Annonce

Socialdemokrat: EU bør hjælpe ukrainske kvinder og børn 

Kvinder og børn på flugt fra Ukraine oplever voldtægt og misbrug, men EU kan hjælpe, mener parlamentarikeren Marianne Vind (S).
Foto: Emma Inge Hansen
EU-parlamentariker Marianne Vind (S), der kigger på fotoudstilling af Stine Heilmann
Kvindelige, ukrainske flygtninge frygter voldtægt og udnyttelse på deres rejse op gennem Europa, når de flygter fra krigen mellem Ukraine og Rusland.

EU har sørget for gratis offentlig transport for at løse problemet, men i sidste ende er det et medlemsskab af EU, som kan hjælpe de ukrainske kvinder.

Det mener Marianne Vind, som sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Kvinderne fra Ukraine

Marianne Vind kommer gående med hastige skridt. Vi mødes i Europa-Huset på Gothersgade i indre København, hvor der i øjeblikket er en fotoudstilling med ukrainske kvinder i traditionel klædedragt og blomsterkranse på hovedet.

Den garvede EU-politiker var i første omgang inde i nabobygningen, hvor de fleste udstillinger i Europa-Huset normalt er. I forbindelse med Ukraine-krigen er der dog en særudstilling øverst oppe i Europa-Huset, og derfor haster Marianne Vind nu til det andet lokale, hvor billederne af de Ukrainske kvinder hænger.  

“Når jeg kigger rundt i rummet, er det nogle enormt stærke kvinder. Men Ukraine var også hårdt ramt under 2. verdenskrig og har været under Sovjetunionen, og nu er der krig igen. Det ligger måske i generne. For hun udstråler jo fuldstændig power,” siger Marianne Vind om billedet af en sortklædt kvinde med røde valmuer på hovedet og et stålsat ansigtsudtryk.

Et had mod Rusland 

“Og det gør de andre også”, siger Marianne Vind om de resterende kvinder på billederne.

“Altså, selv den lille pige…” tilføjer hun.  

I hjørnet hænger et billede af en pige, som Marianne Vind skyder til at være 8-10 år gammel.

Ligesom de andre på billederne omkring os har hun en blomsterkrans på hovedet og står i en traditionel kjoledragt med broderier på. Pigen på billedet ser alvorlig ud og kigger direkte ind i kameraet.   

Det er da sjældent, at man møder en voksen kvinde i Danmark med det stålblik

“Det er da sjældent, at man møder en voksen kvinde i Danmark med det stålblik,” siger Marianne Vind og tilføjer:

“Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvilken barndom børn får, når der er krig. Ens far forsvinder. Måske rejser man til Vesteuropa med sin mor på flugt og efterlader sin far. Måske er ens brødre, fædre og onkler i krig.”

“Det kan også være nogle børn, der bliver i Ukraine. Hvad gør det for børn at vokse op et sted, hvor der er risiko for bomber? Det må virkelig påvirke sådan en lille pige resten af hendes liv. Og der må komme et had over for Rusland, som jeg slet ikke kan forholde mig til, hvor stort det må være,” siger Marianne Vind.

Tanken om hvor langt fra en ubekymret barndom ukrainske børn har, påvirker hende, fortæller hun:

Det er slet ikke en barndom, et barn skal have

“Det er slet ikke en barndom, et barn skal have.” 

Voldtægter på rejsen 

Også flugten til sikre lande inden for EU’s grænser kan være farlig for ukrainske kvinder og deres børn.

“Vi har hørt alt for mange historier om voldtægter på rejsen. At ukrainske flygtninge er blevet samlet op og handlet og derefter endt i prostitution. Og der snakker vi også om små piger, og ikke kun voksne kvinder,” siger Marianne Vind.

Også i Danmark har der været problemer med voldtægter af ukrainske kvinder, fortæller Marianne Vind:

“Enlige mænd måtte ikke leje et værelse ud til kvindelige ukrainske flygtninge, fordi der var simpelthen for mange voldtægter”

“Jeg har simpelthen ikke ord for, hvor lavt det er,” siger hun

Gratis offentlig transport

Ifølge Marianne Vind er løsningen på mange af de problemer ukrainske kvinder oplever at finde i EU.

Lige nu og her i forhold til nødhjælp, men “der kommer også hjælp den dag, hvor krigen er overstået til at bygge op igen,” siger Marianne Vind.

Og så har EU sørget for gratis offentlig transport til de kvinder, der flygter fra Ukraine, så de undgår at blive samlet op af nogle, der tvinger dem til prostituition.

“Så vi fik åbnet for, at de kunne rejse gratis med offentlig transport igennem Europa, så kvinder og børn kunne komme væk fra Ukraine og væk fra krigen, og ud til alle de andre lande i Europa, uden at skulle køre med privatpersoner,” siger Marianne Vind.

Hun mener dog, at der skal et EU-medlemsskab til på sigt for at sikre ukrainske kvinder bedre forhold, når landet skal genopbygges efter krigen.

På den måde kan man få gjort noget ved den korruption, som plager Ukraine, og som går ud over dem, der har mistet.

“Hvis du som enlig mor har et dårligt betalt arbejde og skal betale bestikkelse til nogle mellemmænd for at få dit kørekort eller få dit barn i skole, kan det være meget svært”

“Den enlige mor har jo ikke råd til korruption,” tilføjer hun.

Derfor vil et EU-medlemsskab inddirekte også hjælpe kvinder, mener Marianne Vind.

“Hvis man ikke skal betale for det, man har ret til, vil det også hjælpe kvinder,” siger hun.

Fotoudstillingen er lavet af Stine Heilmann og vises i Europa-Huset.

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Vi har hørt alt for mange historier om voldtægter på rejsen. At ukrainske flygtninge er blevet samlet op og handlet og derefter endt i prostitution. Og der snakker vi også om små piger, og ikke kun voksne kvinder,” siger Marianne Vind".

Genindfør dødsstraffen eller skær p..... at voldtægtsforbryderne (naturligvis uden bedøvelse)
.

Danmark mangler børn og koner til de mange gode hårdtarbejdende tinelønnede mænd i provinsen. Danmark kunne tilbyde alle krigsenker og de fædreløse børn et sikker hjem. Der er nu 21% af alle mænd på 50 der er ufrivillige barnløse og det forventes at 33% af alle mænd ingen familie får i den nærfremtiden. I øvrigt træt af alle disse misandriske indlæg i medierne der demonisere mænd som onde og kvinder som offer.

Som mange årige mellem af Socialdemokratiet kan jeg nu se at Marianne Wind ikke få min stemme denne gang. Hun deltager i de yderligeregående feministers kampagne for at demonisere mænd. Det er helt åbenlyst misandri. Tænk at mit parti ikke kunne acceptere at diskrimination i Service loven pgf 109 ikke rettes ved at erstatte "kvinder" med borgere. Skam jer.