Annonce

Valgforbund er politiske alliancer

Kommunalvalgets valgforbund betyder, at en stemme på liste A lige så godt kan være en stemme på liste B. Og det er ikke teknik, men ren politik.
Når vælgerne i Region Syddanmark skal vælge, hvem de skal stemme på, er det muligt, at mange giver deres stemme til regionsrådsformand Carl Holst fra Venstre. Hvad, de færreste nok ved, er, at der er en teoretisk risiko for, at stemmen i stedet bliver brugt til at få Frihedspartiet, en stærk udløber af Fremskridtspartiet, i regionsrådet.

I København kan en stemme på overborgmester Frank Jensen ligeledes ende med at være en stemme på den radikale Anna Mee Allerslev.

Det skyldes de valgforbund, som partier og lister indgår med hinanden. Forbund som kan være forskellen på, om et mandat flytter fra et parti til et andet, eller helt over til en anden blok.

De andre er værre
Venstre i Region Syddanmark har indgået valgforbund med Frihedspartiet. Ej, at forveksle med faderhusets Ruth Evensens parti ”Frihedskæmperne”.

Frihedspartiet er et højreekstremistisk parti, som blandt andet mener om muslimer, at:

”De fleste er flinke, men det var de tyske nazister for det meste også. Det var ikke tyskerne, vi havde noget imod, men deres ideologi. Vi har heller ikke noget mod de mennesker, som tilbeder islam. De skal blot ikke være her, for deres ideologi vil udrydde os lige så langsomt - om ikke af andre årsager, så fordi de føder sig til flertallet”.

Regionsrådsmedlem Bo Libergren (V) forsvarer på sin blog på Region Syddanmarks hjemmeside beslutningen om at gå i valgforbund med Frihedspartiet:

”Vel har Frihedspartiet synspunkter, der er usympatiske, og som jeg er uenig i. Men så vidt jeg har forstået, vil de trods alt hverken vold eller revolution, men alene virke inden for det parlamentariske folkestyres rammer.”

Hans rationale er, at når S og SF kan gå i valgforbund med Enhedslisten, som han kalder venstreekstremistiske, så kan Venstre også indgå valgforbund med Frihedspartiet:

”Som sædvanligt ser medierne splinten i det højre øje, men ikke bjælken i det venstre.”

Faktum er bare, at en stemme på Venstre i Region Syddanmark reelt kan være en stemme på et parti, der mener, at de ”fleste nazister var flinke!”

Gemmer sig bag teknik
Partierne og deres kandidater indgår ofte disse valgforbund som rene fornuftsægteskaber, fordi de kan være med til at holde eller skaffe dem magten.

Det kan medføre kritik og debat, når partier, som normalt ligger langt fra hinanden, indgår valgforbund. Blandt andet som man har set det i Køge, hvor Socialdemokraterne sidste gang var i valgforbund med Dansk Folkeparti.

I de situationer påstår politikerne ofte, at valgforbundene ikke er en politisk aftale:

”Ligesom konstitueringen er valgforbund i kommunerne rent teknik,” siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Anne Mee Allerslev fra De radikale i København til Politiken, når hun skal forklare sin alliance med Frank Jensen og Socialdemokraterne.

Det er bare forkert at kalde det rent teknik. Når man indgår valgforbund, så overfører man politisk magt til et parti eller en liste, som man derfor har en fælles interesse med. Og hvis det bare var rent teknik, så kunne partierne jo ligeså godt indgå valgforbund med hinanden. Alle sammen på kryds og tværs.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet