Den nye kurs, har længe været en mærkesag for Socialdemokratiet, og de modtager meldingen fra Lars Løkke Rasmussen med både glæde og skepsis.
"Det sætter vores samfundskontrakt under pres, når multinationale selskaber spekulerer i at placere deres overskud i skattelylande,” sagde statsministeren lørdag på Venstres EU-landsmøde i Bella Centeret i København.
Der er brug for bedre redskaber, hvis vi skal sikre fair skattebetaling og dermed også fair konkurrence
Udmeldingen kommer efter, at EU-Parlamentets skattesnydsudvalg, som har den danske socialdemokrat Jeppe Kofod i spidsen, tidligere på ugen fremhævede syv EU-lande som skattely. Derfor mener Lars Løkke Rasmussen, at tiden er kommet til en fælles bund under selskabsskatten.
”Når de (selskaberne, red.) kan undgå at betale skat, hvor pengene er tjent – og gennem snedig skatteplanlægning undgå at bidrage deres til fællesskabet,” lød det fra Lars Løkke Rasmussen:
"Der er brug for nye metoder. Der er brug for bedre redskaber, hvis vi skal sikre fair skattebetaling og dermed også fair konkurrence,” sagde han.
Hos Socialdemokratiet bliver Venstres nye standpunkt modtaget med afmålt glæde.
Det er en fantastisk nyhed, at Venstre pludselig springer ud som socialdemokrater
”Først og fremmest er det glædeligt, at Venstre, efter i mange år at have været imod det her, endelig er kommet på bedre tanker. Det er kun et år siden, at Venstre stemte imod vores beslutningsforslag og dengang var der nærmest ingen grænser for, hvor forkert forslaget var. Men det er en fantastisk nyhed, at Venstre pludselig springer ud som socialdemokrater” siger Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, til Netavisen Pio
Men Peter Hummelgaard har dog også et enkelt væsentligt forbehold:
”Jeg kan være lidt bekymret over, om det ikke er en lidt billig omgang fra Løkkes side, for hvis han siger, at grænsen skal ligge under den nuværende danske, så vil det jo ikke stoppe det ræs mod bunden, som han siger, han vil. Så det signal man sender, vil være uhyre tamt,” lyder kritikken fra socialdemokraten, som påpeger, at den danske selskabsskat i dag ligger lige i midten af, hvad gennemsnittet er i EU.
Mens Socialdemokraterne er overvejende positive, så er der anderledes dårlig stemning omkring forslaget i den borgerlige blok.
Liberal Alliance har fundet det værste skældsord, de overhovedet kunne finde på, til at udtykke deres skuffelse over Løkke:
"Venstre melder klart ud, at I er blevet socialdemokrater i EU-politikken, skuffende!,” lyder det fra partiets finansordfører Joachim B. Olsen på Twitter.
Det er ret vildt at høre en borgerlig statsminister, som vil sætte en bund under selskabsskatten
Heller ikke fra den anden regeringspartner, de konservative, er der opbakning til forslaget.
"Det er ret vildt at høre en borgerlig statsminister, som vil sætte en bund under selskabsskatten. Vi ved, at lav selskabsskat har stor betydning for virksomheders konkurrenceevne og vækst i samfundet," siger partiets politiske ordfører Mette Abildgaard (K) til Altinget.
Heller ikke Dansk Folkepartis EU-ordfører er begejstret. Han mener ikke, at skat skal gøres til et EU-anliggende.
Og man løser ikke “utilfredsheden” i EUs befolkninger med snuptagsløsninger som en “EU-bund”
Heller ikke den borgerlige tænketank Cepos er glade:
”Nej Løkke, der er ikke brug for en EU-bund under selskabsskatten. For der kommer nemlig noget godt ud af lavere selskabskat: Nemlig højere vækst og lønninger. Og man løser ikke “utilfredsheden” i EUs befolkninger med snuptagsløsninger som en “EU-bund”,” skriver tænketankens cheføkonom Mads Lundby Hansen på Twitter.