Annonce

Der skulle gå 40 år, før det skete igen: ”Det er vildt”

SF’s Kira Marie Peter-Hansen fik flest personlige stemmer ved europaparlamentsvalget 9. juni. Sidst en kvinde fik flest stemmer var i 1984
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Kira M. Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet - i selskab med SFs formand, Pia Olsen Dyhr. I baggrunden SFs tidligere formand, Villy Søvndal
Ved europaparlamentsvalget 9. juni blev SF ikke blot større end Socialdemokratiet, men også det største parti med 17,4 procent af stemmerne.

En fremgang på 4,2 procentpoint. Og en mandatmæssig fremgang fra to til tre mandater.

Spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen blev valgets topscorer med 178.430 personlige stemmer.

Første og sidste gang en kvindelig kandidat fik flest personlige stemmer ved et europaparlamentsvalg var i 1984, da Else Hammerich fra Folkebevægelsen mod EF fik 156.145 personlige stemmer.

”Jeg tænker, at det er vildt, at det er første gang i 40 år,” siger Kira Marie Peter-Hansen da Netavisen Pio fanger hende efter støvet har lagt sig, og partierne og de nyvalgte parlamentarikere skal til at fordele udvalgsposter med mere i Bruxelles.

”Men andelen af kvindelige spidskandidater har jo også været lavere end mandlige,” pointerer Kira Marie Peter-Hansen.

De 17,4 procent af stemmerne sørgede naturligvis for, at SF’s valgfest var der, hvor stemningen på valgaftenen på Christiansborg 9. juni var højest.

Festen tiltrak sig dermed ikke kun triumferende SF’ere, men også feststemte medlemmer af andre partier.

Da Kira Marie Peter-Hansen ankom til Christiansborg flankeret af partiformand, Pia Olsen Dyhr, og SF-veteranen Villy Søvndal, ville jubelscenerne nærmest ingen ende tage.

Fik Hønges plads

Stemmeslugeren kom første gang i Europa-Parlamentet i 2019 som 21-årig.

Det skete, fordi Karsten Hønge videregav sit mandat, da han også stillede op til Folketinget samme år.

Kira Marie Peter-Hansen fik dengang 15.765 personlige stemmer.

Kulturforskelle skygger for kønsforskelle

Ved europaparlamentsvalget 9. juni 2024 gik fem ud af 15 danske pladser til en kvindelig kandidat.

Samlet var 39,3 procent af medlemmerne af Europa-Parlamentet kvinder i valgperioden 2019-2024.

Ved første valgperiode til Europa-Parlamentet 1979-1984 lå andelen af kvinder på 15,2 procent.

Jeg tror, at det er svært at se kønnede forskelle, når der også er andre kulturforskelle i spil

Så selvom man umiddelbart skulle tro, at Parlamentet er en mandeverden, så er det ifølge Kira Marie Peter-Hansen ikke kønsforskellen, man mærker først i det daglige arbejde som kvindelig europaparlamentariker.

”Jeg tror, at det er svært at se kønnede forskelle, når der også er andre kulturforskelle i spil,” lyder vurderingen fra SF’eren.

Kira Marie Peter-Hansen påpeger, at der i partitoppene og i toppen af EU er flere kvinder og derfor flere rollemodeller, end tidligere.

”Det er jo noget nyt”, lyder det med henvisning til blandt andre Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, og Roberta Metsola, formand  for Europa-Parlamentet.

Manglende barsel 

Når det kommer til ligestillingsudfordringer i Europa-Parlamentet, er det især på barselsområdet, det halter ifølge Kira Marie Peter-Hansen.

”Men i forhold til det parlamentariske arbejde er der store udfordringer, vi har, for det første skæve arbejdstider, som kan gøre familieliv svært, og at vi ikke har barsel.”

Som reglerne er nu, kan medlemmer af Europa-Parlamentet ikke stemme, hvis de tager fri for at passe deres barn, og de kan heller ikke få en stedfortræder i parlamentet. De får dog løn.

Det forsøgte en gruppe anført af fire gravide medlemmer af Parlamentet at gøre opmærksom på i 2023.

”Hvis du er tvunget til at vælge mellem at stemme eller dit barn, det er et rigtigt dårligt signal, især til unge kvinder,” sagde den hollandske socialdemokrat Lara Wolters til Politico.

 

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg skal ærligt indrømme at mit kendskab til Kira M Peter-Hansen stammer fra forrige EU valg - Hvor hun var vikaren der kom ind i stedet for Hønge der alligevel ikke gad EU - men foretrak de trygge rammer på Christiansborg -
Men ok ! Der var så 178. 430 andre der mente at kende hende - Så tillykke med valget og husk på det forpligter med sådanne en tillidserklæring -

Ja, det var da åbenlyst, at Hønge kun var på stemmesedlen for at trække vælgere til, og at han ikke havde nogen intentioner om at forlade sin plads i Folketinget. Lusket men lovligt.

Hendes navn mindes jeg dog heller ikke at have hørt siden, hun kom ind som vikar for 5 år siden. Det er dog ikke nødvendigvis hendes skyld.