Åbningsdebat: Thulesen Dahl presses for svar om tilbagetrækning og pension

DF-formanden blev grillet om holdningen til tidligere folkepension for de nedslidte, seniorførtidspensionsordning og folkepensionsalder i folketingssalen.
"Hed det ikke ”Nu er det Arnes tur”? Hvorfor skal Arne så vente til næste år,” siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i sin ordførertaler under åbningsdebatten i folketinget.

Og under den efterfølgende debat med DF-formanden, vil en lang række ordførere fra både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten gerne have svar fra Thulesen Dahl om hvad partiet selv mener om tidligere tilbagetrækning, efterløn og pension.

Er det Dansk Folkepartis opfattelse, at der er behov for en ny ordning med en løsning for folk til har knoklet mange år på arbejdsmarkedet, lød spørgsmålet fra folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen (S).

Det bekræftede Thulesen Dahl:

”Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at vi viser de der er nedslidte på det danske arbejdsmarked, at de får forbedrede vilkår for at kunne trække sig tilbage,” siger han, og tilføjer at han selv bragte emnet op tilbage i 2006.

”Men lige siden er jeg så blevet belært, af alle dem, der selv mener de har forstand på det her område, at man ikke kan lave en retfærdig model. Man kan simpelthen ikke afgrænse hvad det er for en murer, tømrer, sosu-assistent, sygeplejerske, der kan komme ind under ordningen og hvem der ikke kan,” siger han.

Kristian Thulesen Dahl spiller dog bolden tilbage til Socialdemokratiet:

”Socialdemokratiet har sagt til danskerne, at det kan Socialdemokratiet finde en løsning på. Og lige siden Socialdemokratiet sagde det tilbage i januar har vi spurgt: ”Vil i så ikke viser os det?”. Og nu står vi så her i oktober og får at vide, at vi måske kan se noget til næste sommer,” siger han og tilføjer, at det er lang tid for Arne - og andre - at vente.

Tiltalende beskedne mennesker

Kort før valget lavede Dansk Folkeparti, sammen med den daværende regering og de radikale, en aftale om seniorførtidspension, som man regner med, kan hjælpe op imod 130 mennesker på arbejdsmarkedet. Seniorførtidspensionsordningen omfatter omkring 17.000 mennesker, men langt de fleste forventes at komme fra andre ordninger.

Om den ordning ville SF’s politiske ordfører Karsten Hønge vide, om den er udtryk for DF’s ambitionsniveau på området.

”Beskedne mennesker kan jo have et eller andet tiltalende præg over sig, men er det virkelig Dansk Folkepartis ambitionsniveau? 130 mennesker om året!” spørger han.

Kristian Thulesen Dahl holder dog fast i at det er en god aftale.

”Det er logisk, at hovedparten af de her mennesker ikke kommer fra en fuldtidsbeskæftigelse, og ind på en ordning, som er en 100 procent ”sygemelding”, der berettiger til seniorpension,” siger han.

Politisk leder Pernille Skipper fra Enhedslisten vil gerne vide om Kristian Thulesen Dahl vil stemme for den planlagte stigning i pensionsalderen, som folketinget næste år skal tage stilling til. Det bekræfter Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti gerne vil.

Efterlønsordningen er ikke afskaffet, men!

Under debatten nævner Thulesen Dahl flere gange, at der fortsat er 280.000 danskere, der betaler til efterlønnen.

Det er ifølge Kristian Thulesen Dahl et bevis på at ordningen ikke er afskaffet, som Socialdemokratiet ellers har brugt som argument for at indføre en ret til tidligere pension.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked- og Rekruttering (STAR), viser dog, at Kristian Thulesen Dahls tal dækker over et fald fra år 2000, hvor 85 procent af de 30-59-årige var dækket af efterlønsordningen til 18 procent i år. Og blandt de 30-34-årige er det under 5 procent, der indbetaler til efterløn.

Debatten i folketinget fortsætter resten af dagen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce