Annonce

Succesopskrift: Skift borgmester før det er for sent

Det lykkedes Socialdemokratiet at genvinde borgmesterposten med nye spidskandidater i seks ud af seks kommuner.
Hvordan sikrer man et godt generationsskifte, når en mangeårige borgmester takker af og overlader stafetten til en ny og yngre kandidat? Det spørgsmål har Socialdemokratiet bakset med op til kommunalvalget, idet seks socialdemokratiske borgmestre med tilsammen et godt stykke over 100 års borgmestererfaring ikke genopstillede.

I fire af kommunerne var borgmesterposten allerede skiftet inden kommunalvalget (Odense, Brøndby, Middelfart og Gladsaxe), mens Socialdemokratiet i to kommuner (Tårnby og Ærø) stillede med en ny spidskandidat ved valget og først overdrager selve borgmesterembedet den ved årsskiftet.

Og operationen må siges at have været en succes for Socialdemokratiet: I alle seks kommuner lykkedes det at genvinde borgmesterposten. I fire af kommunerne har partiet haft fremgang, og i to kommuner er det endda lykkedes at erobre det absolutte flertal i byrådet.

Anderledes ser billedet ud for Venstre. Ti af de Venstrefolk, der blev borgmestre efter valget i 2013, har valgt at trække sig i løbet af perioden eller genopstillede ikke som borgmesterkandidat for Venstre. Partiet endte med at gå tilbage i ni ud af de ti kommuner.Tre af de kommuner blev tabt til Socialdemokratiet (Thisted, Faaborg-Midtfyn, Vordingborg) mens én er blevet tabt til SF (Langeland). I Stevns, Esbjerg og Ringkøbing-Skjern gik Venstre tilbage med henholdsvis 17,9 procent, 10,5 procent og 8,0 procent. Også i Vejle og Ikast-Brande var der tilbagegang, mens det kun i Tønder lykkedes både bevare borgmesterposten og opnå fremgang.

Dermed er succesen for Socialdemokratiet endnu større end i 2013, hvor ’generationsskiftet’ lykkedes i 9 ud af 13 kommuner. Dengang var der dog en betydelig forskel: I de syv kommuner, hvor Socialdemokratiet havde skiftet borgmester inden valget, lykkedes skiftet i alle syv tilfælde. Mens det i de seks kommuner, hvor Socialdemokratiet ikke skiftede borgmester inden valget, kun lykkedes i to ud af seks kommuner. I 2017 er skiftet altså lykkedes i alle kommuner, uanset tidspunkt for skifte.

Odense: Fremgang på 13 procentpoint
I Odense overlod Anker Boye roret til Peter Rahbæk Juel allerede den 1. januar 2017. Boye havde med en enkelt afbrydelse fra 2006 til 2009 siddet som borgmester i kommunen siden 1994. Peter Rahbæk Juel sikrede Socialdemokratiet en imponerende fremgang på 13,0 procentpoint, så partiet nu er oppe på en tilslutning på 41,8 procent. Rahbæk Juel fik desuden 28.425 personlige stemmer, hvilket er mere end en fordobling i forhold til forgængeren Anker Boyes personlige stemmetal i 2016.

Brøndby: Fremgang på 8 procentpoint – og absolut flertal
Brøndbys Kent Max Magelund fik et flot valg. Socialdemokratiet gik frem med 8 procentpoint og generobrede dermed sit absolutte flertal i kommunen. Kent Max Magelund overtog i februar 2016 borgmesterposten efter Ib Terp, der havde siddet på posten siden 2005, men måtte trække sig på grund af sygdom. Med 3.116 personlige stemmer sikrede Kent Max Magelund også en pæn fremgang i antallet af personlige stemmer til den socialdemokratiske spidskandidat.

Middelfart: Fremgang på 6,4 procentpoint – og absolut flertal
Valget i Middelfart var ventet med spænding. Her havde Danmarks længst siddende borgmester, Steen Ole Dahlstrøm, to måneder før valget måttet trække sig på grund af sygdom. Han havde været borgmester i kommunen siden 1986. Men trods den korte forberedelsestid lykkedes det den nye borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen, at sikre en fremgang på 6,4 procent og en samlet en opbakning på 48,5 procent af samtlige stemmer. På grund af valgmatematikken sikrede det, at Socialdemokratiet højst overraskende får absolut flertal i det nye byråd. Med 5.333 personlige stemmer fik Lundsfryd godt 1.500 flere stemmer end Steen Ole Dahlstrøm fik for fire år siden.

Gladsaxe: Tilbagegang på 0,9 procent
I Gladsaxe Kommune overtog Trine Græse tidligere på året borgmesterposten efter Karin Søjberg Holst, der havde siddet på posten siden 2002. Socialdemokratiet oplevede ved valget en lille tilbagegang på 0,9 procent. Partiet blev dog med 36 procent af stemmerne det klart største, og Trine Græse kan derfor også fortsætte som borgmester. Hun fik 4.122 personlige stemmer, godt 500 færre end hvad Karin Søjberg Holst fik for fire år siden.

Tårnby: Fremgang på 0,6 procentpoint
I Tårnby skulle Allan Andersen løfte arven efter Henrik Zimino, der har siddet som borgmester siden 1994. Modsat valget i de fire foregående kommuner, så blev Henrik Zimino siddende som borgmester helt frem til valget. Zimino blev i øvrigt genvalgt som menigt medlem af kommunalbestyrelsen. Allan Andersen kunne dermed  ikke føre valgkamp fra borgmesterstolen. Alligevel lykkedes det at sikre partiet en lille fremgang. Og med 3.821 personlige stemmer lykkedes det også Andersen at få en smule flere stemmer end forgængeren gjorde for fire år siden.

Ærø: Tilbagegang på 1,4 procentpoint
På Ærø lykkedes det socialdemokratiet Ole Wej Petersen at erobre borgmesterposten. Socialdemokratiet fik ganske vist en mindre tilbagegang på 1,4 procentpoint, men blev med 23,3 procent det største parti og kan derfor fortsat beklæde borgmesterstolen. Wej Petersen fik 321 personlige stemmer, hvilket er færre end forgængerne. Ole Wej Petersen efterfølger dermed den nuværende socialdemokratiske borgmester på øen, Jørgen Otto Jørgensen, der har været Ærøs borgmester 2006-2009 og igen 2014-2017. Inden da var han borgmester i Ærøskøbing Kommune 1998-2005.

 

Alle tal i artiklen stammer fra kmdvalg.dk.


Flere artikler om emnet