Annonce

Wolt-bud fik smadret albue i arbejdsulykke: Wolt-ulykkesforsikring intet værd

Rodrigo Perea styrtede på cykel som Wolt-bud, smadrede albuen og mistede indtægt i seks måneder. Fik udbetalt 2.606 kroner fra Wolt-ulykkesforsikring
31-årige argentinske Rodrigo Perea er Wolt-cykelbud.

For godt seks måneder siden styrtede han på cyklen på vej til endnu engang at bringe mad ud til en kunde i København. Under det voldsomme styrt pådrog han sig et kompliceret brud på albuen og to opereationer.

Operationen han betydet, at han efter påbud fra læge ikke har arbejdet i seks måneder, og at han ikke længere kan bruge sin arm fuldt ud.

I sommer tegnede Wolt en ulykkesforsikring for sine lyseblå take away-bude. En ulykkesforsikring som eksperter længe har advaret om ikke var meget værd. Og nu kan Fagbladet 3F så afsløre, at ulykkesforsikringen har givet Rodrigo sølle 2.606 kroner i godtgørelse.

Wolt tegnede ulykkesforsikring efter pres

Wolt hævder, at deres bude ikke er ansatte, men selvstændige. Af samme grund har Wolt aldrig betalt pension, feriepenge eller løn under sygdom til deres bude eller følt ansvar for cykelbudene, hvis de under udførelse af arbejdet pådrog sig arbejdsskader.

Men i sommer følte Wolt sig dog presset til at tegne en slags ulykkesforsikring for deres cykelbude.

3F København har nu anmeldt Rodrigo Pereas skade til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) for at prøve sagen.

Det er vigtigt for at få slået fast, hvad man kan tillade sig i forhold til at hyre såkaldte “selvstændige”

“Det er vigtigt for at få slået fast, hvad man kan tillade sig i forhold til at hyre såkaldte “selvstændige” og dermed nægte dem adgang til den beskyttelse, danske lønmodtagere ellers har på arbejdsmarkedet,” siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København, til Fagbladet 3F.

Ekebjerg-Jakobsen forudser, at tendensen med at hævde, at ansatte slet ikke er ansatte, men påståede selvstændige partnere vil brede sig.

Eksperter: Ikke en arbejdsskadeerstatning

I sommer fremførte flere flere forsikringseksperter og 3F, at Wolts ulykkesforsikring ikke er meget værd som arbejdsskadeforsikring. Der er snarere tale om en katastrofeforsikring, som kan anvendes i tilfælde af, at man mister et ben eller bliver blind under udførelse af bud-jobbet.

Rodrigo Perea deltog - ifølge Fagbladet 3F - et par måneder før sit voldsomme styrt i et orienteringsmøde om ulykkesforsikringen. Og her hævdede Wolts ledelse, at budene fremover ville være forsikrede mod arbejdsskader. Wolt hævder derimod over for Fagbladet 3F, at det blev understreget over for budene, at de fortsat selv skulle tegne personlige forsikringer ved siden af.

Rodrigo betegner erstatningen på 2.606 kroner som en joke.

3F har siden sommer været i dialog med Wolt om en overenskomst for Wolt-budene.

Ifølge Wolts ledelse er halvdelen af budene udlændinge. Wolt Workers Group mener, at det er langt flere. Og netop det forhold øger behovet for at sørge for ordentlige forhold for Wolt-cykelbudene, understreger man hos 3F København.

Har strammet op på Working Holiday-ordning

Rodrigo opholder sig og arbejder i Danmark på et såkaldt Working Holiday-visa, som mange især unge argentinere og chilenere har fået udstedt.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har - med bred støtte fra Folketinget - strammet op på Working Holiday-ordningen.

I 2019 kom der omkring 2000 unge argentinere på “arbejdsferie” i Danmark. Det er en fordobling på fire år. På den baggrund blev det aftalt mellem S-regeringen og bredt politisk flertal i december 2019, at antallet af Working Holiday'ere fremadrettet begrænses markant.

Fremadrettet vil kun 150 unge fra henholdsvis Chile og Argentina kunne komme på arbejdsferie i Danmark om året. Samtidig bliver det forbudt for de unge udlændinge at arbejde som selvstændige - eksempelvis Wolt-bude, og der indføres et gebyr.

Aftalen blev indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Radikale Venstre og blå blok er ikke med i aftalen.

Tanken med ordningen er ikke, at man skal fungere som selvstændig eller falsk selvstændig på digitale platforme uden overenskomst

"Intentionen med Working Holiday er, at man skal kunne komme på ferie i et andet land og arbejde lidt ved siden af på et almindeligt arbejde. Tanken med ordningen er ikke, at man skal fungere som selvstændig eller falsk selvstændig på digitale platforme uden overenskomst," siger Tesfaye til Netavisen Pio, da aftalen blev indgået december 2019.

Opdateret 09.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce