S-rådgiver: Italiensk valg er en advarsel til den danske venstrefløj

Højrefløjens sejr ved det italienske parlamentsvalg beviser, at centrum-venstre-partierne ikke kan vinde magten, hvis man ignorer de dårligst stilledes interesser, lyder det fra tidligere socialdemokratisk rådgiver.
Foto: Giorgia Meloni/Facebook
Det italienske valgs sejrherre, Giorgia Meloni, takker de italienske vælgere, 2022
Den italienske højrefløjs kæmpesejr ved parlamentsvalget i sidste weekend er en alvorlig påmindelse om, at venstrefløjen skal holde fokus på de problemer, som optager den lavere middelklasse og de dårligst stillede i samfundet.

Sådan lyder det fra Kasper Fogh Hansen, tidligere særlig rådgiver for kulturminister Joy Mogensen og før det også pressechef for Ritt Bjerregaard i hendes tid som overborgmester i Københavns Kommune.

”Det italienske valg er et skræmmende eksempel på, hvordan det kan gå, hvis ikke centrum-venstre, som de også kalder sig i Italien, tager de dårligst stillede alvorligt,” siger Kasper Fogh i et interview med Netavisen Pio.

Venstrefløjen må holde fast i at løse de problemer, som plager den lavere middelklasse

Han peger på, at Partito Democratico (PD), der skal fremstå som en afløser for socialdemokratiet i Italien, nu først og fremmest er blevet et parti der står stærkest blandt akademikere og unge studerende. Andre undersøgelser har vist, at en stor del af PDs deres vælgere er bosat i byerne og har sikre job.

Det ser han som et udtryk for, at det største, og regeringsbærende, parti på den italienske venstrefløj i høj grad tager udgangspunkt i den velstilledes interesser.

Arbejdere har mistet tilliden

”Arbejdere og lavindkomstgrupperne har mistet tilliden til den italienske venstrefløj, og det viser i min optik, at man ikke bygge en venstrefløj på overklassens bekymringer,” siger Kasper Fogh.

”I stedet må venstrefløjen holde fast i at løse de problemer, som plager den lavere middelklasse – og for de mennesker der er på det private arbejdsmarked. De mennesker, der må arbejde hårdt for det de har, og som for eksempel er optaget af risikoen for arbejdsløshed, og om deres pensioner slår til,” siger Kasper Fogh.

Udover resultatet af det italienske valg, peger han på, at man allerede har set tilsvarende konsekvenser i lande som Storbritannien, Holland og især Frankrig, som har været plaget af folkelige protester, og hvor det socialdemokratiske parti reelt er blevet udslettet.

”De gule veste i Frankrig er et godt billede på hele den her problematik. Det var en bevægelse, der startede som protest mod stigende benzinpriser fra folk, der helt enkelt havde brug for en bil, når de skulle på arbejde,” siger Kasper Fogh.

Han ser samme tendens i valget af Donald Trump i USA, ligesom vi i Danmark havde det såkaldte gule valg i 2015.

En kaste af højtuddannede

”Er du på bunden af det italienske samfund er chancen for, at du stemmer til venstre halveret. Tabet af fodfæste blandt de dårligst stillede er så stort, at det nærmest er umuligt at se en fremtid for Partito Democratico som ledende centrum-venstreparti,” siger Kasper Fogh.

”I Italien er der alt for få privatansatte vælgere hos centrum-venstre og slet ikke i de grupper, der kan kaldes arbejdere eller serviceansatte. De eneste grupper, hvor koalitionen med venstrepopulisterne i Femstjerne-bevægelsen står stærkest er blandt unge vælgere mellem 18 og 24 - altså blandt studerende på videregående uddannelser - og blandt akademikere,” siger Kasper Fogh.

Valget i Italien er et argument imod at venstrefløjen kan vinde et valg uden opbakning fra lønmodtagere

Han ser valgresultatet i Italien som en udmøntning af det, som økonomen Thomas Piketty har advaret mod, da han påpegede at den moderne venstrefløj har udviklet sig til, et værdifællesskab for en kaste af højtuddannede med gode jobs og vilkår - især i den offentlige sektor.

