Annonce

Aktuelt: Nye ansigter, Samme politik, S-opgør med EU-kurs

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik med de mest interessante historier om politik, Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Store flyttedag: ministrene flytter – politikken forbliver
Hele dagen har været optaget af politisk proces; hvor ministerbiler og medier har faret fra den ene ministerium til det andet. Her har dagen budt på det vanlige overdragelsesshow, hvor de mest afgørende forskydninger har været at Anders Samuelsen har valgt at overtage rejsecirkusset i Udenrigsministeriet, mens Kristian Jensen nu har befæstet sin interne position i Venstre ved at overtage det tunge Finansministerium.

Derudover har Liberal Alliance også overtaget Undervisningsministeriet, hvor Merete Riisager kan fortsætte LA'erne kamp for styrkelse af privatskolerne. Og endelig blev tidligere Folketingsmedlem, Thyra Frank, trukket op af hatten som den kanin, der skulle sikre en masse medieomtale. En gimmick, der rent pressemæssigt lykkedes til fulde

Endelig blev især Søren Pind og Karen Ellemann degraderet, mens der er udgået fyresedler til forsvarsminister Bertel Haarder, Peter Christensen, beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og transportminister Hans Chr. Schmidt. Bedst til at bære den besked, var dog Bertel Haarder, der efter sammenlagt 22 år som minister, svarede at rollen som nestor allerede var én, som han havde båret længe.

Endelig er det en ny trekløverregering uden en eneste faglært eller ufaglært arbejder. 

Nyt grundlag – samme politik
Der er ingen tvivl om at den nye VLAK-regering kan blive enige om meget, men langt sværere bliver det for trekløveret at skaffe de nødvendige 90 mandater. Dansk Folkeaparti kommer til at spænde ben mange gange i de kommende år.

Ikke desto mindre, så rummer det nye regeringsgrundlag masser af små og mellemstore løfter og angrebspunkter. Det handler om velfærdsnedskæringer, endnu mere tryghed til boligejerne, lavere SU, flere penge til forsvaret, salg af TV2 (hvem mon vil købe?), rundbardering af DR, skattelettelser, jobpræmie til langtidsledige, og nye løfter om topskattelettelser. Overordnet set er regeringsgrundlaget for Løkke regering III, markant mindre ambitiøst end det var for Løkke regering II.

Derudover vil regeringen forsøge sig med en række mærkværdige kommissioner, (hvem sagde smagsdommeri?) som en ytringsfrihedskommission, et særligt globaliseringsråd (det har vi vist også haft før?) og endelig en ledelseskommission, som skal forsøge at udfordre Socialdemokratiet på målet om at frisætte den offentlige sektor.

Læs Netavisen Pios gennemgang af de 10 værste tiltag i regeringsgrundlaget.  

Velfærdsbesparelser for 14 milliarder
Det der ser så smukt ud, kan i virkeligheden være så grimt. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, så kommer, der i hvert fald til at mangle 14 mia. kr. til velfærden frem mod 2025, hvis man blot skal følge med den demografiske udvikling. Når den nye regering i sit regeringsgrundlag har lagt op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 pct. om året lyder det flot, men de 0,3 pct. er ikke engang nok til at følge med det demografiske træk, som er på 0,6 pct. Regeringens planer er dermed de facto en massiv nedskæring på den fælles velfærd.

besparelser

Brug for en ny fælles Socialdemokratisk EU-kurs
I stedet for at lade stå til og passivt modtage nye dekreter fra EU, så slår Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen til lyd for en politisk kurs, der handler om at turde udfordre, turde varetage de danske interesser og turde før regulær S-politik i Bruxelles. Sass Larsen skriver således: ”Vi er nødt til at se på EU’s institutioner en gang til. Vi har et parlament, som kværner rundt i sin egen virkelighed, taler om harmonisering og har en stadig tættere union som eneste ønske”

Den Socialdemokratiske gruppeformand vil gå mere ambitiøst til værks og sætte de Socialdemokratiske værdier først: ”De elementer, jeg har nævnt her, kunne være relevante bud på en ny kurs for centrum-venstre i stedet for at rende rundt og kysse på de folk, som går ind for nyliberalistiske ideer og ikke sørgede for at få befolkningerne med.” På den måde vil EU igen blive forvandlet til aktiv politisk kampplads. En ny politisk kurs, der er altafgørende for at sikre et EU med større handlekraft og større folkelig legitimitet.
 


Flere artikler om emnet