Christiansborg tager afstand til USA-kaos: "Forfærdende" og "foruroligende".

Danske toppolitikere reagerer kraftigt på billederne med Trump-tilhængere der stormer amerikansk kongres.
Billederne fra Washington, med Trump-tilhængere der stormer den amerikanske kongresbygning for at bremse valget af præsident Biden, bliver mødt med afstandtagen og forfærdelse af danske toppolitikere.

"Ekstremisme, vold, polarisering og kaos er aldrig vejen frem. Forfærdende billeder fra Washington. Må demokratiet bringes til at virke igen," skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i en kort kommentar fra Statsministeriet.

Men det er var ikke den eneste reaktion for regeringen. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har været i kontakt med den amerikanske ambassadør Carla Sands, hvor han på den danske regerings vegne sendte præsidenten en opfordring om at anerkende sit nederlag og sørge for en fredelig overdragelse af magten. Det skriver Berlingske.

"Jeg sendte en opfordring til Trump om at få standset angrebet på det demokratiske system. Det forventer vi sker, og at der samtidig sker en fredelig overgang til Bidens præsidentperiode. Der var en vinder, og det er nu bekræftet af 50 stater," meddelte Jeppe Kofod den amerikanske ambassadør ifølge avisen.

Det er formentlig første gang, at en danske regering på den måde blander sig direkte i interne amerikanske forhold.

Aldrig tage demokratiet for givet

Det er ikke kun regeringen, der var dybt bekymrede over billederne fra Washington.

"Dybt foruroligende billeder fra USA, hvor demonstranter er trængt ind i Kongressen. Det er en påmindelse om, at vi aldrig kan tage noget for givet. Heller ikke demokratiet. Ser frem til at Joe Biden bliver indsat som ny præsident," skriver Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen på Twitter.

Jeg håber, ingen er kommer til skade, og demokratiets modstandere vil blive straffet

Og det synspunkt var der enighed om i oppositionen.

"Forfærdelige scener fra USA, hvor demonstranter voldeligt er trængt ind i Kongressen. Jeg håber, ingen er kommer til skade, og demokratiets modstandere vil blive straffet. Dybt, dybt rystende for verdens mægtigste demokratiske nation!!!" skriver i hvert fald den konservative partiformand Søren Pape Poulsen.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl kalder Trymp-tilhængerne for fanatikere, men udtrykker samtidig tro på at det nok skal gå:

"USA har valgt Joe Biden som næste præsident. Det skal respekteres! Den skare af fanatikere, som bryder ind i kongressen i Washington, må standses og stilles til ansvar. Mon ikke også amerikanerne finder ud af det? Jeg tror det - de er ikke novicer!" skriver han på Twitter.

Anledning til at angribe Støjberg

Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen valgte en anden tilgang end "rystet" og "chokeret", hun bruger optøjerne i Washington som anledning til at skyde Venstres Inger Støjberg, for hendes forsvar om at det var for at beskyttebarnebrude, at hun handlede ulovligt i instrukssagen:

Vi ser starten i Danmark med Støjbergs faktafornægtelse. Vi ser afslutning i USA med Trumps kaos.

"Mens Trumps fascister bryder ind i USA’s kongres og tager det amerikanske demokrati som gidsel, står Støjberg i TV-avisen og taler om barnebrude. Når vi giver slip på vores værdier. Når fakta hører op. Når vi tager vores demokrati for givet, falder alting fra hinanden. Vi ser starten i Danmark med Støjbergs faktafornægtelse. Vi ser afslutning i USA med Trumps kaos. Jo, man er nødt til at drage sammenligningen for at forstå alvoren," skriver hun på Facebook.

Nye Borgerliges Pernille Vermund, der ellers ikke er bleg for at mene noget på Facebook, har ingen kommentarer til optøjerne i Washington.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er aldrig rart når ens helte smadrer sig selv! Det startede med fornægtelsen hos de radikale! Morten Østergård måtte gå den slagne vej. Imens alle de forelskede radikale kvinder stod lige så forelskede i baggrunden og så på. Dog en anelse tvivl hos Marianne Jelved! Det sluttede i USA! Hvor Donald Trump smadrede Capitol i sin egen fornægtelse. Og hans tilhængere så lige så forelskede ud som de plejer. “Gå hjem Morten”, sagde den nye radikale leder. “Go Home. I love all of you”, sagde den fallerede Republikanske eksleder.
Når vi giver slip på vores værdier! Vi ser starten i Danmark med Morten Østergårds faktafornægtelse! Vi ser afslutningen i USA med Trumps kaos. Jo, man er nødt til at drage sammenligningen for at forstå alvoren.
Når vi tager vores demokrati for givet, falder alting fra hinanden. Det bragte nye borgerlige i folketinget! Netop fordi muslimerne, som de radikale elsker så højt, ikke ønsker det danske demokrati, men gamle læresætninger fra Mellemøsten, som ligger både USA og Danmark fjernt. Her mødes de to gamle demokratier trods alt.
I øvrigt var Lars Løkke Rasmussen den første danske politiker der udtalte sig på tv om kaosset i Washington. Lars Løkke havde en interessant bemærkning eller ide om at diagnostisere politikere. Så slipper vi for megen politisk palaver partierne imellem. Spørgsmålet er selvfølgelig hvilke diagnoser der diskvalificerer til politiske lederjobs: Sexgal, pædofile tilbøjeligheder, magtsyge, bipolar,
Den eneste forskel som ej den største faktabenægter ej kan benægte, er, at i USA blev der købt våben i store mængder forud for præsidentvalget. Det har vi dog ikke set i Danmark endnu, bortset fra alle indvandrerbanderne og opponerende rockergrupper. Ellers har Sofie Carsten Nielsen da sikkert ret. Danmark er USA. Og USA er Danmark.
Forskellen er Socialdemokratiet. Det er dansk. Og det vil Joe Biden gerne efterligne. Se antal corona døde i USA. Se antal døde i Danmark af corona. Men det kan gøres langt bedre når indvandrerne bliver socialdemokrater og selv forbyder barnebrude, som alle socialdemokrater er imod og får det samfundssind som i Danmark har holdt smitten nede.
Og det kunne amerikanerne lære noget af. Det starter i Danmark. Og kunne med årene give nyt demokratisk sindelag i USA.
Selvfølgelig er Sofie Carsten Nielsen ikke “rystet” eller “chokeret” over det der skete i USA. Hun kender jo den demokratiske andegård fra hendes egen hjemlige radikale Venstre. Først selvforherligelse, så fornægtelse, og så vi elsker dig alle Morten Østergård- attituden. Det var bare sexisme debatten der er skyld i alt. Og i USA “ det er bare Black lives matter” debatten der er skyld i at Trump taber.
37 døde igen i dag af covid virusser. Pas jeres egen andegård! Der er nok at tage fat på! Men det er meget nemmere at løse andres problemer. Det er danske politikere så gode til! Hvis de radikale kunne få styr på egen flok, ville det være fint for demokratiet i Danmark. At Sofie Carsten Nielsen også kan klare problemerne i Venstre er jo vildt imponerende. Lovgiver, anklager og dommer! I en og samme person. Først farvel til Morten Østergård! Så Jes Dorph-Petersen! Så Inger Støjberg! Hvem bliver mon den næste? Radikale Standretter. Dem kender vi til gengæld fra USA. Og med Sofie Carsten Nielsens store kendskab til eget parti, ville parlamentariske kommissioner, der undersøgte sexismen i danske folketingspartier være et gode og give en retfærdig rettergang. Trump har fjernet alle de partikolleger som han ikke syntes om. Det samme har vi set hos det radikale Venstre, Socialdemokratiet og KF.
Alle de radikale kvindelige folketingsmedlemmmer var forelsket i Morten Østergård. Hvem løb af med ham. Ingen! Han havde sin udkårne på plads. Men hævnen var sød. Hos alle de radikale kvindelige folketingsmedlemmer! Morten måtte stå i skolegården og fortælle hele skolen om sin brøde! “ Det var mig der lagde en hånd på hendes lår!”
Og som Sofie Carsten Nielsen så fint udtrykker det “ Vi ser starten i Danmark..med Morten Østergård.” Og “ Vi ser afslutning i USA med Trumps: “Grab her by the pussy!””.
Jo Trump har så sandelig lært meget af de radikale i Danmark. USA har lært meget af Danmark. Det starter i det små i Danmark. Og ender i det store USA.
Så kære danske politikere! Vis samfundssind. 37 døde af covid virusser i dag torsdag. Det kan I i fællesskab gøre langt bedre. Joe Biden leder allerede efter gode ideer. Og ligeså sundhedsministeren. Se Lippert fra i går onsdag. Danske politikere er åbenbart langt fra kreative! Med mindre de skal finde fejl hos hinanden. Og det var netop det der gik galt i USA i aftes. Alle fejlfinderne gik på gaden. Sammen med Sofie Carsten Nielsen. Velkommen i Trumpland!

Annonce