Annonce

Aktuelt: Advarsel mod lavere skat, Jensen afsatte Hjort og LO om ny minister

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik med de mest interessante historier om politik, Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Økonomer advarer regeringen mod skattelettelser
Regeringen ønsker som bekendt at gennemføre omfattende skattelettelser for både højt- og lavtlønnede. Men det kan risikere at føre til overophedning af økonomien, for der er allerede nu så meget damp under kedlerne, at mere efterspørgsel kan føre til mangel på arbejdskraft. Det fortæller flere økonomer i dag til Jyllands-Posten:

”Der er ikke behov for at lempe finanspolitikken lige nu. Vi har en beskæftigelse, der stiger kraftigt i forvejen, og manglen på arbejdskraft er et stigende problem”, lyder det fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Regeringen vil til foråret fremlægge et forslag til skattereform som en del af de kommende 2025-forhandlinger. Det har i flere år været den almindelige opfattelse, at Danmark befandt sig i en vækstkrise. Men forrige uges revision fra Danmarks Statistik, hvor det danske bruttonationalprodukt blev opjusteret med 42 milliarder kroner, får altså i dag flere økonomer til at advarer mod skattelettelser.

Kristian Jensen pressede Hjort ud
Der var store smil, da den nye regering i går blev præsenteret på Amalienborg. Men forløbet inden da skulle ikke have været knap så harmonisk.

Ifølge Politikens oplysninger skulle Claus Hjort Frederiksen have ønsket at blive på posten som Finansminister, men næstformand Kristian Jensen insisterede over for Lars Løkke på at overtage det magtfulde, da det stod klart for ham, at han ikke kunne beholde sin post som Udenrigsminister, som skulle gå til fordi Anders Samuelsen. I den situation valgte Løkke altså at degradere Claus Hjort til Forsvarsministeriet, og gøre Jensen til finansminister.

Opgøret om finansministerposten skal ses i sammenhæng med kampen om arvefølgen i Venstre. Kristian Jensen har med rykket til Finansministeriet positioneret sig som den oplagte kronprins, mens hans modstandere som Søren Pind og Troels Lund Poulsen er blevet degraderet.

Fagbevægelsen byder Troels Lund velkommen
Der lyder imødekommende toner fra fagbevægelsens top, efter at Troels Lund Poulsen i går blev udpeget som ny beskæftigelsesminister. Det fortæller Ugebrevet A4 i dag.

”Med Troels handler det om sagen og om at nå ind til kernen. Jeg oplever ikke, at han stirrer sig blind på ideologi, og så skal han også have point for at lytte, når man kommer med et konkret forslag eller en anke”, fortæller LO-næstformand Nanna Højlund, mens Metal-formand Claus Jensen fortæller, at ”Troels er både yderst kompetent og løsningsorienteret”. Derimod udtrykker fagforbundet FOA betænkeligheder ved den nye minister.

Fagbevægelsen og den nye minister har en række opgaver foran sig. Det gælder blandt andet en ny runde af trepartsforhandlingerne med fokus på voksen- og efteruddannelse, det nye disruptionråd, der skal drøfte fremtidens arbejdsmarked set i lyset af globaliseringen og den teknologiske udvikling.

Anders Samuelsen: Nu er jeg ikke Liberal Alliance
Dem der måtte mene, at Anders Samuelsen har ofret principper og troværdighed for et attraktivt skrivebord på Asiatisk Plads, er næppe blevet mindre overbeviste efter hans udmeldinger ved gårsdagens overdragelsesreception i Udenrigsministeriet.

”Fra nu af er jeg ikke Liberal Alliance, når jeg er udenrigsminister. Der er jeg regeringens repræsentant. Jeg er en del af et kollegium, og jeg vil også agere på den måde,” sagde Anders Samuelsen.

Politisk omstillingsparat bliver nøgleordet for Samuelsen, særligt når det gælder Europapolitikken, hvor Liberal Alliance står langt fra Venstre og Konservative. Som Altinget.dk har kunnet fortælle, har Liberal Alliance i næsten hver tredje tilfælde stemt imod Venstreregeringen i Folketingets Europaudvalg.

Det er langt fra første gang, Anders Samuelsen har skiftet kurs i EU-spørgsmålet. Som radikalt medlem af Europa-Parlamentet fra 2004 til 2007 kaldte han sig selv for ”jubel-europæer”, og også Ny Alliance var oprindeligt EU-positivt. I 2008 skiftede Liberal Alliance kurs og blev EU-kritisk, og partiet anbefalede ved folkeafstemningen for et år siden at stemme nej til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.


Flere artikler om emnet