Annonce

Opråb fra formænd: Bevar kvaliteten af de sundhedsfaglige uddannelser

Regeringen skal for alt i verden undgå at forkorte og udvande de sundhedsfaglige uddannelser lyder beskeden fra to fagforeningsformænd
Foto: Serviceforbundet og Urmagerne og Optikernes fagforening. Grafik: Emil Juhler-Nøttrup
Anette Pedersen og John Hatting
Forestil dig en ældre mand, der kæmper med at læse avisen om morgenen, trods nye briller. Eller en ung kvinde, der i stigende grad oplever sløret syn, men som tøver med at få det tjekket.

I begge tilfælde kan et besøg hos en optometrist være det, der opfanger en skjult, men alvorlig øjensygdom – før symptomerne bliver til permanente skader.

Optometristernes uddannelse gør dem, ud over at kunne udmåle briller og kontaktlinser, også i stand til at opspore tidlige tegn på øjensygdomme, som kan behandles hvis patienten bliver henvist i tide.

Derfor er det afgørende, at vi ikke blot bevarer, men styrker optometristuddannelsen

Dystre toner i regeringens uddannelsesambitioner

Med Regeringens uddannelsesreformudspil tidligere i oktober om at forkorte professionsbacheloruddannelserne, frygter vi, at denne forebyggende indsats er truet. Derfor er det afgørende, at vi ikke blot bevarer, men styrker optometristuddannelsen.

Optometristerne er frontlinjen i synsplejen og en støtte for øjenlægerne, der er under stigende pres.

Derfor skal vi sikre, at deres uddannelse ikke mister dybden, men tværtimod får de nødvendige ressourcer og muligheder for at udvikle sig – til gavn for alle os, der har brug for hjælp til at se verden klart.

At reducere uddannelsens længde eller faglige dybde vil kunne have alvorlige konsekvenser

Bevar uddannelsens længde og kvalitet 

Der er mange gode grunde til at bevare den nuværende længde på optometristuddannelsen.

Optometrister arbejder tæt sammen med øjenlæger og andre sundhedsprofessionelle, og deres arbejde kræver en dybdegående forståelse af øjets funktion, men også af øjets anatomi og sygdomme.

Optometristerne udfører avancerede undersøgelser, der gør det muligt at spotte symptomer på øjensygdomme, som fx grøn stær og AMD. Sygdomme som begge kræver hurtig behandling, for at undgå at patienten mister synet.

Dette kræver en grundig uddannelse, som giver optometristerne det nødvendige faglige fundament. At reducere uddannelsens længde eller faglige dybde vil kunne have alvorlige konsekvenser.

Det vil uundgåeligt føre til en svækkelse af fagligheden blandt danske optometrister og kan føre til, at patienter risikerer at gå længere med uopdagede øjensygdomme end nødvendigt.

Derudover vil et fald i uddannelseskvaliteten betyde, at færre optometrister vil være i stand til at levere den høje kvalitet i henvisninger, der er nødvendig for at aflaste øjenlægerne.

Samtidig er det nødvendigt at stille højere krav til praktikstederne, så alle studerende får erfaring med den nødvendige bredde og dybde af opgaver

Styrk den kliniske erfaring og den faglige udvikling 

Optometristuddannelsen er i dag kendetegnet ved at være meget baseret på praksis. Studerende har adgang til velfungerende klinikområder, hvor de kan omsætte deres teoretiske viden til praksis.

Dette er en vigtig faktor, der gør dem klar til arbejdsmarkedet og sikrer, at de hurtigt kan træde ind i en vigtig sundhedsrolle.

Regeringens fokus på at styrke kvaliteten af praktikophold bydes derfor velkomment, og en obligatorisk praktikvejlederuddannelse kan sikre, at de studerende får det optimale ud af deres praktik.

Samtidig er det nødvendigt at stille højere krav til praktikstederne, så alle studerende får erfaring med den nødvendige bredde og dybde af opgaver.

Vores arbejde kræver specialiseret viden, og derfor vil det være gavnligt, hvis uddannelsen kan udvikles, så studerende får adgang til endnu mere avanceret viden og teknologi.

Vi håber, at regeringen vil se behovet for at styrke de sundhedsfaglige erhvervsuddannelser, snarere end at risikere en forringelse

En vej frem for optometristuddannelsen 

I en tid, hvor sundhedsvæsenet er under pres, er det mere relevant end nogensinde at sikre, at optometrister har den nødvendige uddannelse og faglige ballast.

Vi håber, at regeringen vil se behovet for at styrke de sundhedsfaglige erhvervsuddannelser, snarere end at risikere en forringelse.

Optometrister er en vigtig del af det danske sundhedssystem, og deres kompetencer er med til at sikre, at færre danskere mister synet, og at presset på øjenlægerne mindskes.

Hvis vi skal opretholde denne kvalitet og sikre, at Danmark også fremover har dygtige optometrister, bør reformarbejdet fokusere på at udbygge uddannelsen, især inden for de områder, der kræver høj specialisering.

En reducering af uddannelsens faglige dybde vil svække både professionen og patientsikkerheden. Derfor opfordrer vi til, at regeringen prioriterer at optometristuddannelsen bevares og udvikles til gavn for samfundet og øjensundheden.

Næstformand i Serviceforbundet

Formand i Urmagerne og Optikernes Fagforening


Flere artikler om emnet