”Vi vil det samme som lægerne: Styrke det lokale sundhedstilbud”

S-sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen: "Vi vil udvikle sundhedshusene til nærhospitaler"
Det socialdemokratiske forslag om at lave nærhospitaler rundt om i Danmark har fået en blandet modtagelse. Selvom styrkelse af det ’nære sundhedsvæsen’ faldt i god jord hos patientforeninger, sundhedsøkonomer og Lægeforeningen, så er særligt forslaget om oprettelse af nærhospitaler blevet kritiseret. Men den socialdemokratiske sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener, at lægerne, sundhedsøkonomerne og Socialdemokratiet vil akkurat det samme.

Tirsdag morgen modtog formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, det socialdemokratiske forslag sådan her:

”Det er ikke den rigtige vej at gå at oprette nærhospitaler og en rigtig dårlig idé at flytte selv mindre operationer ud på nærhospitaler. Tværtimod har vi i Danmark været igennem en proces, hvor vi har lukket mindre hospitaler, der ikke leverede god kvalitet og samlet operationerne, så de steder, hvor man opererer, har rigtig mange patienter og høj ekspertise.”

Vi vil det samme som lægerne: Styrke det lokale sundhedstilbud

”Der er ingen modsætning mellem det Andreas Rudkjøbing siger, og det jeg siger. Vi vil det samme som lægerne: Styrke det lokale sundhedstilbud,” siger S-sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til Netavisen Pio.

”Hvis Andreas Rudkjøbing i stedet for nærhospitaler siger sundhedshuse, så tror jeg, vi er fuldstændig enige. Det, der tricker Andreas Rudkjøbing, er ordet ’nærhospitaler’, men siger vi ’sundhedshuse’ i stedet for, så tror jeg slet ikke, der er uenighed mellem os.”

”Vi vil udvikle sundhedshusene – som man har flere steder rundt omkring i landet – til nærhospitaler. Vi ser gerne af både psykologer og speciallæger havde deres klinikker her. Så man i stedet for at rende rundt til ti forskellige steder, kan gå et sted, hvor tingene så er samlet. Den type af ikke-komplicerede operationer, som i dag finder sted uden for sygehusene, ønsker vi samlet på de nye nær-hospitaler,” forklarer Møller Mortensen.
Vil samle alle sundheds-professionelle ét sted

Ifølge ham ønsker Socialdemokratiet at samle alle typer af operationer, som i dag allerede udføres af praktiserende læger, speciallæger i kirurgi og medicin og private klinikker i sundhedshuse/sundhedscentre/nærhospitaler – sammen med psykologer og jordemødre. Sådan at alle sundheds-professionelle er samlet ét sted lokalt.

”I dag har vi universitets- og supersygehusene, som kan løse alle funktioner, så har vi de regionale sygehuse, som ikke har de samme funktioner, men kan løse mange ting – og hvis man så forestiller sig, at man har et niveau under det, hvor man samler praktiserende læger, hjemmesygeplejen, psykologer, jordemødre, praktiserende speciallæger i medicin og kirurgi, så tror jeg befolkningen vil føle: Nå, ja, derhenne, hvor det lokale sundhedstilbud, det er. Om det så kaldes et nærhospital eller et sundhedshus, det er for mig og se ét og det samme.”

Socialdemokratiet har ikke sat tal på hvor mange nærhospitaler, der skal oprettes, men partiet er klar til at afsætte et trecifret millionbeløb til nærhospitalerne. Pengene skal findes inden for den ramme, som partiet har afsat til velfærdsforbedringer frem mod 2025.Tanken er, at nærhospitalerne blandt andet skal etableres i de nuværende sundhedshuse eller nedlagte sygehus-bygninger.

De nye nærhospitaler kan for eksempel tage sig af jordemoderkonsultationer, behandling af diabetes, gigtbehandlinger og scanning af patienter.
Minister: Vi er i gang

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger til DR, at hun finder det positivt, at S nu er kommet med et bud på opbygningen af det nære sundhedsvæsen:

Det er et arbejde, vi allerede er i gang med

”Det er et arbejde, vi allerede er i gang med. Kronikkerne og de ældre patienter skal ikke køre langt for at komme ind til en ukompliceret behandling. I de her år investerer vi 800 millioner kroner i kommunale sundhedscentre og moderne lægepraksisser. Men det er da kun positivt, hvis Socialdemokratiet melder sig ind i kampen for at skabe mere nærhed i sundhedsvæsenet,” siger Ellen Trane Nørby til DR.

Hun vil dog ikke svare direkte på, om regeringen vil være med til at oprette egentlige nærhospitaler rundt omkring i landet.

”Der er for forsimplet at gøre det til en strid om ord. Hvis det er en diskussion om, hvad tingene hedder, så tror jeg, at der er rigtig mange, som i dag har deres lokale kommunale sundhedscenter, hvor de kan gå til genoptræning og møde jordemoderen,” siger sundhedsministeren.

Regeringen fremlægger i efteråret et større udspil til en sundhedsreform.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce