Annonce

S stemmer gult om kvoteflygtnige, V-kandidat trækker sig efter dom og Radiusvalg

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til onsdagens udgave af nyhedsoverblikket Aktuelt som både handler om krig, kvoteflygninge, kunderepræsentantsvalg i et omdiskuteret selskab og en folketingskandidat med alt for meget fart på.

 

S stemmer gult til SF-forslag om kvoteflygtninge

Med et ændringsforslag vil SF opbløde regeringens såkaldte paradigmeskifte på udlændingeområdet, så alle kvoteflygtninge får lov at være her permanent. Socialdemokratiet stemmer gult. Det skriver Politiken.

SF forsøger nu forgæves at tvinge Socialdemokratiet til at bekende kulør i sagen om, hvorvidt nye udlændingestramninger også skal omfatte kvoteflygtninge.

”Jeg håber på, at der er et flertal - herunder med Socialdemokratiet - der vil kunne indse, at kvoteflygtninge har en særlig status, og at det ikke giver nogen mening at hente kvoteflygtninge herop, med henblik på at de skal sendes hjem hurtigst muligt,” siger udlændingeordfører i SF, Holger K. Nielsen til avisen.

Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye meddeler, at partiet hverken vil stemme for eller imod forslaget.

”Vi støtter helt generelt, at flygtninge skal have beskyttelse, så længe de har brug for det. Men for nogle grupper af kvoteflygtninge kan der være særlige årsager til, at de skal genbosættes mere permanent. Det gælder for eksempel de behandlingskrævende,” meddeler han og fortsætter: ”Den balance synes vi hverken regeringens eller SF's forslag åbner mulighed for, derfor stemmer vi gult til ændringsforslaget.”

Læs hele historien her.

 

Ny aftale skal sikre flere praktikpladser på sosu-uddannelserne

Mindst 9000 praktikpladser til sosu-uddannelserne. Det er resultatet af en ny 2-årig aftale mellem regeringen, KL, Danske Regioner og FOA, som blev indgået onsdag.

”Vi gør det klart og tydeligt for dem, der overvejer at tage en uddannelse inden for plejesektoren, at der er gode muligheder for spændende praktikforløb og job. Så sammen med initiativerne i finanslovsaftalen og erhvervsuddannelsesaftalen tager vi store skridt mod forhåbentligt at gøre det endnu mere attraktivt at vælge en social- og sundhedsuddannelse,” siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i en pressemeddelelse.

Også formanden for FOA, Mona Striib, er tilfreds med aftalen.

”Vi er meget glade for, at det er lykkedes at lande en ny praktikpladsaftale. Det har FOA kæmpet hårdt for. Nu venter der en stor opgave for alle parter med at tiltrække elever til de mange nye praktikpladser. Det kræver både, at vi taler faget op, og at vi tilbyder gode arbejdsvilkår for social- og sundhedsansatte ude på arbejdspladserne,” siger formand for FOA Mona Striib.

Med aftalen forhøjer parterne minimumsantallet af praktikpladser med i alt 30 procent fra 2019 til 2020 og 2021. De ekstra praktikpladser giver eleverne på uddannelserne større uddannelsessikkerhed og vil forhåbentlig også få flere til at vælge en social- og sundhedsuddannelse.


V-kandidat havde alt for meget fart på

I sommeren 2015 kørte byrådsmedlem og folketingskandidat Søren Hyldgaard (V) for stærkt tre gange på Lyngby Omfartsvej.

Det kostede ham tre klip i kørekortet. Sagen har efterfølgende trukket ud, og først nu er der faldet dom.

Søren Hyldgaard har fået frakendt kørekortet et år, og han har fået en bøde på 21.000 kroner. Det skriver Frederiksborg Amts Avis onsdag.

”Jeg har dags dato valgt at trække mig som kandidat for Venstre til Folketinget i Helsingørkredsen. Samtidig søger jeg orlov fra kommunalbestyrelsen i Rudersdal,” siger han til avisen.

Stramningen af valgbarhedsloven betyder også, at Søren Hyldgaard ikke må genopstille ved kommunalvalget i 2021. Han er ikke tidligere straffet og har ikke før 2015 fået klip i kørekortet.

Søren Hyldgaard har været folketingskandidat siden 2015.

Læs hele historien her.

 

Venstre: Der blev begået "nogle fodfejl" op til Irak-krigen

Den daværende Fogh-regering får hård kritik for at have tilbageholdt oplysninger op til deltagelsen i Irak-krigen.

Men Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, står på mål for beslutningerne, men ville alligevel gerne have en tidsmaskine. Det skriver Altinget.

"Jeg synes, den røde tråd i rapporten er, at der ikke er grundlag for den smoking gun, som jeg tror, oppositionen havde håbet på, nemlig at regeringen skulle have misinformeret, eller at beslutningen om at gå ind i Irak-krigen skulle have været ulovlig. Det kan i hvert fald ikke bekræftes på nogen som helst måde,” siger han i et interview til Altinget og fortsætter:

"Det betyder ikke, at vi ville gøre alt på samme måde igen. For der er nogle fodfejl, som jeg ser det, og som rapporten også belyser. Hvis jeg kunne finde en eller anden tidsmaskine og skrue tiden tilbage, ville jeg have gjort nogle ting anderledes, hvis jeg sad i den stol."

Læs hele interviewet her.

 

Folketingsmedlem fik kanonvalg til Radius-bestyrelse

Valget som kunderepræsentant i det omdiskuterede storkøbenhavnske elnet-selskab Radius er nu slut og det lykkedes for Enhedslistens folketingsmedlem Pelle Dragsted at blive valgt.

38 kandidater stillede op, og mere end 17.000 kunder benyttede muligheden for at stemme. Det var en tidobling af valgsdeltagelsen i forhold til det seneste valg. Resultatet blev, at Pelle Dragsted fik 9.640 stemmer, Flemming Strøm fik 3.589 og Anders Jensen fik 1.055 stemmer.

placeholder

 

EU-præsident: En særlig plads i helvede til Brexit-tilhængere

EU-præsident Donald Tusk er ude med riven efter de britiske fortalere for et brexit, der ikke havde en plan for, hvordan det skulle udføres i praksis.

”Jeg har spekuleret på, hvordan den særlige plads i helvedet ser ud for brexit-fortalerne uden en plan,” skriver Donald Tusk onsdag eftermiddag på sin Twitter-profil.

Udmeldingen fra Tusk kommer efter et møde med den irske premierminister, Leo Varadkar.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet