Debat: Konservativt maskefald

Store skattelettelser til de rigeste, opgør med Arne-pension, efterløn og lavere dagpenge. Sådan lyder de Konservatives cocktail af usympatiske forslag, skriver Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
Foto: HK Danmark
Anja C. Jensen, formand for HK Danmark
Søren Pape Poulsen kan her til september fejre 8-års jubilæum som formand for Det Konservative Folkeparti. I al den tid har han personificeret udtrykket ”den der lever stille, lever godt”.

Det er ikke meget vi har hørt fra den konservative formand af hverken ideologiske eller konkrete politiske tanker.

Men med Papes erklærede kandidatur til statsministerposten skal jeg da ellers love for, at masken er faldet, så det sande konservative, klassefjendske ansigt nu står frit til skue.

Samtidig kan den rigeste procent se frem til skattelettelser på cirka 108.000 kroner.

Dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, personer med de længste og hårdeste arbejdsliv og de studerende skal betale festen på Strandvejen, hvor de allerrigeste står tilbage som de store vindere.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhervsråd (AE) vil den rigeste tiendedel af befolkningen nemlig stå til at få gennemsnitligt lidt mere end 30.000 kroner om året, mens den typiske dansker får cirka ti gange mindre, hvis den konservative skatteplan gennemføres. Samtidig kan den rigeste procent se frem til skattelettelser på cirka 108.000 kroner.

Geografisk vil skattelettelserne primært komme borgere i Nordsjælland til gode.

Sikkerhedsnettet bliver byttet til et betongulv

Pape og vennerne i CEPOS vil uden tvivl klynge sig til det halmstrå af et faktum, at Konservatives massive skattelettelser også vil komme arbejder- og funktionærfamilierne til gode.

Jo tak, det kan sikkert give plus for mange af vores medlemmer i deres regneark, men der så uendeligt meget, som de glemmer at indregne

Geografisk vil skattelettelserne primært komme borgere i Nordsjælland til gode

For eksempel vil en borger i Gentofte Kommune i gennemsnit få mere end ti gange større skattelettelser end en gennemsnitsborger i kommuner som Langeland, Læsø, Ærø og Lolland.

For det første vil de konservative planer på sigt udskifte sikkerhedsnettet på arbejdsmarkedet med et betongulv. Væk med retten til tidlig tilbagetrækning, væk med efterlønnen og ned med dagpengene, lyder deres cocktail af usympatiske forslag.

Så hvis arbejder- eller funktionærfamilien i en periode får brug for at blive grebet, kommer det ikke til at blive en blød landing. Så passer regnearket lige pludselig ikke længere.

Og når krop og psyke bliver slidt efter mere end 40 år på arbejdsmarkedet, vil der ikke være mulighed for at få en værdig tilbagetrækning. Der skal - ifølge de Konservative - arbejdes til man segner. I hvert fald hvis ikke man er politiker.

Ringere velfærd for den brede befolkning

For det andet skal det offentlige ifølge de Konservative effektiviseres, hvilket vi alle ved er en embedsmandsagtig måde at sige forringes.

Direktørfamilien kan jo bare bruge nogle af sine ekstra 84.000 kroner på at købe sig til ekstra ældrepleje, de dyreste privatskoler og behandling på privathospitaler.

så er det selve den danske model, han forsøger at skubbe hen mod guillotinen

Men det kan den brede befolkning ikke, og da slet ikke dem, der i forvejen har mindst. De kommer til at betale en regning i form af ringere velfærd og service i den offentlige sektor.

Endelig er der et tredje ben i Søren Papes plan for Danmark, der afslører hans sande jeg bag det smilende, joviale ydre.

Det står ikke nedfældet i nogle 2030-planer eller pressemeddelelser, men lurer lige under overfladen. For ikke nok med, at han går til angreb på sikkerhedsnettet på arbejdsmarkedet, så er det selve den danske model, han forsøger at skubbe hen mod guillotinen.

Åbner for Krifa og Det Faglige Hus

Han har offentligt erklæret os i den overenskomstbærende fagbevægelse krig ved flere lejligheder, og flirtet med tanken om at trække de faglige forretninger i Krifa og Det Faglige Hus ind i det politiske forhandlingsrum.

Altså organisationer, som ikke engang sidder i de faglige forhandlingsrum, hvor vi kæmper for bedre vilkår for alle på arbejdsmarkedet.

Hverken Dansk Industri, Dansk Erhverv eller Dansk Arbejdsgiverforening har taget afstand fra den kurs

Derfor undrer det mig også gevaldigt, at hverken Dansk Industri, Dansk Erhverv eller Dansk Arbejdsgiverforening har taget afstand fra den kurs. De burde om nogen vide, hvad alternativet til et stærkt partssamarbejde på arbejdsmarkedet er… og frygte det.

Jeg har selv en fortid i lokalpolitik og kender de Konservative som nogen, der bekymrer sig om hele samfundet, om de svagestes vilkår og om den sociale og kulturelle sammenhængskraft.

Det indtryk fjerner Søren Pape med et pennestrøg. Nu er masken altså faldet, så alle kan se hvilken dyster fremtid, der venter for danskerne, som de er flest, hvis Søren Pape bliver landets statsminister.

Man kan allerede høre champagnepropperne springe op ad Strandvejen.

 

Anja Camilla Jensen er forbundsformand for fagforbundet HK.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Pape, er lige så usympatisk som han ser ud med sit smørrede grin
I samme kategori er Bendt Bendtsen
.

Som jeg siger, man burde lave en paptemist, så kunne han stå der med sit dumme grin og hoppe op og ned.

Haha, det er genialt det der :) Sådan en vil jeg sgu have ... nej, jeg vil have 5 af dem: 1 til stuen, 1 til køkkenet, 1 til badeværeset, 1 til soveværelset og 1 til altanen. Så mangler man aldrig noget at grine af.

Ellebellemand er ikke en dyt bedre. Han stod åbenlyst og grinede hver gang at Mette F. Sagde noget.

Je, det er ikke den gode opdragelse han har med hjemmefra, som han lægger for dagen.

Pape kommer ind fra højre, Ellemann tog tæskene, Pape palmerne, men den går ikke Granberg. Vælgerne vil have svar. Fatter ikke at Ellemann sælger Venstre på den måde ved at simulere enighed med Papes sorte politik.

Debatkulturen er utålelig.
Jeg ORKER ikke at høre debatter hvor der konstant bliver afbrudt. Ingen nævnt - ingen glemt.
Sådan var det også i går - jeg slukker.

At et såkaldt borgerligt parti som Det konservative Folkeparti ønsker at skære i dagpengene er ikke overraskende for mig.
Hvad undrer mig mere og mere er, at også Socialdemokratiet har været og fortsat er med til at skære i dagpengene for nogle grupper borgere.

I 2015 var Socialdemokratiet sammen med DF og den daværende Venstre-regering med til at sætte dagpengene for ikke-forsørgere ned fra 82 procent til 71,5 procent af den maksimale sats.

I 2022 har Socialdemokratiet / Den nuværende regering (januar 2022) sammen med "Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre indgået aftale, der blandt andet indeholder en forringelse af dagpenge til nyuddannede, så den månedlige sats nedsættes til godt 9.500 kroner om måned for ikke-forsørgere under 30, ligesom dagpengeperioden for nyuddannede nedsættes fra to til et år."
https://www.fysio.dk/nyheder/nyheder-2022/ny-aftale-forringer-dagpenge-f...

Personligt vil jeg gerne se bevis for, at disse sociale / økonomiske forringelser i praksis har øget arbejdsudbuddet OG har givet reel / ordinær beskæftigelse til de grupper, der er udsat for forringelserne.
OG dertil ønsker jeg mig, at social forståelse generelt vil brede sig i samtlige danske partier og regeringer, også og især den nuværende regering.

Annonce