Klassekamp fra oven

”Det står i klar modsætning til højrefløjen, der repræsenterer vilkårene i de markedsudsatte erhverv, og blandt de største lønmodtagergrupper. Så valget i Italien er et argument imod at venstrefløjen kan vinde et valg uden opbakning fra lønmodtagere, der tror på, at deres interesser er varetaget af netop venstrefløjen,” siger Kasper Fogh.

”De urbane og veluddannede har skabt en venstrefløj, som venstrefløjens reelle vælgerkorps bare ikke tror på overhovedet. De ser centrum-venstre føre en klassekamp - bare fra oven og imod deres interesser. Venstrefløjens tab af lavindkomstgrupper er i hele vesten den centrale udfordring for de progressive partier. Og i Italien er nederlaget tæt på totalt,” siger Kasper Fogh.

”Venstrefløjens dilemmaer i Italien er, groft sagt, de samme som i Danmark og hele vesten: Hvis højrefløjen repræsenterer interesserne for dem, med de sværeste vilkår i samfundet, findes der så en vej for centrum-venstre? Mit svar er nej,” siger han.

Ekstremt højreorienteret

Efter sejren ved søndagens parlamentsvalg i Italien står den ekstremt højreorienterede Georgia Meloni og hendes parti, Italiens Brødre til at kunne danne regering i koalition med partierne Lega og Forza Italia.

Georgia Meloni vil dels være Italiens første kvindelige regeringsleder. Ifølge iagttagere vil Italien samtidig få den mest højreorienterede regering siden 2. Verdenskrig.

Italiens brødre fik ved søndagens valg 26 procent af stemmerne, mens Lega og Forza Italia fik hver omkring otte procent.

Det venstreorienterede Partito Democratico fik 19 procent, mens den venstrepopulistiske Femstjernebevægelse fik godt 15 procent.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er nu en noget let analyse. Virkeligheden er mere nuanceret. Jeg vil medgive, at venstrefløjen ikke råber for højt. Personligt syntes jeg de er alt for flinke, men: i dagens medieverden, både i aviser og på sociale medier, er hoveparten af medie strømmen ledet af 95 % blå journalistik. Det ælder også DR. TV2 lægger jo ikke skjul på det. Jeg skriver dette af erfaring. Højrefløjen er ekstremt aggressiv, og tromler alle ned med spin og løgne, bare det er til deres fordel. Dette kan have mange ansigter: f.eks. en anonym opringning om "man ikke føre sig for meget frem". Så let er det ikke.

Vi skal nok være taknemmelige for at madammen ikke fik et kvalificeret flertal. Så ville hun og hendes regering ifølge italiensk grundlov, have kunnet ændre samme uden at skulle sprørge vælgerne.

Det er vanskeligt at kloge sig på italiensk politik. Både højrefløjen og venstrefløjen har således altid haft gode kontakter/venner i Sovjet/Rusland. Mussolini fik fx fødselsdagskort fra Stalin, og Berlusconi er en god ven af Putin.
Desuden står 20%-30% af befolkningen uden for det "officielle" arbejdsmarked. Det er fx familiemedlemmer til mindre erhvervsdrivende, niecer som bagerjomfruer eller restaurationsservitricer eksempelvis, andre er "casalinghi", dvs. husholdersker der gør rent og laver mad for private.
Dertil kommer de talrige tilrejsende migranter. For et halvt århundrede siden var det tomatplukkere fra Tunesien, siden vinplukkere alle mulige steder fra og strandsælgerne "Vous comprá" fra Vestafrika, nu forretningsdrivende fra Indien og mange andre. Italien er ikke sig selv længere. Og så er der jo lige Mafiaen, Ndranghettaen og hvad de ellers hedder.
Jeg kan godt forstå at italienerne stemmer på dem der vil give dem landet tilbage. Men det formår den nye regering nok ikke, trods alt. Den har også EU imod sig. Det var jo tydeligt. EU, in casu Ursula von der Leyen, tillader kun socialt-liberale, globalistiske regeringer.
Spændende at se hvordan det udvikler sig.
Den danske venstrefløj har, for nu at vende tilbage til vores egen andedam, fødderne solidt plantet i elitære dagsordener såsom klima, frihed til islam, LGBT+ og alt andet danskerne uvedkommende. Fred være med det.

Kommentar:

Èn artikel som virkelig sætter tankerne igang i denne "underlige politiske verden"...

Jeg kommer til at tænke tilbage på Bettina Heltberg's Bog:Hvor der handles ! - Hvor Anker Jørgensen overtog Statsministerposten efter Kragh trak sig, og hvor Orla Møller, Per Hækkerup og Erhard Jacobsen ikke tilgav denne venstreorienterer arbejdsmand fra SID, at han skulle have Formandsposten og Statsministerposten foræret på en Sølvfad...

God Weekend,

Erling Drews

God analyse, der bør give anledning til eftertænksomhed - også hos socialdemokrater. For eksempel Mette Reissmann, der straks efter præsentationen af S - udspillet om uddannelesreform til gavn for professions - og erhvervsuddannelser skødforslaget ned. det ville skade nogle universitetsuddannelser ! Og Lars Aslan, der i uskøn forening med Venstre og De Konservative i København vil ændre valgloven til skade for landets tyndere befolkede områder. Med sådanne københavnere, der direkte modarbejder partiets politiske reformudspil og direkte puster til Støjberg - provinsens modvilje mod københavneri, ja så behøver vi slet ikke frygte den borgerlige opposition. Københavnske højt placerede socialdemokrater udfører de borgerlige partiers arbejde. God valgkamp!

Venstrefløjen i Danmark har den fordel at de på grund af Putins løsning af klimakrisen har fået mulighed for at se resultatet af egen grøn klimapolitik.

Fødevaremangel, energikrise og en dræbende inflation.

Hvis ikke Putin havde startet sit “lebensraums-eventyr i Ukraine” for at opnå et russisk fødevarekammer a la Bretagne og Normandiet for Frankrig og skove som Nordsverige for Sverige og gratis atomkraftværker på størrelse med de franske, ja, så ville Mette Frederiksens parole til venstrefløjen “ nu er jeg mere grøn end rød” have fået fuld valør med CO2 afgifter, der på europæisk plan ville have bragt Vesteuropa i den nøjagtig samme situation, som verden nu oplever:

Fødevaremangel, energikrise og inflation. Og formodentlig allerede arbejdsløshed!

Putin har påny gjort Mette og Enhedslisten og SF til røde partier!

Med opvarmning der i Viborg stiger fra 12.000 om året til kr. 96.000, ja, så har Søren Pape Poulsen jo en kæmpe fordel, hvis ikke Mette Frederiksen og venstrefløjen finder på andet end at gæld må hobe sig op som da renten i Danmark var på 20-23%. Dengang opfandt man rentefradragsretten.

Ekstra varmeudgifter for 400.000 danske gas-kunder burde kunne fratrækkes i indkomstskatten. Det er jo en udgift som ingen andre skatteydere har!

Enhedslisten har endnu ikke set fidusen og vil hellere hente pengene på selskaber der har opført sig som gullasch-baronerne under 1. verdenskrig og uddele almisser til gas-kunderne!

Hvad Søren Pape Poulsen opfinder af politik fra Den Dominikanske Republik, når vælgerne i domkirkebyen går på brostenene i protest mod en ekstra-regning på 84.000 kr. årligt, ja, det kommer til at afgøre valget!

Alle danskere er i familie med gas-kunder, der kan fortælle deres skrækindjagende historie om da de stod med regningen i hånden fra gas-selskabet:

Fra 12.000 kr om året til 96.000 kr.

Vi må stå sammen sagde Mette Frederiksen under coronaen! Og vi stod sammen!

6.000 kr fik familien fra Mette og venstrefløjen. Så er vi oppe på 18.000 kr.

