Annonce

Vermund med uld i mund om Ukraine-støtte - Borgen rystet: “Beskæmmende” og “sølle”

Nye Borgerlige siger nej til økonomisk støtte til Ukraine via EU - men om Danmark så skal betale tilsvarende mere nationalt, det er ifølge partiformanden noget, der løbende må vurderes
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Pernille Vermund, stifter af Nye Borgerlige
Der er opstået alvorlig tvivl om Ny Borgerliges linje i forhold til økonomisk støtte til Ukraine.

Det startede med bombastiske udmeldinger fra partiets spidskandidat til EU-parlamentsvalget til sommer, Martin Henriksen.

Han slog onsdag overfor Ekstra Bladet fast, at det nu må være slut med yderligere økonomisk støtte til Ukraine via EU, som indtil nu har betalt mere end 80 milliarder euro.

Grundlæggende skal EU, ifølge Martin Henriksen og Nye Borgerlige, holde sig til det handelsmæssige samarbejde. Og Nye Borgerlige er langt mere bekymret for den islamiske masseindvandring til Europa - end den russiske invasion af Ukraine:  

“Jeg er mere bekymret for en islamisk invasion af Europa, end jeg er bekymret for en russisk invasion af Ukraine. Det får langt større konsekvenser for Europa, hvis man ikke håndterer det langt bedre, end man gør i dag,” siger Martin Henrik til Ekstra Bladet onsdag.

På spørgsmålet om - hvis det blev sådan, at EU stoppede med at sende økonomisk støtte til Ukraine - den danske støtte så skulle sættes tilsvarende i vejret, lyder Martin Henriksens svar:

Et eller andet sted er der jo en grænse

“Det korte svar er nej. Danmark har jo givet mange penge. Og så skal vi også have en diskussion - som man har i andre europæiske lande og USA - om, hvor meget man skal give. Et eller andet sted er der jo en grænse.”

Vermund bakker op “Det er en prioritering”

Senere onsdag bakkede Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, op. Hun understreger over for Ekstra Bladet, at Martin Henriksen har fuldstændig ret i, at Nye Borgerlige mener, at EU skal holde sig fra sikkerhedspolitik og udenrigspolitik. Den slags hører hjemme i de enkelte lande.

Også hun bliver spurgt, om Danmark - hvis EU stoppede støtten til Ukraine fra den ene dag til den anden - så skal erstatte det tabte ved at sætte den danske støtte i vejret. Svaret lyder næsten som Martin Henriksens svar: 

“Vi giver jo allerede, og vi giver ret meget. Det er en løbende vurdering af, hvad behovet er, og hvilke andre prioriteringer der er i Danmark. For man kommer ikke uden om, at det er en prioritering.”

Minister: “Beskæmmende”

De usikre meldinger fra Nye Borgerlige ryster Christiansborg.

På det sociale medie X (Tidligere Twitter) skriver uddannelses- og forskningsminister Christian Egelund (M) - med et link til Ekstra Bladets interview med Pernille Vermund:

Et udtryk for en sølle og komplet fejllæsning

“Det her…….er beskæmmende. Et udtryk for en sølle og komplet fejllæsning af den situation, verden befinder sig i og af den rolle, Europa skal spille. Og af, hvad der tjener Danmark.”

Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, skriver samme sted, at Nye Borgerlige afslører sig som reelt set Putin-støtter:

“Så blev det slået fast: Det er officiel politik fra Nye Borgerlige at EU bør stoppe støtten tilUkraine. Det er ikke nyt at det yderste højre i EU går Putins ærinde. Men nu sker det også i Danmark. Det er et svigt af danskernes sikkerhed!”

Venstre: “Trist nationalisme”

Venstres nye politiske ordfører, Torsten Schack, er også chokeret og betegner meldingen fra Nye Borgerlige Pernille Vermund som “trist nationalisme”:

Forrykt, at Nye Borgerlige mener, at EU ikke skal støtte Ukraines frihedskamp

“Forrykt, at Nye Borgerlige mener, at EU ikke skal støtte Ukraines frihedskamp. Trist nationalisme i en situation, hvor kampen gælder fred og frihed i Europa.”

SF-formanden Pia Olsen Dyhrs særlige rådgiver, Claus Perregaard, understreger på X, at Nye Borgerlige “endegyldigt” har placeret sig som et uansvarligt parti:

“Hvis man var i tvivl: NB har nu placeret sig endegyldigt som et dybt uansvarligt parti, uden begreb om de trusler der er mod og vores allierede. Er det russisk påvirkning? Men NB må dermed være ude af Ukraine-fond, forsvarsaftale og kommende forlig.”

S-spidskandidat: “Usmageligt”

Socialdemokratiets spidskandidat til det kommende valg til Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, betegner på X Vermunds meldinger som usmagelige:

“Nye borgerlige vil afskaffe EU støtten til Ukraine. Det vil være min generations største sikkerhedspolitiske svigt. NB vil give dødsstødet til den ukrainske frihedskamp. Vermund og Co. kaster ukrainerne under bussen. Usmagelig.”

Opdateret kl. 22.20

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Personligt er jeg som etnisk dansker meget glad for, at Unionen af Amerikanske Stater (USA) som en enhed var med til at sikre Danmarks eksistens i, under og efter 2. Verdenskrig i stedet for at lade de enkelte US-delstater selv afgøre, om de enkeltvis ville støtte Danmark og Europa. Så havde Danmark eller Bornholm måske i dag været en stortysk delstat - eller en russisk vasalstat eller region....

Jeg er virkelig glad for, at Nye Borgeliges syn på den økonomiske støtte til Ukraine ikke deles af flertallet af EU's stater og af NATO og det nuværende USA's ledelse. Ønsker IKKE at blive en del af ny-imperialisten/ny-fascisten "Adolfa Putina den Stores" rige. Ønsker derfor ikke, at EU alene skal holde sig til handelssamarbejde.

NB er vist godt i gang med at spille sig selv helt af brættet. Gad vide, hvordan partiets stenrige sponsorer har det med udsigten til a have smidt alle de penge ud af vinduet?

Nye Borgerlige har slet ikke fattet en brik af, hvad der står på spil. Det drejer sig om fred eller konflikt i Europa de næste mange årtier. Nye Borgerlige er et historieløs parti sammensat af det værste dansk højrefløj har at byde på.

Et ur, der er gået i stå, viser faktisk stadig den korrekte tid to gange om dagen.

Jeg er fristet til, at være enig i de fleste kommentarer - men der presser sig et spørgsmål på for mig.
Hvem var det sprængte Nordstream 1 og 2 rørene.
Dette kan læsses på DR. hjemmeside:
Disse medier har samarbejdet om efterforskningen af Nordstream-sabotagen:
Tyske medier:
Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR, Die Zeit, RBB og SWR.
Andre lande:
Expressen (Sverige), Intelligence Online (Frankrig), Frontstory (Polen), NOS/Nieuwsuur (Holland) og Delfi (Estland)
Meget peger på Ukrainsk indblanding. Er dette rigtig - det mener jeg man burde ligge alle kræfter i at undersøge, så har vi et forklaringsproblem over for os selv, hvad angår støtte.
For vi støtter i Danmark, ikke teorister !

Annonce