Folketingets ledelse på retræte i Vanopslagh-sagen

Præsidiemedlem bakker nu på udmelding om LA-formandens spegede boligsag
Foto: Venstre
Søren Gade (V), formand for Folketinget
Folketingets ledelse, Præsidiet - anført af formanden Søren Gade (V) - går på kattepoter i sagen om formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslaghs, spegede boligsag.

Hårdt presset besluttede Præsidiet torsdag, at se på sagen endnu engang, efter at Præsidiet ellers havde besluttet at lukke sagen med en konstatering af, at Vanopslagh nu har tilbagebetalt godt 77.000 kroner i uberettiget udbetalt tillæg for dobbelt husførelse gennem 29 måneder i perioden 2020 - 2022.

Men nu vil præsidiet “drøfte” sagen endnu engang:

“Det sker på baggrund af en henvendelse fra Peder Hvelplund (Enhedslisten). Han har anmodet Folketingets formand om, at Præsidiet forholder sig til, hvorvidt der bør rejses en politisag mod Alex Vanopslagh for at have brugt en medlemsbolig, som han i perioder ikke var berettiget til,” hedder det i en pressemeddelelse udsendt fra formandens kontor.

Søren Gade udtaler ifølge pressemeddelelsen:

”Vi har i begyndelsen af denne uge modtaget Peder Hvelplunds henvendelse. Præsidiet vil drøfte sagen snarest muligt, og jeg har bedt administrationen om en fremstilling af sagens fakta.”

Dog er der ikke videre udsigt til, at Præsidiet kommer frem til en anden afgørelse end hidtil. Gade føjer nemlig til:

Vi vil naturligvis tage udgangspunkt i tidligere lignende sager

“Vi vil naturligvis tage udgangspunkt i tidligere lignende sager.”

Det er netop henvisningen til, hvordan Præsidiet tidligere har håndteret lignende sager, at præsidiet i sidste uge lukkede Vanopslagh-sagen ned.

Moderaterne bakker og Socialdemokratiet lurepasser

Torsdag udtalte medlem af Præsidiet, Jeppe Søe, fra Moderaterne, at man måske - fremadrettet - kunne stramme op på praksis.

En melding, der kommer på baggrund af, at Enhedslisten og Alternativet - og i øvrigt også en række advokater og juridiske eksperter - har slået til lyd for, at Vanopslagh-sagen burde meldes til politiet på grund af mistanke om bedrageri:

“Jeg mener selvsagt, at vi med baggrund i de juridiske spørgsmål, der er rejst, på næste møde bør drøfte, om der skal laves en anden form fremadrettet, hvis det samme skulle ske på ny,” udtalte Jeppe Søe til DR.

Fredag er Jeppe Søe noget mere tilbageholdende:

“Jeg har sagt, at vi skal tage det op på et møde, nu hvor Enhedslisten har bedt os om det, hvor vi så kan og bør drøfte den tidligere præcedens vi her selvfølgelig handler efter,” skriver Søe i en sms til Netavisen Pio og fortsætter:

“Det er måske grunden til, at det er, som det er. Vi skal have en nuanceret gennemgang af præcedens. Sådan arbejder man jo seriøst med sager.”

Folketingets 1. næstformand, Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn, er også meget påpasselig med at stille noget i udsigt på baggrund af Præsidiets fornyede behandling:

Jeg henviser Folketingets formand

“Jeg henviser til Folketingets formand. Han udtaler sig på vegne af Præsidiet,” skriver han i en sms til Netavisen Pio.

Følgende politikere sidder i Folketingets ledelse, Præsidiet:

Søren Gade (V), 1. næstformand, Leif Lahn (S), 2. næstformand, Jeppe Søe (M), 3. næstformand Karsten Hønge (SF), og 4. næstformand, Karina Adsbøl (DD).

Opdateret kl. 15.30

Fra Vanløse, over Struer til Nyhavn

 

Forløbet i boligsagen ser således ud:

  • I 2020 opsagde Vanopslagh sin lejelejlighed i Vanløse i Københavns Kommune.

  • Han flyttede folkeregisteradressen til sine forældre i det vestjyske. Senere på året lejede han en mindre, billig lejelejlighed i Struer, og flyttede sin folkeregisteradresse hertil.

  • Samtidig med at Vanopslagh officielt flyttede til det vestjyske, søgte han om og fik stillet en gratis medlemsbolig i indre by i København til rådighed af Folketinget. Med lejligheden følger et årligt skattefrit tilskud fra Folketinget på dengang 32.000 kroner for dobbelt husførelse (Nu udgør det årlige skattefri tillæg  godt 35.000 kr) .

  • Information  gik ind i sagen i september sidste år, og afdækkede, at Vanopslagh ikke opholdt sig tilstrækkeligt mange dage i Struer til at have sin officielle adresse dér.