Så mangler familen fortsat 78.000kr.

Jacob Ellemann syntes at det var fedt at Maersk under UkraineKrigen dygtig havde scoret milliard på milliard på krisen!

Når partierne på hele regnbuen har fundet de 78.000 til de 400.000 danskere, ja, så har vi en ny statsminister!

Energikrisen bliver valgets eneste spørgsmål.

Underskuddet på statsfinanserne må dækkes ad sædvanlig vej!

Skatteforhøjelser, reformer, særlig skat på gullasch-giganterne, you name it!

At slippe uden om de 78.000 kr ekstra til gas-kunderne bliver døden for det enkelte parti!

Opfindsomheden bliver stor!

Vælgerinteressen ligeledes!

Følger el-priserne med!

Ja, så har vi balladen!

Gas, el er langt dyrere end renteudgiften på et hus i 1980erne!

Dengang opfandt man rentefradraget!

Kun de radikale ønsker fortsat at afskaffe rentefradraget!

Løsningen på folketingsvalget kommer næppe fra midten af dansk politik!

Enhedslisten har fået en historisk chance!

At være mere røde end grønne!

Folk går fra hus og hjem!

Folk går fra hinanden!

Børn må skifte skole!

Psykiatri-forliget hjælper som en skrædder i helvede!

Ægte røde partier må på banen!

Klima-omstillingen vil kun nåes i tide, hvis Putins krig forårsager den samme teknologiske evolution som Hitler formåede i 1940’erne!

I mellemtiden døde:

Anden Verdenskrig var den mest dødelige konflikt i den menneskelige historie, hvilket kostede mellem 50 og 85 millioner mennesker livet, hvoraf de fleste var civile i Sovjetunionen og Kina.

Kanslergadeforliget reddede de fleste danskere igennem 1930erne og 1940’erne og 1950erne.

Årtier hvor danskerne stod sammen!

Vi står i den nøjagtig samme situation!

Desværre har ingen partier endnu udviklet den nødvendige politik!

De har ikke forstået sagens alvor!

Et folketingsvalg netop nu, ville være en katastrofe!

Fradrags-ret på skatten for ekstra energi-udgifter bliver et must!

Uligheden i samfundet stiger i øjeblikket eksponentielt!

Den slags giver altid social uro!

Med nutidens sociale medier, ved vi ikke hvad der venter os!

Demokratiet blev næsten sat på porten i USA. Før Putins invasion! Før energikrise! Før fødevarekrise! Før inflation!

Verden og Danmark er langt mere sårbar end vi tror!

Vi så Italien!

Tyskland er det land i verden der rammes hårdest på grund af et kæmpe forbrug af gas!

Alternative für Deutschland kan hurtigt vælte det moderne Tyskland skabt af Angela Merkel!

Mette Frederiksen vil gerne være verdensførende - især på den grønne omstilling!

Problemet er at vi aldrig når til den grønne omstilling, hvis folk skal fryse, sulte, gå fra hinanden!

Frustrationerne bliver så store, at “men in Black” bliver til ……

Og de har kun magthaverne at føre krig imod!

USA - demokratiernes vugge!

Ethvert oprør starter med mangel på penge, mad, varme, tøj, bolig, etc.

Logik for høns!

Jacob Ellemann har tydeligvis penge nok til at betale sine 78.000kr.

Men blot i hans datters klasse taler allerede de første klassekammerater om at “de vist skal flytte”!

Christiansborg og løsgængere har endnu ikke fattet alvoren!

På tirsdag laver Mette Frederiksen en samlingsregering og i løbet af 14 dage kommer et “Kanslergade-forlig nummer 2”!

Forliget vil gå verden rundt sammen med billederne fra den boblende Østersø!

Danmark går foran og sikrer demokratierne i Europa!

Ja, selv republikanerne i USA vil måbe!

United we stand!

Divided we Fall!

Go for it Mette!

Tak Danmark!

Thanks Denmark!

Øhhh. Det er nu kun Grazie mezza Italia Meloni.

Annonce