Annonce

Kontakttallet ligger nu stabilt og nye afsløringer af børnehjems-baron

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Antallet af corona-smittede er nu stabilt, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke. Ekstra Bladet kommer med nye afsløringer omkring 'børnehjemsbaronen' Erik Filthuth, der er blevet stenrig på sine behandlingsskoler og opholdssteder til udsatte, sårbare børn. Og Rigsrevisionen skarp kritik mod Skatteministeriet.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Kontakttal: Antallet af nye smittede er stabilt

Kontakttallet er faldet til 1, hvilket betyder, at antallet af dagligt nye smittede er stabilt.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

placeholder

 

Kontakttallet blev tidligere omtalt som smittetrykket.

SSI opgør kontakttallet på flere måder. Udregnes det på baggrund af antallet af smittede, var det på 0,9 og 1,1 i den seneste opgørelse. Den baserer sig på tal fra 14. august.

Udregnes tallet derimod på baggrund af antallet af indlagte, lyder det på mellem 0,2 og 0,8.

Den 6. august oversteg kontakttallet én, hvilket betyder, at smitten begyndte at brede sig. Det skete efter lokale udbrud i Aarhus og Ringsted.

Udbruddet i Aarhus og Ringsted var med til at kontakttallet en overgang lå på 1,5.

Læs mere her.

 

Rigsrevisionen retter skarp kritik af Skatteministeriet

Skatteministeriet skjulte i et år viden om, at ministeriet fra 2008 til og med 2019 ulovligt havde opkrævet 4,5 milliarder hos en række virksomheder.

Dermed har Skatteministeriet forbrudt sig mod Rigsrevisorloven, og det er samtidig skyld i, at statsregnskabet i over et årti har været forkert med flere milliarder kroner.

Det fremgår af en ikke-offentliggjort beretning om statsregnskabet for 2019 fra Rigsrevisionen, som TV 2 er i besiddelse af.

Skatteministeriet vurderede 19. juni sidste år, at opkrævningerne var ulovlige, men Rigsrevisionen blev først - i strid med loven - orienteret et år senere, 15. juni 2020.

Det er uvist, hvornår skatteminister Morten Bødskov (S) blev orienteret om sagen, men han orienterede Folketinget 24. juni i år, hvor også  offentligheden blev orienteret.

I stedet for at orientere Rigsrevisionen sidste år, som loven ellers foreskriver i sager af stor betydning, blev Kammeradvokaten bedt om at vurdere sagen.

I november 2019 bekræftede Kammeradvokaten i en foreløbig vurdering, at man var enig med ministeriet i, at der var opkrævet milliarder på et ulovligt grundlag. Den vurdering blev bekræftet mundtligt 6. marts og skriftligt 11. maj i år, men først 15. juni 2020 blev Rigsrevisionen orienteret.

Fejlen fremgår heller ikke i Skatteministeriets regnskab for 2019, selvom regnskabet blev lavet i foråret 2020. Det er uvist, hvorfor ledelsen i ministeriet ikke har gjort opmærksom på den ulovlige opkrævning i årsregnskabet.

Da regnskabet blev offentliggjort 27. maj var meldingen ellers, at der var "væsentlig fremgang" med regnskabet, at man var blevet bedre til at håndtere "usikkerheder", og at ministeren var tilfreds.

Læs mere her.

 

Børnehjemsbaron finansierede luksusliv 'hammer ulovligt'

Erik Filthuth er blevet stenrig på sine behandlingsskoler og opholdssteder til udsatte, sårbare børn.

Koncernen går under navnet Søbæk og har modtaget enorme millionbeløb fra kommunerne gennem årtier. Offentlige midler er rullet ind, og det har blandt andet indbragt pædagogen Erik Filthuth et udbytte på 53,2 mio. kr., en højere løn end statsministeren og et svimlende millionbeløb, da han solgte Søbæk-imperiet for få år siden til en virksomhed ejet af en kapitalfond.

Nu er Ekstra Bladet kommet i besiddelse af opsigtsvækkende dokumenter fra Erik Filthuths tid som direktør på Søbæk. De afslører regnskabsrod, mystiske ejendomshandler og andre mistænkelige forhold.

Erik Filthuth har fået forelagt hele sagen, og Ekstra Bladet har sendt ham en lang række spørgsmål. Disse har Erik Filthuth valgt ikke at svare på. Til gengæld har han forsøgt at forhindre afsløringerne i at se dagens lys gennem et fogedforbud ved Københavns Byret.

Retten har netop afsagt dom i sagen. Konklusionen lyder, at Ekstra Bladet kan bringe historierne, fordi de har ‘væsentlig offentlig interesse’. Derfor bringer Ekstra Bladet nu den første af mange afsløringer af Erik Filthuths tvivlsomme forretningsmetoder.

Materialet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, indeholder blandt andet kvitteringer, der viser, at skolerne og opholdsstederne har betalt for luksusinventar og kostbar husrenovering til rigmanden.

- Overordnet er der reelt tale om, at den 'private arm' langer ned i kassen med offentlige penge. Det er klart ulovligt, lyder det skarpt fra Kim Jacobsen, der er revisor og har 30 års erfaring med økonomi på netop sociale tilbud.

Også tidligere direktør i Socialstyrelsen Knud Aarup kritiserer, at Erik Filthuth har fyldt privaten op med ting betalt af skoler og opholdssteder.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet