Underskrifts-indsamling: "Fingrene væk fra lejernes penge"

En kreds af lejere i den almene boligsektor protesterer over, at regeringen henter 12 mia. kr. til sin ghetto-indsats i Landsbyggefonden
Under overskriften "Fingrene væk fra vores penge" protesterer en kreds af lejere i den almene boligsektor nu over, at regeringen vil snuppe 12 milliarder kroner til sin ghetto-indsats fra Landsbyggefonden.

Kredsen er enig i, at samfundet skal yde en indsats i ghetto-områderne, men mener ikke, det bør ske for almene lejeres penge. Ghetto-indsatsen må betales af hele samfundet, lyder argumentet.

det er kun rimeligt, at folk i ejerboliger også bidrager til finansieringen

"(....)Vi protesterer imod, at regeringen betaler sin ghettoindsats med VORES penge", skriver kredsen blandt andet i sit opråb, der fortsætter således:

"Hovedparten af regeringens ghettoplan finansieres gennem Landsbyggefonden, som betales over huslejen og bruges til at sikre tidssvarende almene boliger – nye tage, vinduer etc.

Frem til 2026 vil Løkke & Co. bruge 12 mia. kroner fra Landsbyggefonden i de udsatte boligområder. Det betyder, at der kun er 9 mia. kroner tilbage til de 88 procent af den almene sektor, som IKKE er udsatte områder.

Konsekvensen er, at der ikke er råd til at renovere almindelige boligafdelinger og tusindvis af lejere kommer til at bo i utidssvarende boliger.

Vi er enige i, at der skal gøres en indsats i udsatte boligområder, men det må betales i fællesskab. De almene beboere tager i forvejen et stort socialt ansvar med integration af indvandrere og socialt udsatte – det er kun rimeligt, at folk i ejerboliger også bidrager til finansieringen", skriver kredsen, der har startet en underskriftindsamling "mod tyveriet af lejernes penge" på www.skrivunder.net

"Landsbyggefonden har siden 2006 bidraget med 2,4 milliarder kroner til boligsociale indsatser, som jo netop foretages i de udsatte områder. Så den almene sektor har allerede bidraget betragteligt til integrationen. Bidraget til at få tingene til at lykkes", understreger en af initiativtagerne til underskriftsindsamlingen, Christian Jensen, over for Netavisen Pio.

Indtil nu har godt 3.500 skrevet under på protesten. Du finder underskriftsindsamlingen her.

Støtte fra organisationer og S

Organisationer som Danmarks Almene Boliger, Lejernes Landsorganisation og brancheorganisation Dansk Byggeri har også kritiseret regeringens ghetto-plan, fordi det vil betyde, at 12 ud af de 21 milliarder, Landsbyggefonden har til rådighed, skal bruges på områder, hvor kun 12 procent af beboerne er placeret.

Akkurat som kredsen af protesterende lejere, påpeger organisationerne, at regeringens måde at finansiere ghetto-planen på vil gå ud over renoveringen af boligerne i de 88 procent almene boliger, som ikke er udsatte områder. Organisationerne er også bekymrede over ghetto-planen, fordi man mener den vil gøre det mindre attraktivt at bo alment.

Socialdemokratiet har generelt taget positivt imod regeringens ghettoudspil, men er også kritisk over for finansieringen: ”Der er selvfølgelig en diskussion i rimeligheden i, at de mange helt almindelige lejere skal finansiere hele regeringens udspil”, lød det forleden fra partiformand Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad Beck skriver i et debatindlæg i Altinget i dag, at regeringens ghettoplan "dræner Landsbyggefonden og øger skellet mellem rig og fattig".

 

Opdateret kl. 13.20 med udtalelse fra Christian Jensen, som er en af initiativtagerne til underskriftsindsamlingen.

 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook