Annonce

12 politiske mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens absurditet. EU-borgere har efter ti ugers arbejde i Danmark ret til dansk kontanthjælp, hvilket ikke mindre end 7.000 europæiske borgere benyttede sig af sidste år. I følge juraprofessor Kirsten Ketscher skyldes dette, at man ikke må ”diskriminere arbejdstagere fra andre EU-lande. Heller ikke i forhold til kontanthjælp”. Det store spørgsmål er naturligvis, hvordan pokker kan man få adgang til goderne i velfærdsklubben, hvis man ikke har betalt kontingentet? Fælles ydelser uden fælles finansiering er endnu en af EU’s absurditeter.

2. Dagens citat. Mette Frederiksen er bekymret over den accelererende velfærdsturisme: ”Det er vigtigt, at de ydelser, man kan modtage i Danmark i forbindelse med arbejdsløshed bygger på princippet om ret og pligt. Og misbrug er derfor ikke acceptabelt. Derfor skal udlændinge selvfølgelig ikke komme her med henblik på at blive forsørget, men fordi de har et regulært arbejde”. Af hjertet tak, Mette, for at udgøre en modvægt til De Radikales evige jubeloptimisme ved alt, hvad der kommer fra Bruxelles.

3. Dagens dummeste forslag. Den konservative Rasmus Jarlov foreslår indførelsen af et ’lovgivningsloft’, så man sikrer, at der ikke bliver indført nye regler: ”Jo mere lovgivning, der er, desto mere bliver magten i samfundet flyttet fra borgerne og over til politikerne, som sidder i detaljer og i højere grad styrer vores liv, og det er ikke meningen”. Udover at EU næppe bliver fornøjede over, at Danmark ikke implementerer de fælles aftaler, så virker det lidt mærkeligt, at De Konservatives ambition for landets lovgivende forsamling nu er, at indstille al lovgivning. Skal lovene ikke følge med, når virkeligheden ændrer sig, hvilket den som bekendt har en irriterende tendens til at gøre?

4. Dagens must read. Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, har i Berlingske skrevet fem anbefalinger til, hvad der skal indgå i den nye industripolitik, som Henrik Sass Larsen (S) har annonceret: ”Vi har i årevis vist, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Hvert år forlader ca. 4.500 faglærte indenfor jern- og metalindustrien deres job for at gå pension. Blot 2.400 nyuddannede kommer ud på arbejdsmarkedet. I 2020 betyder det misforhold, at vi mangler flere tusinde faglærte. Virksomheder kan være nok så konkurrencedygtige og innovative – hvis de ikke kan få den fornødne arbejdskraft, kan de ikke producere”. Udover kvalificeret faglært arbejdskraft ønsker Metal-formanden adgang til ordentlig infrastruktur, innovation og kapital.

5. Dagens slag i luften. Brian Mikkelsen (K) er ikke imponeret over regeringens håndtering af den voksende velfærdsturisme og kræver at ’noget skal gøres’: ”Der er et hul i diget, som bare vil vokse sig større. Derfor bør regeringen lave en aftale med de EU-positive partier, så vi kan forsvare vores velfærd. Andre lande kan gøre det, så hvorfor ikke Danmark”. Hvis der sad blot én kvik journalist i Kongeriget, så skyndte denne sig at spørge Brian Mikkelsen om udtalelsen skal tolkes som en støtte til forslagene fra Fair Løsning 2020, eksempelvis kandidatpanten, der faktisk netop adresserede dette problem – men som de borgerlige kørte kampagne imod under valget.

6. Dagens øretæve. Da nationalbankdirektør, Lars Rohde, forleden advarede mod overophedning i dansk økonomi, havde han næppe ventet at få en øretæve fra Børsen, men den blev prompte leveret i dag: ”Økonomerne og politikerne bør stille nationalbankdirektørLars Rohde et par gode spørgsmål om hans syn på dansk økonomi efter sidste uges advarsel om risikoen for en overophedning i dansk økonomi. (..) Lars Rohdes advarsel forekommer derimod at være både unyttig og irrelevant for den økonomiske debat lige nu. Regeringen, folketinget, virksomhederne og borgerne må forvente, at nationalbankdirektøren altid forholder sig til de mest konkrete og nærliggende trusler mod dansk økonomi inden for en overskuelig horisont. Risikoen for en økonomisk overophedning er ikke en af dem”. Smak, dén sad!

7. Dagens tal. Ifølge den Internationale Arbejderorganisation (ILO) er mængden af børnearbejde faldet med en tredjedel på tretten år til 168 millioner: “The main figure is that 168 million children are working too young in bad conditions, and they shouldn't be there (..) This is quite an encouraging figure. It is a reduction by one third, and even compared to four years ago it is a sharp decrease”, udtalte en talsmand fra ILO. Det er et spørgsmål om tid, før Liberal Alliance stiller et §20-spørgsmål om FN’s frihedsundertrykkende smagsdommeri, hvor børnene ikke selv må vælge om de vil arbejde eller uddanne sig.

8. Dagens udskydelse. Skattesagskommissionen burde have afsluttet sine afhøringer om, hvem der lækkede statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesag, men har valgt at udskyde de sidste afhøringer af Troels Lund Poulsen, spindoktor Peter Arnfeldt og eks-departementschef Peter Loft: ”Baggrunden herfor er, at kommissionen har modtaget nye oplysninger, som et flertal i kommissionen har besluttet skal undersøges nærmere”, skriver kommissionen i en pressemeddelelse. Hoho! Venstrefolkene sveder med statsgaranti tran lige nu, mens de spekulerer over, hvilke dokumenter, der alligevel ikke blev makuleret …

9. Dagens moralprædiken. I en tale på Sardinien har Pave Francis advaret mod arbejdsløshed og den moderne dyrkelse af penge: “Where there is no work, there is no dignity (..) This is not just a problem of Sardinia; it is not just a problem of Italy or of some countries in Europe. It is the consequence of a global choice, an economic system which leads to this tragedy; an economic system which has at its centre an idol called money (..) We must say no to this throwaway culture. We must say: 'We want a fair system; a system that allows everyone to move forward.' We must say: 'We do not want this globalised economic system that does so much harm.' At the centre has to be man and woman, as God wants – not money”. En økonomi, der sætter mennesker før profit? Enten er paven ved at blive socialist, eller så er undertegnede ved at blive katolik.

10. Dagens totalforvirring. Gårsdagens tyske valg har accelereret planerne om en europæisk bankunion. Og derfor mener Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen mener, at Danmark skal ”tone rent flag, så de andre lande ved, hvor de har os”, fordi timingen er den ”fuldstændigt rigtige” til at ”sende et signal” til ”de andre”. Hvad der gemmer sig bare disse luftige vendinger, vides ikke: Ellemann-Jensen afviser, at Danmark skal tilslutte sig euroen eller bankunionen. Alle andre partier er afvisende overfor forslaget (hvis det kan betegnes således?) – og ærligt talt, så siger det en del om ’forslagets’ absurditet, når selv De Radikale plaffer det ned.

11. Dagens opinionsundersøgelse. Kun 35 procent af danskerne bakker op om roadpricing som et middel til at komme trængselsproblemerne til livs. Hele 55 procent af befolkningen er lodret imod. Forslaget forventes at indgå i Trængselskommissionens rapport, som fremlægges senere i denne uge. Forhåbentligt lærte regeringen fra forløbet med betalingsringen, at man ikke skal kaste sig ud i denne form for øvelser, hvor der kun er ulemper og ingen fordele på den korte bane.

12. Dagens tomme tønde. Borgerlig debattør og filosof (!), Eva Agnete Selsing, forsvarer i dagens Berlingske, at Firoozeh Bazrafkan har udtalt, at ’muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel’: ”Generaliseringer er en uomgængelig del af vores sprog og måden at føre helt almindelige samtaler på. (..) Det mest utrolige er, at Firoozeh, hvis familie flygtede fra det iranske rædselsregime under Khomeini, nu er vidner til at deres datter, i Danmark, får knægtet sin ytringsfrihed. Det er intet mindre end en skandale. Her ser vi den irrationelle angst for de trælse ’generaliseringer’ blive brugt som løftestang for en politisk korrekt inkvisition”. Hey, generaliseringer er åbenbart en god ting. Lad os prøve engang: Alle Selsings indlæg er blottet for sund fornuft til fordel for teenage-borgerlige opstød af den værste slags …


Flere artikler om emnet