Cepos-kritik: Regeringen giver danskerne forkert indtryk af pensionsudspil

Den borgerlige tænketank kritiserer regeringen for miskommunikation. Kun 800 fuldtidsbeskæftigede får gavn af forslaget - mens regeringen snakker om 17.000

 

Det er ikke blot Socialdemokratiet og venstrefløjen, der kritiserer regeringens fremstilling af Ny Seniorpension. Også den borgerlige tænketank Cepos kritiserer nu, at regeringen ved præsentationen af Ny Seniorpension torsdag den 2. maj oplyste, at over 17.000 kunne få gavn af Ny Seniorpension, når det reelt kun er 800 fuldtidsbeskæftigede, der kan få gavn af ordningen:

”Hvis du kigger på planen, er det 800 fuldtidsbeskæftigede (frem til 2025, red.). Og hvis man kommunikerer ud, at det er 17.000, som bliver berørt af ordningen, så får danskerne det indtryk, at det er 17.000 beskæftigede, fordi vi har talt om nedslidte på arbejdsmarkedet,” siger cheføkonom hos Cepos, Mads Lundby Hansen, til TV 2.

SF: Regeringen jonglerer med tallene

Beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, mener, at regeringen manipulerer groft:

”Det er en alvorlig sag for tusindvis af danskere, der er utrygge ved, hvordan de skal afslutte deres arbejdsliv. Og så lader man det være op til sådan en slags ”tænk på et tal”-spil, hvor man jonglerer med tallene og lader, som om man kommer dem i møde og tager dem i hånden,” siger Karsten Hønge til TV 2 og fortsætter:

”Man kan sige, at det er pinligt. Man kan også sige, at det er manipulation i en liga, som vi ikke helt er vant til.”

På Twitter har Karsten Hønge dette hip til Dansk Folkeparti:

S: Uden at være langtidssyg først

Ifølge det socialdemokratiske medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg, Mattias Tesfaye, er forskellen mellem regeringens og Socialdemokratiets pensionsplan markant. Med regeringens plan kan man alene gå på seniorpension fra sygedagpenge eller fra andre sociale ydelser. Med S-planen kan man gå direkte fra arbejdsliv til tidligere pension:

”Socialdemokratiet ønsker, at man kan lukke døren til sin arbejdsplads om fredagen og så starte på pension om mandagen – uden at have været langtidssyg først,” understreger Tesfaye.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser at have fremlagt misvisende tal:

”Sandheden er jo, at (hvis planen er, red.) fuldt indfaset i 2025, så vil der være 17.000 mennesker, der vil blive dækket af en seniorpension – vel at mærke en seniorpension, der er omkring 18.000 kroner (...) Over 750 personer om året vil komme fra noget, der minder om beskæftigelse. Så det er et helt andet tal end det, der fremkommer i Jyllands-Posten (130 om året i seks år, red.),” siger ministeren til TV 2.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook