Annonce

Radikale: Au pair-ordningen skal udbredes til flere

Det er blevet for dyrt at have au pair, mener Radikale Venstre. Ordningen skal gøres billigere, så flere almindelige familier kan få filippinsk hushjælp.
Mandag varslede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) et opgør med au pair-ordningen.

Med en spritny evaluering fra ministeriet i hånden, konkluderer Tesfaye, at au pair-ordningen har udviklet sig fra kulturel udveksling til "et effektivt rekrutteringsprogram af praktisk hushjælp". Derfor har ministeren åbnet op for at revidere eller helt afskaffe ordningen.

Den plan stiller De Radikale sig dog - sammen med blå blok - på bagbenene over for. Partiet vil hverken afskaffe eller begrænse ordningen, men i stedet udbrede den, så endnu flere danske familier kan få glæde af at have en filippinsk au pair.

Det gør det svært for almindelige familier

Problemerne med den manglende kulturelle udveksling, skyldes nemlig, at det kun er “et fåtal af danske familier”, der har råd til at have en au pair, mener De Radikales beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

“Det er klart, at der er nogle ting omkring au pair-ordningen, der gør den vanskeligt tilgængelig for alle, blandt andet den høje udgift til danskundervisning. Det gør det svært for almindelige familier, og derfor kan jeg godt forstå kritikken af, at den kulturelle udveksling stille og roligt forsvinder ud af hele formålet,” siger Samira Nawa til Berlingske.

 

“Almindelig familier” skal kunne hyre en au pair

I den nye evaluering slår eksperter og organisationer fast, at det i højere grad er pengene end den kulturelle udveksling, der lokker au pairs til Danmark.

Evalueringen viser desuden, at mere end hver tredje værtsfamilie er bosat i Gentofte eller Rudersdal, og at mere end otte ud af ti au pairs kommer fra Filippinerne.

au pair-ordningen er blevet alt for snæver i den forstand, at det er et fåtal af familier, der har ordningen tilgængelig, fordi det er for dyrt

Samira Nawa mener, at den kulturelle udveksling vil blive løftet, hvis også “almindelige familier” får mulighed for at få en au pair til at stå for rengøring og børnepasning.

“Jeg forstår godt kritikken – og jeg kan selv rejse kritikken af, at au pair-ordningen er blevet alt for snæver i den forstand, at det er et fåtal af familier, der har ordningen tilgængelig, fordi det er for dyrt, og det er det, der spænder ben for, at kulturelle formål godt kan forløses,” siger hun til avisen.
 

“Det er blevet for dyrt”

Men hvordan skal det blive billigere at få en au pair til at stå for madlavning og vasketøj? Det kommer Samira Nawa ikke med et konkret bud på.

Men hun understreger dog, at “det er blevet for dyrt at få en au pair”, blandt andet fordi værtsfamilierne skal betale gebyr for danskundervisningen. Hun henviser her til den stramning af ordningen, som i 2019 satte værtsfamiliernes betaling til dansk undervisningen op fra 5.000 til 17.300 kroner.

Hvis ordningen bliver tilgængelig for andre familier, er jeg sikker på, at det kulturelle formål kan forløses i langt højere grad

Egenbetalingen for undervisningen får ordningen til at være forbeholdt de rigeste, mener Samira Nawa: 

“(...) Derfor er det kun et bestemt segment, der har adgang til at få en au pair. Hvis ordningen bliver tilgængelig for andre familier, er jeg sikker på, at det kulturelle formål kan forløses i langt højere grad, end det gør i dag. Jeg er enig i kritikken af ordningen.” 

Au pairs får i dag 4.350 kroner i lommepenge som eneste “løn” foruden kost og logi. Af lommepengene skal de betale skat. En au pair må arbejde op til 30 timer om ugen for værtsfamilien.
 

Radikale står alene i rød blok

De Radikale er det eneste af regeringens støttepartier, som er imod regeringens varslede opgør med au pair-ordningen.

Både SF og Enhedslisten håber, at au pair- ordningen bliver begrænset eller helt afskaffet.

“Jeg håber det lykkes Mattias Tesfaye at få fjernet den statsautoriserede tjenestepige-ordning som au pair-reglerne er. Udnyttelse af billig arbejdskraft bliver ikke bedre af at vedkommende får lov at komme med til børnefødselsdag,” skriver finansordfører i SF, Lisbeth Bech Poulsen, på Twitter.

placeholder

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er forarget på de radikale. Skal man have hushjælp, må man betale for det. Hvis man ikke har tid og råd til børn grundet job, og har brug for hushjælp så skal det være med ordnede faste regler og løn. Jeg bakker af op her n

SF op

Det er så trættende med de radikale- hvordan kan det harmonere med at de kalder sig et socialt liberalt parti når de bakker op en ordning der kun tilgodeser de mest vellønnede.
Selvom de mener at ordningen skal bredes mere ud , er det svært at se hvordan en eksvis enlig forsøger med en normal lønindkomst ( sosu/ lærer / sygeplejerske mm ) skal kunne finde de ekstrapenge som det koster hver måned.

Alle skal ha' ret til denne kreative favorable og lukrative Au pair ordning. Det lade sig gøre ved, at hæve topskatten fra de 15% til 30%