Annonce

Vismænd vil ikke have 70 procents-mål i klimalov

De økonomiske vismænd går nu imod, hvad regeringen og et næsten enigt folketing vil: At skrive målet om 70 pct CO2-reduktion ind i den kommende klimalov.
De økonomiske vismænd går i rette med regeringens ambition om at skrive en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 ind i den klimalov, der i øjeblikket forhandles om på Christiansborg.

Det skriver Berlingske.

Et mål som alle partier på Christiansborg – bortset fra Nye Borgerlige – ellers støtter.

I stedet bør politikkerne sætte det lange lys på og nøjes med at sigte efter klimaneutralitet i 2050, mener Det Økonomiske Råd, det der i daglig tale kaldes vismændene.

”Hvis det viser sig, at 65 procent i 2030 er den billigste vej til at nå klimaneutralitet i 2050, hvorfor skal man så betale mere bare for at reducere de danske udledninger med 70 procent," spørger Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand samt medlem af De Økonomiske Råds formandskab til avisen.

Delmål som f.eks. det meget omtalte 70 procent reduktionsmål i 2030 og konkrete anvisninger til, hvordan det kan nås, bør i stedet indgå i regeringens såkaldte klimahandlingsplan, mener de.

Vismændene mener heller ikke at klimaloven bør indeholde detaljerede og bindende delmål, ”hverken for tidsprofilen for reduktionerne frem mod 2050 eller for de enkelte dele af økonomien,” skriver de i et debatindlæg i avisen.

Vismændene frygter, at en klimalov med bindende reduktionsmål vil blive for dyr. De foreslår i stedet, at man kan opstille delmål i regeringens klimaplan. Det vil gøre det nemmere at justere planen, efterhånden som man bliver klogere på de tekniske fremskridt og udviklingen af nye, grønne teknologier.

Partier fastholder målsætning

Klimaordfører for Venstre, Thomas Danielsen, siger til Berlingske, at han forstår vismændenes bekymring.

Han er derfor også tilfreds med, at der ikke længere indgår ”femårige, juridiske bindende klimamål” i udkastet til ny klimalov.

Vismændene advarsler afvises til gengæld helt af SF.

Hvis målet om 70 procents reduktion holdes ude af klimaloven, så frygter partiet at der bliver gjort alt for lidt på den korte bane.

"Det er helt afgørende for vores klimaindsats, at vi får målet skrevet ind i klimaloven, så vi tager vores del af klimaindsatsen alvorligt," siger klimaordfører Signe Munk til Ritzau.

"Hvis vi hvert femte år sætter et delmål med et tiårigt sigte, så sikrer vi, at vi hele tiden bliver holdt oppe på at reducere vores udledning af drivhusgasser."

Folketingets partier forhandler i øjeblikket om klimaloven, og derfor ønsker den ansvarlige minister, klimaminister Dan Jørgensen (S) ikke at udtale sig.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet