Annonce

Nul-timers-kontrakter kommer til Danmark

I vores nabolande ansættes tusinder med ret til 0 timers arbejde. Nultimerskontrakter er bare ét eksempel på, hvordan vores arbejdsmarked udvikler sig i en uheldig retning. Det skal bekæmpes.
Jeg møder stadig flere af mine kollegaer i metalindustrien, som fortæller, hvordan de har oplevet, at udlændinge bor i skurvogne, der er fyldt med køjesenge. Kummerlige forhold uden vand og varme. Mediernes seneste fokus på udenlandske chaufførers forhold i Danmark viser også, at de ikke har ordnede arbejdsforhold. Er det rimeligt at arbejde i Danmark under kummerlige forhold? Det er et klart nej, hvis du spørger mig.

Antallet af østeuropæiske arbejdstagere i Norden er steget fra 57.200 i 2000 til 440.200 i 2015

I starten af året kom tænketanken Cevea med en rapport, som viser, at antallet af østeuropæiske arbejdstagere i Norden er steget fra 57.200 i 2000 til 440.200 i 2015, hvilket er en voldsom stigning. I Danmark alene er der omkring 119.000 østeuropæiske arbejdere. Men underbetalte udlændinge i skurvogne er bare ét eksempel på en tendens, hvor arbejdsvilkårene forringes og skaber ulige konkurrence. Et andet eksempel er nul-timers-kontrakter.

Nultimerskontrakter spreder sig i Norden
Vi har set det i Storbritannien, hvor næsten en million briter arbejder på kontrakter, der sikrer dem lige præcis 0 timers arbejde om ugen. Det er desværre også udbredt i Norden, skriver Fagbladet 3F. 350.000 arbejder på nultimerskontrakter i Sverige og Finland.

Mange vikarer på folkeskolerne er garanteret nul timer i deres kontrakter

Selvom vi siger, at det ikke er udbredt i Danmark, ser vi det jo allerede på for eksempel vikarområdet. Mange vikarer på folkeskolerne er garanteret nul timer i deres kontrakter, og vi kan kun frygte, at tendensen spreder sig. Det er en udvikling, vi skal være vanvittigt opmærksomme på at modarbejde. Udviklingen ses også på butiksområdet hvor tre ud af fire er på deltid, og hvor stadig flere unge arbejder på kontrakter med meget lave timetal.

Det er ikke kun fagbevægelsen, der skal være sig sit ansvar bevidst. For organisering og overenskomster er bestemt en del af løsningen. Men politikerne skal også sige fra og sætte værn op mod social dumping.

Vi skal holde fast i at bekæmpe social dumping
I 2011 blev bekæmpelse af social dumping for første gang en del af finansloven. Arbejdstilsynets, Politiets og SKAT’s fælles kontroller blev opprioriteret, der blev indført strengere regler om cabotagekørsel og et nyt tværministerielt udvalg om modvirkning af social dumping blev stiftet. SKAT havde i 2016 63 medarbejdere ansat med fokus på social dumping, og de har siden 2012 opdaget skattesnyd og underbetaling af medarbejdere hos især udenlandske virksomheder i Danmark for over 700 mio. kroner.

Derfor er jeg også enig med Mattias Tesfaye (S), der til Fagbladet 3F siger: ”Det viser, at der er brug for at myndighederne er endnu mere til stede på arbejdsmarkedet, end tilfældet er i dag. Og at vi har et behov for, at SKAT aktivt opsøger udenlandske firmaer i Danmark for at lukke ned for det her”.

Det var desværre tæt på, at regeringen sidste år fik rundbarberet indsatsen mod social dumping

Hvis bevillingen ikke kommer på finansloven fremover, vil SKAT være nede på 8 medarbejdere, der kontrollerer social dumping. Min vurdering er, at det vil betyde, at indsatsen bliver slået tilbage til start. Det var desværre tæt på, at regeringen sidste år fik rundbarberet indsatsen mod social dumping. Men efter et kraftigt pres blev katastrofen undveget.

Vi skal fortsætte kampen imod firmaer, der snyder både deres medarbejdere og fællesskabet. Det nytter ikke noget, at danske eller udenlandske virksomheder kan slippe afsted med at underbyde og undergrave vores samfundsmodel. Det kræver fælles handling både fra fagbevægelsen og politikerne.

 
Rasmus S. Rasmussen er smed og tillidsrepræsentant ved Babcock & Wilcox Vølund i Esbjerg. Medlem af Dansk Metal.
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Rasmus Rasmussen er smed og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Esbjerg.


Flere artikler om emnet