Annonce

Mette F. skærper tonen over for Israel: “Det kan ikke nytte noget”

Statsminister Mette Frederiksen (S) øger sin kritik af Israel betydeligt - betegner bosættervolden på Vestbredden som uacceptabel
Foto: Folketingets TV
Mette Frederiksen (S), statsminister
Statsminister Mette Frederiksen (S) skærper nu sin kritik af Israel betydeligt.

Hun kritiserer i et interview med dagbladet Politiken,  Israel for ikke at gøre nok for at beskytte børn og civile i Gaza.

Statsministeren taler om en humanitær katastrofe i Gaza, som har nået et omfang og en kaliber, som er svær at forstå. Hun taler i den forbindelse direkte om hungersnød.

Statsministeren kritiserer Israel for at blokere for at den nødvendige fødevarehjælp når frem til civilbefolkningen. Ifølge Mette Frederiksen er der behov for mindst 500 lastbiler med nødhjælp om dagen:

Det kan ikke nytte noget, at Israel ikke gør mere for at beskytte ikke mindst børnene i Gaza

“Vi er slet ikke i nærheden af, at de kommer ind. Det kan ikke nytte noget, at Israel ikke gør mere for at beskytte ikke mindst børnene i Gaza, som lige nu er truet på deres helt basale livsbehov. Det går ikke,” siger Mette Frederiksen.

“Usselt og menneskefjendsk”

Forrige uge tog Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jesper Petersen, skarpt afstand fra israelske bosætteres angreb på og ødelæggelse af humanitær nødhjælp på vej til civilbefolkningen i Gaza:

“Usselt og menneskefjendsk. Bosættere på Vestbredden angreb nødhjælpslastbiler ved checkpoint. Politisk motiveret destruktion af nødhjælp til udsatte civile må virkelig være blandt de mest usympatisk nederdrægtige aktionsformer, man kan komme på,” skrev Jesper Petersen i et opslag på det sociale medie X, hvor han linkede til en video, der viste unge israelske bosættere i færd med at ødelægge og destruere nødhjælp fra en lastbil, der ellers var på vej med nødhjælp til civilbefolkningen i Gaza.

I et interview med Netavisen Pio uddybede Jesper Petersen, at der skal mere fokus på, hvordan ekstreme israelske bosættere udnytter situationen i Gaza:

Vi skal sætte lys på, hvor usselt de ekstreme bosættere opfører sig

"Og nu ser vi så simpelthen - at bosættere som politisk aktionsform - plyndrer og ødelægger en lastbil med nødhjælp til nogle mennesker i ekstrem nød. Vi skal sætte lys på, hvor usselt de ekstreme bosættere opfører sig.”

Udenrigsordføreren understregede, at bosættelserne i sig selv udgør et meget stort problem i forhold til at kunne opnå en varig og stabil fred:

"Bosætterbevægelsen og udbredelsen af bosættelserne udgør et kæmpe problem for det at opnå en stabil og varig, fredelig situation med to stater og et fornuftigt territorium til palæstinenserne."

Bosættervolden er “uacceptabel”

Mette Frederiksen betegner i Politiken-interviewet bosættervolden som “uacceptabel”.

Statsministeren understreger, at hun ligger helt på linje med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), som i skarpe vendinger har advaret Israel mod at gå ind i sydlige by Rafah, fordi det vil medføre alt for store civile tab. Og vedvarende har efterlyst langt mere nødhjælp til Gaza.

Mette Frederiksen bakker udenrigsministeren op i, at Danmark ikke anerkender Palæstina som stat nu, som Norge, Irland og Spanien har annonceret, at de vil gøre. Danmark vil derimod bakke op om Palæstina som selvstændig stat som en del af en tostats-løsning.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Imponerende !!!!
DET har alm. fornuftige og intelligente mennesker sagt i årevis, og nu er det så også trængt ind i knolden på statsministeren.
Utroligt flot.

Os der kender jøders tankegang, er forundret over at kritik fra dk ikke er sket for lang tid siden.
Danmark erkender at vi er en amerikansk vasslstst, der ikke er moden til at anerkende Palæstina
Få nu en dansk holdning til Israel/palæstina

Også med Mette i spidsen er DK et usselt halehæng til USA's politik. Og USA er Israel store beskytter - selv nu. Ord og måske en lille handling. Og hver dag dør palæstinensere. Jeg synes Enhedslisten har det eneste rette standpunkt: EU skal lave restriktioner og som et minimum fjerne Israels handelsfordele.

Fred dernede kommer først ved en FN-styrke, der straffer både Hamas og Israel, hvis de ikke kan opføre sig ordentligt.