  • I konsekvens heraf opsagde Vanopslagh både sin lejelejlighed i Struer og sin medlemsbolig i København. I stedet rykkede han ind hos kæresten i hendes attraktive lejelejlighed i Nyhavn, som Liberal Alliance har skaffet hende.

  • Vanopslagh bad efterfølgende Folketingets administration undersøge, om han skulle tilbagebetale dele af eller hele det udbetalte boligtillæg, som han havde fået udbetalt i i alt to år og fem måneder.

  • På baggrund af en foreløbig afgørelse fra Folketingets administration har Vanopslagh allerede før valget 1. november tilbagebetalt uberettiget udbetalt tillæg for dobbelt husførelse for et år - svarende til omkring 32.000 kroner.

  • Siden har Struer Kommune afgjort, at Vanopslagh ikke har opholdt tilstrækkeligt i lejligheden i Struer i hele perioden - svarende til 29 måneder. På den baggrund har Folketinget bedt Vanopslagh tilbagebetale yderligere udbetalt tillæg for dobbelt husførelse for andre 17 måneder. Svarende til omkring 45.000 kroner.

  • Vanopslagh har overfor flere medier bekræftet, at han har tilbagebetalt det fulde beløb - svarende til omkring 77.000 kroner til Folketinget.

  • Folketingets præsidium har på den baggrund for nylig besluttet, at sagen dermed er lukket.  

  • Denne uge har en række advokater og juridiske eksperter talt for at boligsagen burde undersøges af politiet. Advokat Michael Bjørn Hansen siger torsdag til Netavisen Pio, at det er kammerateri, hvis ikke Folketingets ledelse, Præsidiet, beder politiet se på sagen.

  • Op til valget 1. november afviste Alex Vanopslagh kategorisk over for Netavisen Pio , at Struer-setup’et var ren proforma.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når en borger snyder med sociale ydelser skal pågældende borger tilbagebetale beløbet. Desuden efterforsker politiet sagen. Det samme skal selvfølgelig ske i denne sag. Fordi man er politiker skal der ikke gælde andre regler end for menig borger.

Så rejser spørgsmålet sig: Hvis han får en celle i et sjællandsk fængsel, kan han så kalde det dobbelt husførelse?

Det er noget af en kattepine for Folketingets præsidium: Enten behandles folketingsamedlemmer på lige fod med resten af befolkningen, hvilket sandsynligvis vil betyde, at en række folketingsmedlemmer vil blive tiltalt for bedrageri. Eller også ignorerer de sagen, og demonstrerer derved, at loven ikke gælder for Folketingets medlemmer.

Ved at ofre Vanopslagh kan præsidiet argumentere for, at der kun er tale om et par rådne æbler i en ellers sund forsamling. Ved at frede Vanopslagh derimod kommer alle Folketingsmedlemmer, i særdeleshed medlemmerne af præsidiet, under mistanke for både kammerateri og bedrageri.

Preben Wilhjelm skrev for en 10-15 år siden: "Venstres folketingsgruppe er den afgrænsede socialgruppe, som har den højeste kriminalitetsrate i Danmark". Måske han tog fejl, måske er det i virkeligheden Folketinget som socialgruppe, der har den højeste kriminalitetsrate? Det vil vi aldrig finde ud af, med mindre denne sag og alle fremtidige sager bliver undersøgt af politiet. Hvis ikke, er der frit slag for alle mulige konspirationsteorier og grobund for yderligere politikerlede.

Godt det ikke er mig, der er Søren Gade.

Folketingsmedlemmer må kunne nøjes med samme regler om dobbelt husførelse, som gælder for alle andre lønmodtagere....
Og MFere kan vel stadig rejse gratis i hele landet, både med fly og tog? Kan piopio ikke fortælle læserne flere detaljer om dette? Fx om fly-rejser til Bornholm (ikke SAS). Og hvad med brug af færger og busser?

Der er nok nogen, som er ved at få kolde fødder i den her sag. For, hvor mange andre lignende sager er der med unddragelse af skattekroner blandt folketingets medlemmer? Særligt alvorlig ser det i hvert fald ikke ud til det er blevet taget med Alex's fingre i kagedåsen. Er det til en vis grad ligefrem en kortume at tilrane sig mest muligt diæter? Der er tilsyneladende kun en ringe kontrol med det.

A holdet har fredet sig selv, mens C holdet er jaget vildt. Sådan er det "moderne" Danmark Den-Lille-Svindler har påkaldt.

Jeppe Lindholm - du behøver slet ikke at bryde dit lille hoved med hvad der sker i Danmark al den stund at du ikke er dansk statsborger.
Tro det eller lad være - vi klarer os ganske udmærket uden dine meninger og råd

Ryg lidt fjolletobak og slap helt af
.

Læg mærke til kammerateriet med lejligheden Liberal Alliance skaffede Vanopslagh's kæreste. Det kan man eller kikke efter i årevis i København. Den har sikkert en meget billig husleje.

Men sådan bliver det frem over i lille Danmark med et A, B og C hold. A holdet søger for sig selv og holder alle andre udenfor. C holdet må arbejde til de segner, uden udsigt til forbedring eller pension før de dør, for at tjene A holdet.

Men hva. I ville det jo selv. Jer på C holdet, som tidligere stemte på Dansk Folkeparti og nu Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige. Det er en total No-Brain'er.

Hvad siger reglerne så til at barbara bertelsen tildeler sig selv 10 000 kr om måneden i bonus.

@Bent Hansen
Det er vel ikke muligt, at du på et eller andet tidspunkt kommer med en kommentar, som omhandler sagen, vel?
Kom videre i dit tomme og ensrettede liv.

Jack Rene Melchior
Næ vi skulle nødig diskutere socialdemokratiets anløbne sager.

Her er så hvad vi andre bliver udsat for: https://avisendanmark.dk/danmark/kontrolgruppen-opdagede-bedrageri-kvind...

Foruden at skulle betale ca. 51.284 kr. tilbage fik kvinden fra Nordfyn 3 måneders betinget fængsel med et år prøvetid.

Kammerat Vanopslagh har foruden at have modtaget 77.000 kr. i dobbelthusførelse uberettiget indkasseret 29 måneders skattefri husleje af en samlet værdi på 290.000 kr.. I alt har kammerat Vanopslagh indkasseret 367.000 kr. skattefrit i forhold til kvinden fra Nordfyns 51.284 kr. FØR skat. Kammerat Vanopslagh må således stå til en fængselsstraf væsentligt højere end kvinden.

Men i liberale kredse anses Vanopslagh's forseelse sikkert som en gentlemen handling som man blandt venner slår en streg over og tildeles skulderklap med bemærkninger om godt-gået. Og ikke bedrageri som vi andre ville være anklaget for i en lignende situation.

For en del år tilbage var der en sag nede i EU i Bryssel, hvor mange parlamentariker skrev sig på mødelister og indkasserede 1.600 kr. skattefrit - Men blev væk fra møderne. Det var nærmet koturne at indkassere de lettjente møde diæter. Uberettiget.

Det skal så lige holdes op mod, hvad Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen sagde for nogle måneder siden. At hvis man ikke mener 250 kr. er mange penge, så tjener man for meget.

Og hvis man som 6o plus årige på kontant-hjælp
ikke har fundet en arbejdsgiver der vil ansætte en
inden for et år (225 timers reglen)
Så bliver man trukket 1000 kr om måned hver måned
og det er rigtig mange mange mange penge 12.000 kr på et år
og det er sådan man behandler kontanthjælpsmodtager

Og 225 timers reglen er vedtaget af de politiker
der har ondt i røven over at nogle af deres penge
igenem skat, går til C-holdet, bla til dem på kontant-hjælp

Og Vanopslag er en af dem der råber højst

og selve om man ikke har begået noget kriminelt,
kan man få en bøde på 1000 kr måned efter måned
pga 225 timers reglen

Og hvad får Vanopslag i bøde ???

På Vanopslagh's hold står to, gentager to, ledende nøglemedarbejdere hos energiselskabet Andel til at få udbetalt henholdsvis 250.000.000 kr. og 300.000.000 kr. i bonus for en ekstraordinær indsats og indtjening for 2022.

https://finans.dk/erhverv/ECE15356915/to-energihandlere-staar-til-at-del...

Og Gud, hvor har de fortjent det i modsætning til en fra C-holdet på 10.800 kr. før skat i kontanthjælp.

Det eksempel viser mere end tydeligt, hvad det er for et Danmark de blå mennesker, og i særdeleshed Lars Seier Christensen's parti Liberal Alliance ønsker. Desværre er det den vej SVM, muliggjort af Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er på vej mod med en ustoppelig flertals regering, som kommer til at ødelægge velfærdsstaten Danmark fuldstændig. Danmark som du kender det vil være fuldkommen udrasseret før næste valg. For altid. Takket være Mette Frederiksen.

Klimakrisen, Ukraine krigen kommer vi til at mærke. Men de skader og ødelæggelser Mette Frederiksen og SVM regeringen vil påfører Danmark vil være for altid.

300.000.000 kr. svare til 2.314 år på kontanthjælp.

De 450.000.000 kr. de har udsigt til i bonus har du i øvrigt betalt. Hvis du skulle undre dig over din el regning i 2022.

OBS! 550.000.000 kr.. Men hvad 100.000.000 kr. mere eller mindre.

Folketingets Præsidium har behandlet Alex Vanopslaghs (LA) sag om uretmæssig brug af bolig og vil ikke foretage sig yderligere.

Tænkte det nok. De opdagede denne kriminalitet var blevet en normal koturne i folketinget. Og for at undgå en total skandale er sagen blevet lukket.

Men kontankthjælps Karina og folkepensionist Marie bliver stadig anmeldt til politiet for socialt bedrageri af en yderst ivrig kommunal kontrol afdeling, hvis de har en ven på overnatning.

Annonce