Mette Frederiksen er i dagens aviser under hård kritik fra både højre og venstre side, i forbindelse med opjusteringer af tallene for, hvor mange ledige, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet, som følge af den reform, som den borgerlige regering fik gennemført. Kritikken går fra, at hun enten bevist har været langsom til at hun ligefrem har forsøgt at vildlede Folketinget. Det sidste er en ret alvorlig anklage.
Er der tale om Christiansborg-fnidder, når det er værst? Eller er der snarere tale om en berettiget storm på en minister, der bevist har forsøgt at skjule eller vildlede offentligheden og politiske modstandere? Noget tyder umiddelbart på, at den første mulighed er den mest sandsynlige.
24 dage. Så længe gik der fra man i Beskæftigelsesministeriet havde konstateret, at konsekvenserne af dagpengereformen ville blive værre end først antaget, til at den officielle prognose for antallet af udfaldstruede ledige blev justeret. Hidtil havde skønnet på antallet, der risikerer at ryge ud af dagpengesystemet, været 7.000-12.000, men det er blevet ændret til 17.000-23.000. Dette er i øvrigt det tal, som A-kassernes paraplyorganisation, AK-Samvirke, hele tiden har fastholdt ville være konsekvensen af dagpengereformen.
Ulla Tørnæs mener tilsyneladende, at Mette Frederiksen skulle have havde banket på hendes dør med oplysningerne midt i julemaden.
Men har Mette Frederiksen så puttet med tallene, som det hedder på Christiansborg. Det mener lektor i forvaltningsret Steen Bønsing i hvert fald ikke. Til Politiken siger han:
- ”Det er naturligt nok, at man tjekker tal, inden man melder dem ud. Og der skal være en mulighed for, at regeringen internt kan nå at finde deres egne ben i en sag. Der er intet krav om, at så snart en minister har nye tal, så skal de meldes ud. Der er så at sige en margin eller et frirum til, at regeringen kan nå at træffe beslutninger, før de melder dem ud”.
Én af dem, der har været ude med riven, er Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs, som hverken giver noget for forvaltningsretseksperter eller AK-Samvirkes argument om, at antallet er udfaldstruede er en direkte konsekvens af den forkortede dagpengeperiode. Til Jyllandsposten siger hun:
Ulla Tørnæs var sammen med resten af den borgerlige lejr ansvarlige for, at der først forsvandt 170.000 danske arbejdspladser og siden skar dagpengeperioden ned fra fire til to år. Den slags selvrefleksion er måske for meget at bede oppositionen om, når man har udsigt til at score billige politiske point.
- ”Al respekt for A-kassernes Samvirke, men hér tæller ministeransvarlighedsloven. En minister skal altid give korrekte oplysninger. Hvad en interesseorganisation har af tal og oplysninger, betyder ingenting i den sammenhæng, og påstår at man har tilbageholdt oplysningerne for Folketinget”.
Til det må man bare sige, at Mette Frederiksen havde tallene den 17. december, fremlagde dem for regeringens økonomiudvalg 9. januar og medlemmerne af Folketingets beskæftigelsesudvalg dem så den 10. januar. Ulla Tørnæs mener tilsyneladende, at Mette Frederiksen skulle have havde banket på hendes dør med oplysningerne midt i julemaden.
Venstre og de øvrige borgerlige partier vil hellere gøre sagen til et spørgsmål om tidsfrister og formalia end at tage ansvaret for, at de udfaldstruede dagpengemodtagere er endt i den ulykkelige situation. Ulla Tørnæs var sammen med resten af den borgerlige lejr ansvarlige for, at der først forsvandt 170.000 danske arbejdspladser og siden skar dagpengeperioden ned fra fire til to år. Den slags selvrefleksion er måske for meget at bede oppositionen om, når man har udsigt til at score billige politiske point.