På vej til interview om antisemitisme blev overrabbineren selv overfaldet

Krystalnat-markering i Danmark: Flere tusinder jøder og andre borgere i Danmark mindedes sammen nazisternes skændige krystalnat for nu 85 år siden
Foto: Netavisen Pio/Niels Jespersen
Fakkeloptoget torsdag aften i anledning af 85 årsdagen for Krystalnatten - her i Krystalgade i Indre København
Flere tusinde jøder og andre borgere i Danmark gik torsdag aften side om side i et fakkeltog fra den jødiske synagoge i Krystalgade, gennem Købmagergade for at ende i Rigsdagsgården ved Christiansborg, for sammen at mindes nazisternes skændige Krystalnat - starten på Holocaust - for nu 85 år siden.

Her var der taler af Folketingets formand, Søren Gade (V), statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Henri Goldschmidt.

Temaet for markeringen var kampen mod antisemitisme, som på det nærmeste er eksploderet rundt om i verden siden krigen mellem Hamas og Israel brød ud 7. oktober - i kølvandet på Hamas’ massakre, hvor omkring 1.400 israelere og andre blev dræbt.

Det Jødiske Samfund i Danmark vurderer, at mellem 3.500 og 4.000 deltog i markeringen torsdag aften.

placeholder

 

Overrabbiner blev skubbet bagfra

Sloganet for markeringen var “Vi står sammen mod antisemitisme”.

Meget sigende blev overrabbiner Jair Melchior selv offer for antisemitisme på vej til et TV-interview torsdag aften om antisemitiske hændelser.

Han sad i et S-tog - som sædvanlig - iført den jødiske kippa. Da Melchior forlod S-toget skubbede en mand ham bagfra, spyttede efter ham og gav ham fingeren.

Det fortæller han til TV 2.

Netop overrabbiner Melchior gjorde sig i dagene efter Hamas-massakren bemærket ved at udtale, at man selvfølgelig også skal have sympati med palæstinenserne:

“Selvfølgelig skal man også have sympati med palæstinenserne, men man skal ikke have noget som helst sympati med Hamas. Det er meget vigtigt at adskille de to ting klart. Palæstinenserne er ikke Hamas, og Hamas er ikke palæstinenserne.”

Mette Frederiksen sagde i sin tale, at antisemitisme er tilbage i vores gader:

“Den nat for 85 år siden var det ikke kun ruderne, der blev knust. Det blev Europas værdier også. Det blev Europa.”

“Mindelser om vores dystre fortid”

“Vi svor, at det aldrig måtte gentage sig. Aldrig igen, men alligevel oplever vi nu igen episoder, der giver mindelser om vores dystre fortid.” 

alligevel oplever vi nu igen episoder, der giver mindelser om vores dystre fortid

Om krigen mellem Hamas og Israel, understregede statsministeren, at alle føler sorg over de civile tab på begge sider:

“Jeg ved, at alle i Danmark bærer en stor sorg over de civile tab på begge sider, og det behøver altså ikke at være et enten eller.”

“Glem ikke palæstinenserne”

Undervejs, da udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen holdt tale, råbte nogen i Rigsdagsgården “Glem ikke palæstinenserne". Den greb Løkke med det samme og understregede: “Nej, vi må ikke glemme palæstinenserne”.

Efter den smukke og meget følelsesladede markering i Rigsdagsgården kunne man høre, at unge kvinder, der viftede med palæstinensiske flag ude på Christiansborgs Slotsplads gav udtryk for deres vrede over Israels fremfærd i Gaza, der indtil nu har kostet omkring 10.000 livet, hovedparten civile. Omkring 4.000 af dem er børn.

Lars Løkke Rasmussen satte nærmest automatisk i retning af de unge, meget vrede kvinder. Han ville tydeligvis meget gerne i dialog med dem.

Flere gange råbte den ene af de tre kvinder - iklædt det karakteristiske palæstinensiske sortprikkede klæde - at hun glædede sig over Hamas’ overfald på israelere og andre 7. oktober.

I første omgang opfattede Lars Løkke ikke, hvad den unge kvinde råbte.

Jeg er megaglad for at Hamas tog den beslutning 7. oktober

Da den meget vrede unge kvinde for anden gang råber, “Jeg er megaglad for at Hamas tog den beslutning 7. oktober,” reagerer Lars Løkke med nærmest vantro: 

“Nå, mener du det. Det er så der, filmen knækker for dig.”

Udenrigsministeren forsøgte - forgæves - at berolige kvinden. Og takker så hastigt af: “Ha’ en god aften.”

Et velment Løkke-forsøg på dialog, som altså ikke lykkedes.

Flere har optaget episoden på mobil. Blandt andet en af Frihedsbrevets journalister:

placeholder

 

Koranafbrændere ønskede at afspore

Inden for i Rigsdagsgården havde et par velkendte koranafbrændere under 85 års-markeringen også gjort sig uheldigt bemærket med et banner med påskriften “FUCK ISLAM”.

Ingen - undtagen dem selv - af de tusindvis forsamlede i Rigsdagsgården følte nogen som helst glæde ved det banner.

Krystalnatten

9. november 1938 gik nazisternes jødeforfølgelse ind i den fase, der blev til holocaust, udryddelsen af seks millioner jøder. 

På Krystalnatten blev der udøvet hærværk på jødiske butikker, hjem, synagoger og gravpladser og deporteret op mod 30.000 jøder til kz-lejre. Inden da var der foregået en massiv antisemitisk propaganda, der gjorde det nemmere at gå efter jøderne.

9. november er en vigtig dato for jøder, men også for alle andre, der vil advare mod faren ved antisemitisme og forfølgelse. Budskabet er det samme – i fredstid som i urolige tider: Aldrig igen.

Kilde: Det Jødiske Samfund i Danmark

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er lineær progression mellem antal muslimer i et samfund og antisemitisme. Man kan undre sig over, at danske vælgere lader kulturfremmede islam-tilhængere bosætte sig i Danmark og tilmed forærer dem indfødsret (senest L 61).

Kun Dansk Folkeparti kæmper imod. Og det siger jeg ikke af kærlighed til Dansk Folkeparti, men snarere af gru over, at alle andre mener, at Danmark skal kolonialiseres og islamiseres.

Befolkningens udvikling 3. kvt. 2023:
- 13.543 uden for EU/EØS traskede hertil.
- 15.286 børn blev født i Danmark (herunder børn af udlændinge og efterkommere!)
- 13.625 gammeldanskere døde.

Demografi er skæbne. Islam-tilhængere ønsker islam. Ønsker danskerne Danmark?

Danmark har brug for en indvandring på 50.000 nye medborgere årligt, for at Danmark kan hænge sammen. En ren win/win situation for såvel Danmark som vlóres nye medborgere.

Kære Rasmus Hansen
Der er 12.000.000 arbejdsløse europæere i EU med fri bevægelighed, som du bare kan ansætte.

Hvis herboende palæstinensere mener,
at de kan/skal straffe herboende jøder for det IDF gør ved befolkningen i Gaza,
så må den logiske konsekvens være,
at danskere og herboende jøder,
kan straffe herboende palæstinensere for det Hamas gør ved befolkningen i Israel
.

Må jeg supplere med konkrete forslag?

1) Alle udlændinge fra MENAPTE-lande i Danmark skal senest tre måneder fra den 7. oktober 2023 i en erklæring via e-boks fordømme Hamas, hvis de vil opretholde deres opholdsgrundlag og ydelser i Danmark.

2) Alle beboere bosiddende i Mjølnerparken, Gellerupparken, Urbanplanen, Blågårds Plads og i Vollsmose skal senest den 31. december 2023 have fordømt Hamas, hvis ikke lejemålet skal opsiges med virkning fra den 1. januar 2024.

3) Alle udlændinge der ansøger om opholdstilladelse eller indfødsret i Danmark skal via ansøgningsgebyret donere 1.000 kroner til en israelsk offerfond.

Hvis de ikke kan lide lugten i bageriet så ud

Jens Jakobsen, hvem mener du skal bestemme, hvordan bageriet skal lugte?

Jeg sidder og tænker på, om der nu bliver lavet en mindedag for de civile der bliver bombet i Gaza.
Der er aldrig nogen før, som har oplevet rendyrket statsterrorisme

Annonce