Sygeplejerske til sundhedsminister: Hvad vil du gøre for patienterne?

Jeg virkelig mig glæder mig til at se, hvad en socialdemokratisk sundhedspolitik vil betyde for patienterne og uligheden i sundhed. Hvad er dine visioner?
Kære Magnus Heunicke

Stort tillykke med, at du er blevet vores sundhedsminister. Vi er mange i sundhedssektoren der har store forventninger til en ny politik på sundhedsområdet. For, som du ved, har mange af vores kolleger ret travlt på hospitalsgangene og i den kommunale ældrepleje. Vi ser med en vis bekymring på fremtiden, for vi er ikke ansatte nok til de mange mennesker, som har brug for vores pleje og behandling.

Vi håber det vil lykkes for dig at løse opgaven som sundhedsminister. Her nogle på bud på, hvad du først og fremmest bør fokusere på:

Fasthold os der er her

I valgkampen lovede Socialdemokraterne 1000 nye sygeplejersker – der skulle skrues op for optaget på uddannelsen. Vi sygeplejersker vil rigtig gerne have flere kolleger, men det er ret svært at tage godt imod en sygeplejestuderende eller en nyuddannet kollega, når der mangler erfarne kollega på afdelingen. Derfor skal du hjælpe arbejdsgiverne med at fastholde os, der allerede er i faget. Det handler om vores arbejdsvilkår.

Vi sygeplejersker vil rigtig gerne have flere kolleger

Mange kolleger må skifte job for at få en ordentlig løn eller mulighed for at udvikle sig fagligt. Du vil selvfølgelig mene, at det ikke lige er dit bord. Men du kan faktiske hjælpe os ved at forbedre de økonomiske rammer, som arbejdsgiverne har til at rekruttere og fastholde personale. Og det er smartere og sikkert også billigere på sigt at fastholde en erfaren medarbejder mere, i stedet for at ansatte flytter rundt.

Finanserne

Det leder mig hen til det med pengene. For jeg har læst i Regeringens ”forståelsespapir”, at I er enige i, at velfærden har været underfinansieret i en årrække og at I vil sikre den demografiske udvikling. Det er bare ikke helt nok. Eksperter siger, at det koster 1 mia. bare at sikre demografien, altså flere børn og ældre, og så koster det 1. mia yderligere, hvis danskerne ikke skal opleve at få et ringere sundhedstilbud, end vi har i dag.

Det haster faktisk lidt

Jeg håber virkelig du vil tage den viden med til Regeringen i forhandlingerne om økonomiaftaler og finanslov. Det haster faktisk lidt.

Fra rettigheder til forebyggelse

Men det, jeg virkelig glæder mig til at se, er, hvad en socialdemokratisk sundhedspolitik konkret vil betyde for patienterne og uligheden i sundhed. Hvad er dine visioner?

Hvad vil en socialdemokratisk sundhedspolitik betyde for patienterne og uligheden i sundhed

Den tidligere regering var meget optaget af patientrettigheder, venteliste- og behandlingsgarantier. Hvilket jo også lyder rart for patienterne, men desværre ikke altid realistisk at indfri. Fagligt set er en rettighed heller ikke optimal at styre efter, da det kan gå ud over patienter, som har brug for at blive prioriteret først.

Der er en del patienter, som ikke er omfattet af behandlingspakker, og som ikke står højt på den politiske dagsorden. Det er patienter som har for eksempel KOL eller diabetes og andre sygdomme som ofte rammer socialt skævt. De har brug for opmærksomhed fra dig.

Uligheden vokser stadig

Uligheden i sundhed er desværre stadig voksende. Kortuddannede dør tidligere end dem med lange uddannelser. Her skal du turde satse på sundhedsfremme og forebyggelse, hvor man ikke ser effekten lige med det samme. Men på længere sigt kan indsatsen gøre en kæmpe forskel.

Uligheden i sundhed er desværre stadig voksende

Her tænker jeg for eksempel på en styrket tidlig indsats i børns tre første leveår, mere sundhedspleje på skolerne og sundhedstjek på arbejdspladserne. Og så er der selvfølgelig muligheden for at gøre smøger dyrere, grønsager billigere, stille krav til madinsdustrienom at bruge mindre fedt og sukker i færdigmad – og sikre nem og lige adgang til lægehjælp og sygepleje i hele landet.  

Og kom endelig på besøg hos os sygeplejersker

Held og lykke med arbejdet. Og kom endelig på besøg hos os sygeplejersker, hvis du vil have en rundvisning i sundhedsvæsnet indefra.

Mvh Signe, sygeplejerske 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


placeholder

Annonce