Annonce

Økonomer afviser V-forslag, Radikal profil melder sig ud og varmehjælp udbetalt

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Der er en økonomisk håndsrækning på vej til tusindvis af danskere, radikalt medlem af Europa-Parlamentet forlader partiet og Venstre-politiker siger stop.

Det er nogle af de historier, du kan læse her i Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik - Aktuelt.

God læselyst.

 

Så er varmecheck udbetalt

I dag kan 400.000 danske husstande med høje varmeregninger se frem til et kig på kontoen. Varmechecken på 6.000 kroner er nemlig blevet udbetalt.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

”Det er godt nyt, at pengene nu kommer ud og hjælper danskere, der har været hårdt ramt af høje energipriser. Jeg er glad for, at vi sammen med ansvarlige partier kunne sikre en økonomisk håndsrækning til over 400.000 danske husstande. Det skal hjælpe på varmeregninger i en tid, hvor krigen i Ukraine er med til at holde priserne oppe,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Aftalen om en målrettet varmecheck blev indgået med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet.


Inflationen brager afsted: Finansminister afviser hjælp

Selv om mange hundredetusinde danskere har i dag modtaget varmehjælp, men der er umiddelbart ikke mere hjælp på vej.

Det skriver TV2.

Inflationen kan efterhånden mærkes af de fleste, og det kan regeringen "desværre" ikke afbøde, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S), efter at inflationen endnu en gang er steget. Inflationen i Danmark nåede i juli sit højeste niveau siden februar 1983.

"Putins krig har økonomiske konsekvenser for hele verdensøkonomien og for Danmark. Herhjemme udfordres vi af stigende priser i kølvandet på krigen. Det er desværre ikke muligt at kompensere for så store slag, som danskerne oplever," siger finansministeren i en skriftlig kommentar.

Han anerkender, at "det er en svær situation for rigtig mange danskere."

Læs hele historien her.


Økonomer hælder V-forslag ned af brættet

Partiet Venstre kom forleden med et boligudspil, som indeholder et forslag om et skattefradrag til førstegangskøbere af ejerbloiger.

Men pengene vil især ryge i lommen på folk med penge nok, vurderer eksperter. Det skriver DR.

Venstres forslag går ud på, at staten skal give et tilskud til førstegangskøbere på op til 50.000 kroner. For at kunne få det maksimale tilskud på 50.000 kroner skal man dog først selv kunne opspare 250.000 kroner.

"Det kræver en rummelig økonomi at spare 50.000 kroner op årligt. De, der let kan det, behøver næppe ekstra støtte fra staten. Det vil gavne de lidt bedre stillede - ikke samfundets svageste," siger Hans Thor Andersen, der er forskningschef for Institut for byggeri, by og miljø ved Aalborg Universitet som bakkes op af ikke færre end 12 eksperter som DR har talt med.

Venstre afviser kritikken. Boligordfører Heidi Bank siger, at hun er uenig med eksperterne.

Læs hele historien her.

 

Radikal hidsigprop forlader partiet

Europa-parlamentsmedlem Karen Melchior melder sig ud af Det Radikale Venstre. Det kommer efter et længere forløb, som handler om dårligt arbejdsmiljø på kontoret i Bruxelles, hvor Karen Melchiors ledelsesstil og store temperament har været kritiseret.

Nu forlader hun partiet, skriver hun i en pressemeddelelse, udsendt præcis samtidig med at De Radikales holdt pressemøde om deres valg-udspil.

Hun retter en voldsom kritik mod sit nu tidligere parti:

"I nu snart et år har partiets ledelse gjort det klart, at overfor mig, prioriterer man ikke en fair proces hverken internt i partiet eller eksternt i medier. Gennem processen har jeg vægret mig ved at erkende, at partiledelsen har tilladt en sådan proces.

Jeg stolede på, at der ville blive truffet en rimelig afgørelse, men processen har ikke opretholdt de basale principper, der sikrer faktuelt korrekte beslutninger, og rygter er blevet lagt til grund som faktum. På nuværende tidspunkt ønsker jeg ikke på at kaste flere kræfter ind i denne kamp.

Jeg kender mine kvaliteter, såvel som mine fejl, som politiker og som leder, men på det foreliggende grundlag kan jeg ikke efterleve anmodningen om at nedlægge mit mandat i Europaparlamentet.

Jeg er forblevet som medlem af Radikale, da mine synspunkter ikke har ændret sig. Efter maj, havde jeg en forventning om, at jeg fredeligt kunne få lov til at fortsætte mit arbejde, men partiets ledelse valgte at modarbejde og chikanere mig på forskellig vis, formentlig, da partiet ikke har en eksklusionsparagraf i sine vedtægter. Derfor kommer jeg til at melde mig ud af Radikale," skriver hun.

Læs hele hendes indlæg her.

 

Endnu en V-profil siger stop

Folketingsmedlem for Venstre Fatma Øktem genopstiller ikke ved næste folketingsvalg.

Det oplyser hun i et opslag på Facebook.

"Efter 15 år hvor Venstre og politik har været noget af det vigtigste i mit liv, har jeg et stort ønske om at prøve andre sider af mig selv af, og jeg kan mærke, det er tid til at handle på den følelse," skriver Fatma Øktem.

"Jeg elsker mit parti, det og dem vores gamle parti er rundet af, og at frihed og fællesskab er dybt forankret i vores rødder. Jeg ønsker alle mine kollegaer i Venstres gruppe, og alle Venstre kandidater, en super god valgkamp. Jeg skal gøre mit og hjælpe hvor jeg kan. Jeg håber, og tror også, at Venstre kommer til at sidde i regering igen efter næste valg med Jakob Ellemann som en god og markant statsminister."

Fatma Øktem blev valgt til Folketinget første gang ved valget i 2011, hvor hun sad indtil valget i 2015. Siden blev hun valgt ind igen i 2019 i Østjyllands Storkreds.

Både i sin første og anden periode i Folketinget har Fatma Øktem været sit partis ligestillingsordfører.

placeholder

 

Jura-ekspert: Minkkommissionen var et teater

Vi tager et smut forbi minkkommissionens rapport, som får kritik af tidligere jura-professor.

Det giver nemlig ikke nogen mening at straffe fejl i håndteringen af pandemibekæmpelsen med en veritabel vendetta mod embedsmandskorpset.

Hvad der kunne have været en storm i et glas vand, blev i stedet en historisk hård reaktion uden forsigtighedsprincip, mener Carsten Henrichsen, der er professor emeritus i forvaltningsret i et debatindlæg i Altinget.

"Der var som ventet flertal i Folketinget for aflivning af minkene – resten er teatertorden ligesom granskningskommissionen selv, der blev opfundet til lejligheden, var et stykke teater, der skulle holde liv i affæren, efter at den for længst var afhandlet parlamentarisk, og præcis så længe at resultatet ville kunne inddrages i den kommende valgkamp," skriver han i indlægget.

Læs hele indlægget her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak for varmecheck den dækker lidt af den enorme prisstigning vi som naturgasbrugere har fået. Dernæst Det er en fremragende god artikelkel der er skrevet om minkkommissionen, helt enig med afsenderen. Den sager kommet helt ud af proportioner godt hjulpet af Berlingske m. flere medier.

Jeg har længe efterlyst: Hvor mange mink blev ulovligt aflivet.
Min påstand et at det var ganske få, om nogen overhovedet.
Der gik jo ikke mange dage før alle vidste, at det sikkert var en ulovlig ordre, som Folketinget så lovliggjorde et par uger senere.
Så historien med at alle mink blev aflivet ulovligt er jo noget lodret vrøvl.