Regeringen vil sætte gang i sommerlivet

Billigere billetter og hjælp til storbyturisme er blandt forslagene i en ny såkaldt sommer- og erhvervspakke.
Foto: Einar Jónsson, unsplash
Det er snart sommer og sol, og nu kommer regeringen så med en såkaldt sommer- og erhvervspakke, der skal stimulere særligt udsatte sektorer og brancher, som fortsat er hårdt ramt af corona.

I alt ønsker regeringen at afsætte 1,6 milliarder kroner til at hjælpe oplevelsesindustrien, kulturlivet og turismen gennem sommeren.

“Selv om Danmark har udsigt til et solidt økonomisk opsving, skal vi huske, at krisen ikke er ovre endnu,” siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Brug for en ekstra hånd

“Der er stadigvæk virksomheder, som kæmper rigtig hårdt for at komme tilbage efter coronakrisen – ikke mindst i oplevelses- og turisterhvervene. De har brug for en ekstra hånd nu, hvor mange andre heldigvis begynder at mærke opsvinget.

"Derfor præsenterer vi en sommer- og erhvervspakke målrettet dem, der har lidt længere udsigt til genopretning. Pakken skal hen over sommeren blandt andet sætte mere gang i turisterhvervet samt kultur og foreningslivet i Danmark.”

Billigere biletter

Det bliver således billigere at rejse rundt i sommerlandet - hvad enten det er med færge til en ø eller med toget til hovedstaden - og der er særligt fokus på de fire store byer, der trækker mange turister. Her får restauranter og caféer lidt ekstra hjælp til at få sat gang i forretningen til sommer.

Eksempelvis kan det komme på tale at tilbyde billigere Orange-billetter eller billigere færgebilletter til de danske småøer ligesom sidste år, hvor der var stor succes med tilbuddet om gratis færgerejser for gående og cyklister i juli, ligesom mange valgte at købe et såkaldt rejsepas til al kollektiv trafik.

Fokus på at stimulere

Den administrerende direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er positiv over, at "der nu kommer fokus på at stimulere turisme- og oplevelsesbranchen."

"Umiddelbart er flere af vores forslag med," skriver Brian Mikkelsen på Twitter.

"Det er vi glade for."

placeholder

Hjælpepakker synger på sidste vers

Sommer- og erhvervspakken kommer samtidig med, at den danske økonomi er på vej tilbage i takt med genåbningen, og den seneste prognose viser, at der er udsigt til en økonomisk vækst på 2,1 procent i 2021 og 3,8 i 2022.

Men trods de gode udsigter for dansk økonomi er nogle sektorer og brancher dog fortsat pressede af corona. Hvilket netop gælder turismeerhvervet og oplevelsesøkonomien.

Der fremgår ikke af regeringens udspil, hvordan pengene konkret skal uddeles. Det er op til forhandlingerne med Folketingets partier, som regeringen nu indkalder.

De kommende forhandlinger med partierne skal også munde ud i en plan for, hvordan de nuværende økonomiske hjælpepakker til virksomheder bliver udfaset.

En ekspertgruppe har for nylig anbefalet, at hjælpepakkerne udløber 1. juli. I stedet bør nye ordninger for særligt udsatte virksomheder etableres, anbefaler eksperterne.

Skal man for øvrigt tro Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), bliver det en “kølig og ustabil" sommer.

Sommerpakken

Regeringens forslag til en sommer- og erhvervspakke indeholder i alt initiativer for 1,6 mia. kr.

  • En ramme for turist- og oplevelseserhvervene på 800 mio. kr., herunder
  • En ramme til sårbare ældre på 100 mio. kr.
  • En ramme til særligt udsatte sektorer på 400 mio. kr.
  • Udmøntning af reserver på 155 mio. kr. i 2021 og 75 mio. kr. årligt i 2022-2023 afsat i eksportpakken fra december til at styrke dansk eksport, herunder bl.a. med afsæt i anbefalinger fra genstartteams.

Kilde: Finansministeriet

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce