Nyt kvinderåd skal få flere kvinder ind i byggeriet

Der er langt mellem kvinderne på byggepladserne og i anlægsindustrien, mener Dansk Byggeri der nedsætter et nyt kvinderåd.
Et nyt panel med navnet ”Byggeriets Kvinderåd” med blandt andre tidligere udenrigsminister Lene Espersen, undervisningsminister Christine Antorini, 3F-formand Per Christensen, tv-værten Christine Feldthaus samen række ledende erhvervsfolk fra bygge- og anlægsvirksomhederne skal lokke flere kvinder til at få en karriere som for eksempel håndværker, konstruktør og ingeniør. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

I dag er kun ni procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen kvinder, og sådan har det været de sidste 20 år. Men det skal et nyt kvinderåd i Dansk Byggeri gøre op med.

Brancheorganisationen for den danske byggebranche benytter kvindernes internationale kampdag til at lancere et ambitiøst mål: Andelen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen skal fordobles inden for de næste 10 år.

”Stadig flere bygge- og anlægsvirksomheder har fået sværere ved at skaffe de medarbejdere, de har brug for. Og vi går glip af en masse talenter, hvis vi kun leder i den ene halvdel af befolkningen – nemlig blandt mændene,” siger Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen, der er formand for det nye kvinderåd.

Udover en række politikere, nuværende og forhenværende, bliver der i det nye kvinderåd også plads til blandt andet instruktøren Hella Joof og tv-værten Christine Feldthaus, kendt fra blandt andet tv-programmet ’So F***ing Special’.

”Alle de gode viljer og ord, vi har hørt i årevis, har desværre ikke fået udviklingen til at vende. Der er brug for helt nye skæve forslag til, hvordan man kan få kvinderne til at interessere sig for faget, også ideer ude fra. Ved at sammensætte et råd, hvor der også er kræfter fra kulturlivet og iværksætter-Danmark, håber vi at få nogle utraditionelle og kreative forslag på bordet,” siger Lars Storr-Hansen.

Der vil mangle faglærte
Rådet skal forsøge at få nye ideer og finde nye veje til at få flere kvinder til at tage en uddannelse inden for byggebranchen. Og få de kvinder, der er i branchen, til at blive.

”Der er brug for, at mange flere kvinder har lyst til at gå ind i håndværksfagene. Vi har et utroligt traditionelt arbejdsmarked, hvor alt for få piger efter grundskolen vælger håndværksfag som for eksempel tømrer, murer, elektriker og struktør. Og det gælder også videregående uddannelser som bygningskonstruktør og ingeniør,” siger Christine Antorini til Netavisen Pio.

Baggrunden for det er alvorlig. Hvis ikke der bliver gjort noget nu, vil virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen stå med en akut mangel på faglærte, allerede om få år, siger hun:

”Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen kommer til at mangle 17.000 faglærte om ti år. Og de unge kvinder, der er gået ind i håndværksfagene klarer sig ofte virkeligt godt, fordi de er dygtige og dedikerede. Men der er bare alt for få, der overhovedet søger at gå den vej. Her er ellers både masser af job og gode karrieremuligheder,” siger Antorini.

Byggeriets Kvinderåd skal have afsluttet deres arbejde og have anbefalingerne klar senest ved udgangen af 2018.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce