Annonce

Nyt socialistisk venstrefløjsmedie åbner til foråret

Netmediet Solidaritet slår dørene op til marts, men har allerede fået tildelt 1,3 millioner i mediestøtte.
Bag den gule facade i Solidaritetshuset i Griffenfeldsgade på indre Nørrebro holder netmedie Solidaritet til.

Opstartsmødet i det nye, endnu ikke åbnede medie Solidaritet starter med en fællessang. Mens en af de bærende kræfter bag projektet spiller på guitar skråler alle med på venstrefløjshelten Jesper Jensens sang om den socialistiske drøm: ‘Det kan aldrig la’ sig gør’.

“Vores udgangspunkt er socialisme og klassekamp, og vores modstander er det mindretal, der sidder på langt størstedelen af værdierne i samfundet, og som også dominerer langt størstedelen af mediefladen.”

Sådan beskriver de selv deres mediet på hjemmesiden Solidaritet.dk, hvor der fra marts vil være daglige nyhedsartikler og baggrundsstof med “et klart venstreorienteret udgangspunkt”.

Mindre ævl og kævl

Jeppe Rohde, der sidder i bestyrelsen i Foreningen Solidaritet, som står bag det nye venstrefløjsmedie, håber, at mediet kan ramme bredt på venstrefløjen:

“Det er ikke tænkt som et internt medie for venstrefløjsaktivister. Vi vil gerne ramme store dele af de folk, som stemmer på Enhedslisten, SF og Alternativet - så det er ret bredt. Det er på en god dag op imod en halv million, som er målgruppen,” siger han til Netavisen Pio.

Vi er ikke sådan et navlepillende, internt venstrefløjsmedie

Solidaritet har en ambition om at lade den interne splid mellem forskellige grupperinger og partier på venstrefløjen træde lidt i baggrunden. De vil i stedet forsøge at påvirke det politiske system:

“Vi er ikke sådan et navlepillende, internt venstrefløjsmedie. Vi vil gerne være med til at påvirke dagsorden i samfundet med et venstreorienteret modsvar,” uddyber Jeppe Rohde.

Artiklerne, der fra marts vil være at finde på Solidaritets.dk, vil være delt op i debat, nyheder og baggrundsstof.

Foruden de nye redaktionerne, består Solidaritet også af et trykkeri, et forlag og en podcast med det farlige navn ‘Radioaktiv’, som allerede udgiver flere programmer ugentligt under sloganet “Ræverød radio”.


Ikke et genopstået Modkraft

På Solidaritet nægter man, at det blot er det lukkede medie ‘Modkraft’, der er stået op af graven:

“Vi vil gerne være noget, som Modkraft ikke var: Vi vil være landsdækkende! Hvis man skal sige det lidt groft, så var det breaking news på Modkraft, hvis der blev væltet en skraldespand på Nørrebrogade. Bredere kampe som velfærdsdemonstrationer og faglige konflikter blev derimod dækket langt mere sporadisk. Der vil vi prioritere anderledes," siger Jeppe Rohde.

Modkraft var på godt og ondt venstrefløjens samlede medie

Solidaritet har en ambition om at blive landsdækkende og dække bredere end blot fra ungdomshuset på Københavns Nordvest-kvarter og tilbage igen:

”Modkraft var på godt og ondt venstrefløjens samlede medie. Men de havde lige lovlig mange artikler fra det autonome miljø på Nørrebro. Almindelige menneskers almindelige problemer blev ikke omfattet med samme omhu. Og det vil vi helt klart og tydeligt rette op på,” siger leder af forlaget Solidaritet, Michael Schølardt, til Journalisten.

Ud over redaktionen i Solidaritetshuset på Nørrebro i København, er der også en redaktion i Århus, og mediet håber at kunne opbygge en redaktion i Aalborg.
 

I opposition til socialdemokratiet

Læserne af Solidaritet vil typisk stemme SF, Enhedslisten eller Alternativet, understreger flere af initiativtagerne bag det nye medie til opstartsmødet.

Om deres politiske ståsted skriver de selv, at de er “placeret et godt stykke til venstre for Socialdemokratiet”, og udgangspunktet for mediet verdenssyn er, at “vi lever i et kapitalistisk kassesamfund.”

 Jesper Qvist.

Opstartsmøde i Solidatritetshuset. Foto: Jesper Qvist.


Der er nok nogen, der vil mene, at Alternativet ikke er et parti der anerkender, at vi lever i et klassesamfund. Så hvorfor er alternativisterne mere velkomne end socialdemokraterne hos Solidaritet?

“Det er også rigtigt. Jeg håber og tror, at der findes folk i Socialdemokratiet, som ville komme til at bruge vores medie. Hvorimod der også er folk i Alternativet, der falder uden for målgruppen i forhold til vores politiske vægtning. Men vi ligger helt klart til venstre for den politik, som bliver ført af Socialdemokratiet,” forklarer Jeppe Rohde.

Siger det ikke noget om, hvordan I vægter værdipolitik i forhold til fordelingspolitik, at I ser Alternativet mere socialistiske end Socialdemokratiet?

“Jeg kan godt forstå, hvorfor du spørger. For mig og for Solidaritet er fordelingspolitik vigtigt. Klassekampen og det økonomiske er rigtig vigtigt for os, så man kan ikke sige, at vi vægter værdipolitikken højere,” svarer Jeppe Rohde.
 

De mest venstre radikale er røget ud

Jeppe Rohde peger på, at der med det nystartede medie Konfront, måske er kommet en arbejdsdeling mellem medierne på venstrefløjen.

Kontront skriver selv, at de “eksisterer i for den radikale venstrefløj” og har en udenomsparlamentarisk tilgang.

“Konfront er mere dedikeret til at dække, hvad der sker internt på den venstreradikale scene i København. Vi vil gerne dække bredere,” siger Jeppe Rohde.

For mig er det vigtigt, at vi hedder Solidaritet, som er et positivt ladet ord

Han mener, at venstrefløjen har været lidt for gode til at være “imod” og “anti” forskellige ting:

“For mig er det vigtigt, at vi hedder Solidaritet, som er et positivt ladet ord, modsat eksempelvis Modkraft og Konfront som er negativt ladet. Vi er mere for end imod noget.”

Solidaritet er tilmeldt pressenævnet, og Jeppe Rohde understreger, at Solidaritet vil overholde journalistiske standarder, som eksempelvis ret til genmæle.


En blandet flok

Hvis man skal dømme ud fra de fremmødte til opstartsmødet på Nørrebro, så kommer mediet til at bestå af en ret blandet skare.

En præsenterer sig på mødet som ‘maoist’, en anden er aktiv i Enhedslisten, mens en tredje havde taget en fleece-trøje med 3F’s røde logo på.

Man kunne måske have den fordom, at det udelukkende var unge intellektuelle venstrefløjstyper, som bliver at finde bag spalterne i Solidaritet.dk, men der var stor spredning i alderen og mange var på den gode side af 50 år.    
 

Overlevelse kræver medlemskontingenter

Mediestøtten til Solidaritet, på 1,3 millioner over tre år, er givet under forudsætning af, at mediet selv kan skrabe yderligere halvanden million kroner sammen.

Derfor håber bestyrelsen i foreningen Solidaritet vil få en masse medlemmer, som vil være med til at spytte penge i kassen i form af kontingenter.
Medlemmerne vil samtidig blive en del af et medlemsdemokrati, hvor man kan få indflydelse på mediet.

Vi skal have 700 betalende medlemmer om to år

Planen er, at de fattigste medlemmer af klubben skal betale 15 kroner om måneden, mens de rigeste socialister skal smide 150 kroner i puljen.

Solidaritet står dog også klar, hvis Enhedslisten eller det de selv kalder “de progressive dele af fagbevægelsen” skulle have penge til overs, som de vil kaste efter netmediet.

Tilførslen af penge fra privatpersoner er dog det centrale - og den skal gå ret stærkt, hvis projektet skal overleve, understreger Jeppe Rohde:

“Vi har lavet et budget, og for at det skal holde, så skal vi have 700 betalende medlemmer om to år.
Hvis vi kun kan få meget få med, så har jeg svært ved at se, hvordan projektet skal hænge sammen,” siger han.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet