Juraprofessor på høje hæle

Anmeldelse: Historiker og juraprofessor Ditlev Tamm illustrerer i ny serie, hvor indespærret de fleste mænd er i deres udtryksform.
Foto: Sofie Barfoed/DR Pressebilleder
Professor Ditlev Tamm tager seeren med ind i crossdressingens forunderlige verden.
Ditlev Tamm er juraprofessor og retshistoriker. Det meste af hans liv har han lignet alle andre privilegerede hvide, hetero cismænd.

Men i sin alderdom er han begyndt at åbne op for, formidle og stå ved en mere feminin side.

I programmet ‘Ditlev Tamm - Professor på høje hæle’, der sendes i fire afsnit på DR2, kalder han det selv, at han er crossdresser.

Crossdressing er et begreb, der dækker over det at bære tøj og andre ting, der normalt associeres med det modsatte køn i et givent samfund.

Som historiker tager Ditlev Tamm seerne med ind i hans verden. Han ser på hvordan man op igennem historien har set på mænd i dametøj, både herhjemme og i udlandet. Og han møder forskellige fremtrædende kulturpersonligheder i mode-, LGBT+ og teaterverdenen.

Det nærmeste vi kommer på den almindelige, danske mand i dametøj Jaxie, der fortæller om hverdagen som dørmand og et liv med det borgerlige navn Jack.

Man kan følge Jaxie på det sociale medie Instagram, hvor hun beskriver sig selv som “Danish Drag Superstar” – heller ikke ligefrem din gennemsnitlige middelklasse-dansker.

De indespærrede mænd

Når man har set hele programserien, står én ting helt klart. Hold op, hvor er mænd i vores samfund ensrettede og indespærrede i deres muligheder for at udtrykke individuel smag og personlighed.

Ditlev Tamms “tour de force” gennem europæisk kulturhistories holdning til crossdressing, illustrerer meget godt, at det altid har eksisteret, men kun tilnærmelsesvis har været acceptabelt for den absolutte magt- og kulturelite. Hvilket han som person selv er et moderne eksempel på.

Som juraprofessor er han ikke ligefrem en hvilken som helst, og det er bemærkelsesværdigt, at han først står frem efter han har nået toppen af sit fags magtpyramide -  som veletableret, anerkendt og afholdt professor.

Det hænger lidt i luften, at Ditlev Tamms karriere ikke kunne være nået i dametøj.

En maskulin femininitet

Professor Tamms egen stil er markant mere farverig og flamboyant end de fleste danske mænd.

Men som kvinde i den politiske verden kan jeg bare konstatere, at hvis en dame tog de samme flotte jakker, kjoler og buksesæt på som Ditlev Tamm, ville de fleste nok mene, at hun klædte sig relativt maskulint.

Det er rasende dyrt og ser tilsvarende skarpt og godt ud.

Men det illustrerer, hvor meget mere ufrie mænd i vores samfund er i forhold til at udtrykke sig visuelt gennem deres påklædning. For mange mænd står valget mellem en hvid eller en lyseblå skjorte til det mørke jakkesæt.

Kvinder crossdresser i hele vores samfund den samme mængde som Ditlev Tamm gør til hverdag, uden nogen hæver et øjenbryn eller kigger to gange. Og således illustrerer programserien pointen præcist.

Hvor kunne jeg ønske, på alle midaldrende middeklassemænds vegne, at de kunne få lov til det samme, uden at det behøver at være et statement eller en label.

Hvis du synes guldbroderi på sort jakke er flot – og hvem gør ikke det! – så håber jeg, at du gør os alle den tjeneste, at tage det på næste glimmeronsdag.

Uanset hvad dine trusser indeholder.

 

'Ditlev Tamm – professor på høje hæle’. Dokumentar. Fire afsnit kan ses på DR2 og streames på dr.dk.

 

Maja Holt Højgaard er kulturanmelder på Netavisen Pio. Uddannet læge og initiativtager til #UdenTavshedspligt. Medlem af kommunalbestyrelsen (S) i Brøndby Kommune. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I min optik er Ditlev Tamm opmærksomhedssøgende!
.

Det kan jo også være, han bare er lidt skør.

Hvad skal vi med positivitet? Hvad skal vi med glæde? Hvad skal vi med tolerance? Hvad skal vi med livet? Hvad skal vi med forskellighed? Er det ikke på tide at vi alle retter ind og følger med strømmen? Lad os bræge i kor.

Nej, Ditlev Tamm er ikke skør, men nok lidt ekcentriker som jeg selv.

Hvis de mandlige politikere havde en lige så stor og alsidig garderobe som de kvindelige politikere, ja, så ville det kræve to jordkloder mere at fremskaffe.

CO2 udslippet ved fremstillingen af kvinders tøjforbrug er vel 4-5 gange større end mændenes!

Det hører vi aldrig om fra Folketingets talerstol, hvor det især er de kvindelige klimaordførere , der er fremme i skoene!

At gøre mænd lige så pyntesyge som kvinder, ville kræve en jordklode der ikke eksisterer!

Mændenes forbrug af biler kræver allerede en hel klodes C02 overforbrug!

Klær skaber folk!

Klær skaber klima-kriser!

Men hos kvinderne i Enhedslisten er focus rettet imod Ålborg Portland.

Landets største CO2 forbryder efter kvindernes tøj-overforbrug!

Men det taler vi naturligvis ikke om!

Store rober i små biler! Kedeligt tøj i SUB-superstore biler!

Køns C02 i høje hæle eller flade sko!

Klima-crossing!

Jeg tager godt nok hatten af for professoren, selvom jeg selv klæder mig ganske almindeligt/kedeligt.

Arvid, hvorfor gør du det?

Det er let at følge strømmen, at leve det forventede statistiske liv, det er fredfyldt og forudsigeligt.
At vende sig om og gå imod strømmen kræver mod og styrke, det bør man respektere, for det var ikke brægende får der ændrede verden, men netop dem der turde gå imod strømmen.

Jeg elsker at sejle, i shorts og t-shirt, sammen med min hustru, hvilket jo så gør mig til en udtryksløs, indespærret, hvid cis-hetero.

Men det er dejligt at Ditlev har fundet en hobby.

Annonce