Annonce

Zissel og Eliten: Ung, kvindelig Bourdieu mangler at sætte sig selv på spil

Så spørg dog Mads Brügger om du kan låne hans sommerhus i uge 29, får man lyst til at råbe af den charmerende Zissel i ny podcast om kultureliten.
Zissel er opvokset i et hjem uden klaver i Københavns Nordvestkvarter. Og hun ved ikke, hvordan man bør opføre sig til en reception.

Hun vil gerne være en del af den sagnomspundne ‘kulturelite’, som hun har mænget sig med i sin tid som ansat på Radio24syv, hvor hun var en del af satireprogrammet Den Korte Radioavis.

Derfor ville jeg sådan ønske, at den bedårende og modige Zissel turde give mere af sin personlige fortælling

Men det er gået op for hende, at hun overhovedet ikke mestrer kulturelitens koder. Dem vil hun lære - og hun vil lære dem af de indfødte.

Det er præmissen for en ny P1 podcast, hvor Zissel Astrid Kjertum-Mohr, som en ung, kvindelig, moderne udgave af Pierre Bourdieu, forsøger at aflure kulturelitens omgangsformer og hemmelige sprog. Som en outsider fra et helt andet miljø, vil hun - ligesom den franske forsker - sparke døren ind og få adgang til de hellige haller.
 

Sæt dit netværk i bevægelse

Der er noget universelt over outsiderens historie. Men samtidig er Zissels mission dybt personlig, fordi ophav og klassebaggrund ikke kan være andet.

Derfor ville jeg sådan ønske, at den bedårende og modige Zissel turde give mere af sin personlige fortælling.

Hvis Zissel turde sætte sit eget netværk i bevægelse, så tror jeg vitterligt, at sublim og dybt relevant radio kunne opstå

I stedet for at mødes med forfatter og journalist George Metz, burde Zissel fluks ringe til sine egne gatekeepers ind til den klasse, som hun så brændende ønsker at blive en integreret del af.

Hvis Zissel turde sætte sit eget netværk i bevægelse, så tror jeg vitterligt, at sublim og dybt relevant radio kunne opstå. Med undtagelser bliver det desværre mest ved den rigtig god idé.
 

Ring nu til Mads Brügger!

For der er jo vitterligt ingen grund til at sidde og tale med repræsentanter for den - med al respekt - outdatede del af kultureliten, når Zissel selv har en personlig smutvej direkte ind til kulturelitens højborg.

Spørg ham om du må låne hans sommerhus i uge 29!

I tredje program i serien får George Metz får lov at tale en halv time i streg om hans viden om klassisk opera. Zissel lytter som en sød og nysgerrig - men også meget ærbødig - skolepige, præcis som vi kender hende fra Radio24syv-programmet Spørge Jørgen, hvor hun interviewer Jørgen Leth.

Her får jeg inderligt lyst til at råbe til Zissel:

“Ring nu til Mads Brügger!”

“Spørg ham om du må låne hans sommerhus i uge 29!”

For hvad afslørede, at Zissel var fra arbejderklassen, da hendes tidligere chef Mads Brügger mødte hende første gang?

Og endnu vigtigere, hvordan vil gonzo-journalisten, chefredaktør-sønnen og Rungsted-drengen, Mads Brügger, nu hjælpe den nye kvinde videre på hendes færd mod den talende klasses højeste tinder?

Det er folk som hele medie- og kulturdanmark prøver at fedte sig ind med lige nu

Bagefter kunne hun passende ringe til tidligere chefredaktør på Radio24syv, Michael Bertelsen. Eller måske Frederik Cilius (Ham der spiller den fiktive seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm).

Det er folk som hele medie- og kulturdanmark prøver at fedte sig ind med lige nu, og det ville være interessant at høre dem stikke Zissel en snydekode - eller to.

For i de momenter, hvor Zissel bliver personlig og rådene konkrete, fungerer det virkelig

“Nej! Du må ikke sige velkommen til”

Det skal ikke lyde som om ‘Zissel og Eliten’ er et dårligt program. For i de momenter, hvor Zissel bliver personlig og rådene konkrete, fungerer det virkelig.

Som da modejournalisten Lotte Tegner Freddie kontant retter Zissel, fordi hun byder hende indenfor i studiet med et “velkommen til”.

Det er ærgerligt, at podcasten ikke går endnu mere i kødet på koderne og Zissels baggrund i Nordvest

“Det er der ikke noget der hedder”. “Det er noget sludder,” lyder det kærligt, men bestemt, fra den tidligere model, der selv beskriver, at hun er ud af en “meget fornem familie”.

Det er ærgerligt, at podcasten ikke går endnu mere i kødet på koderne og Zissels baggrund i Nordvest.

For i en tid hvor masseuniversitetet er blevet en realitet, men opløsningen af de sociale klasser kun er et umiddelbart synsbedrag, vil rigtig mange unge mennesker kunne spejle sig i Zissels følelse af at være en outsider. Inklusive mig selv.

Du kan finde de første fire afsnit af podcasten Zissel og Eliten på DR.dk, eller der hvor du normalt lytter til podcasts.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja tak og ikke mindst, når du er kvinde. Mændene regerer på parnasset - læs en simpel statistik - se slipsene og gråskægget :) Den eneste vej ud af mindreværdet er at tage en lang uddannelse - gerne humaniora - læs dybt - længe og smart. Så kan du med tiden både hæve dig op over klasserne, lege med rollerne og genelske din fødeegn.

Gab, hold da op noget køns-farve5 pladder at lukke ud..
Jeg skammer mig på mit køns vegne..
Tak til Zizzel for et godt program!

Jeg skammer mig på mit køn og min social klasse s vejnet når jeg lytter til zissel og eliten