Annonce

Efterskolerne kræver ny risikovurdering

Efterskoleforeningen vil have en ny risikovurdering, så vurdering af genåbning af efterskolerne ikke sker på et forkert grundlag.
Statens Serum Instituts vurdering af smitterisikoen for efterskoler tager udgangspunkt i gamle forhold fra før corona-tiden.

Det skriver tv2.dk.

Efterskoleforeningen ønsker på den baggrund en helt ny risikovurdering:

For mig at se skal der laves en ny risikovurdering, så man kan få et reelt billede af, hvilken smitterisiko der er på efterskolerne

“For mig at se skal der laves en ny risikovurdering, så man kan få et reelt billede af, hvilken smitterisiko der er på efterskolerne.”

Sådan siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskoleforeningen, til Netavisen Pio.

“Forkert afsæt”

Alle Folketingets partier har modtaget en skriftlig henvendelse fra Torben Vind Rasmussen, hvor han understreger, at den nuværende risikovurdering ikke bør bruges i forhandlingerne.

Han håber på, at en ny risikovurdering kan nå at lande på politikernes forhandlingsbord, inden regeringen lander en aftale om fase to af genåbningen:

“Ellers er det jo et forkert afsæt, politikerne tager udgangspunkt i. Det er en stor beslutning, de skal træffe, og derfor er det vigtigt, at de har et validt materiale at tage afsæt i,” lyder det fra Torben Vind Rasmussen.

Med de sundhedsmæssige krav, der er lige nu, kan det være svært at genåbne efterskolerne allerede i fase to, men ifølge Torben Vind Rasmussen er det utrolig vigtigt at genåbne nu af to årsager. Den ene årsag er, at eleverne kan nå at komme tilbage og “få bundet en sløjfe på deres efterskoleophold”. Den anden årsag er, at efterskolerne igen kan komme i gang med at tiltrække elever:

“Det er gået helt i stå med tilmeldingerne til næste år, så det skal vi have gang i igen ved at vise, at der er tydelig aktivitet på efterskolerne,” oplyser Torben Vind Rasmussen.

Bekymret for udsatte elever

Mange af eleverne er ifølge Torben Vind Rasmussen kede af ikke at kunne være på efterskolerne, men der er særligt én gruppe af elever, som efterskolerpersonalet er bekymret for.

“11 procent af vores elever kommer med kommunale tilskud, fordi de har nogle ekstra ting i bagagen, og der er vi simpelthen bange for, hvilken start de får, når de skal til at starte på en ungdomsuddannelse næste år. Vi er simpelthen bekymret for sundhedstilstanden hos dem, der ikke får gjort efterskolen færdig,” fortæller Torben Vind Rasmussen.

På et møde mandag skal Efterskoleforeningen have en dialog med Sundhedsstyrelsen om, hvordan man kan sikre den kollektive dannelse på efterskolerne trods corona-forholdsregler. Det værste, der kunne ske, er ifølge Torben Vind Rasmussen, at eleverne kommer hen på et enkeltværelse, eller at deres værelseskammerater ikke dukker op:

“Det er måske den allerstørste dannelse, at man indretter sit liv med en anden i et år,” siger Torben Vind Rasmussen.

Det er vigtigt for efterskolerne at genåbne, men ikke for enhver pris, understreger Torben Vind Rasmussen. Det betyder ifølge ham, at der muligvis vil være efterskoler, der ikke kan genåbne på de betingelser, som sundhedsmyndighederne i samarbejde med Efterskoleforeningen fastlægger. Dog arbejder Efterskoleforeningen for, at alle efterskoler kan se sig selv i en åbning:

“Vi er bevidste om, at der godt kan være ti efterskoler ud af 240, som ikke kan åbne på de betingelser, og så må vi jo gøre noget andet,” lyder det fra Torben Vind Rasmussen.

Genåbning vigtig for SF

For SF’s gruppeformand Jacob Mark er det også vigtigt, at efterskolerne snart kan genåbne:

SF arbejder videre på at få lavet nogle retningslinjer, som mindsker smitterisikoen ved at åbne for efterskolerne

“SF arbejder videre på at få lavet nogle retningslinjer, som mindsker smitterisikoen ved at åbne for efterskolerne, så vi kan komme videre med at få de unge afsted igen på en forsvarlig måde,” skriver Jacob Mark på Facebook.

placeholder

 

Hvis man skal genåbne efterskolerne, er det et krav fra SF, at det skal ske på forsvarlig vis.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet