Annonce

EU-kandidat ved præcis hvordan han kan omgå EU-loft over landbrugsstøtte

Nummer to på Venstres liste, Asger Christensen, risikerer at blive ramt af EU-loft på landbrugsstøtten på 100.000 euro
Foto: Venstre
Asger Christensen, medlem af Europaparlamentet for Venstre
Der er flertal for et loft over EU-landbrugsstøtten på 100.000 euro - svarende til 746.000 kroner i Europa-Parlamentet. Men forslaget er foreløbig strandet i EU’s ministerråd. Forslaget rumsterer dog stadig i EU-systemet, og kan meget vel dukke op på ny i det nyvalgte EU-parlament efter sommerferien.

Hvis et loft bliver gennemført, vil det blandt andet ramme stor-landmand Asger Christensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre - og partiets kandidat ved europaparlamentsvalget 9. juni. Opstillet som nummer to.

Asger Christensen modtog i 2022 godt 800.000 kroner i EU-landbrugsstøtte. I 2023 modtog Asger Christensen endnu mere i landbrugsstøtte fra EU, nemlig 819.091 kroner, ifølge tal fra Landbrugsstyrelsen.

Men Asger Christensen ved præcis, hvordan han kan undgå, at blive ramt af et eventuelt EU-loft for landbrugsstøtten:

Vores ejendom her er sammensat af fem landbrug, som vi har købt op

“Vi risikerer, at der er nogle gårde, der bliver splittet op i mindre enheder. Vores ejendom her er sammensat af fem landbrug, som vi har købt op. Bliver det så de fem landbrug, vi går tilbage til igen,” spurgte Asger Christensen retorisk, da DR onsdag spurgte ham til, hvorfor han i Europa-Parlamentet stemte mod indførelse af et loft for EU-støtten.

Netavisen Pio har for god ordens skyld spurgt Asger Christensen, om han rent faktisk vil opsplitte sit landbrug Nørupgaard i Jordrup ved Kolding i fem mindre landbrug, hvis EU indfører et loft for landbrugsstøtten på 100.000 euro.

Asger Christensen har - indtil nu - ikke reageret på Netavisen Pios henvendelse.

Stor-landmand med kæmpe EU-støtte: Klar til at omgå loft

DR Nyheder talte onsdag med en anden stor-landmand, Poul Erik Pedersen, som i 2022 modtog hele 6.628.621 millioner kroner i EU-landbrugsstøtte.

Siden er Poul Erik Pedersens EU-støtte vokset betydeligt. I 2023 er den således vokset til hele 8.154.037 kroner. Ifølge Landbrugsstyrelsens database, som netop har opdateret med tal for 2023.

Poul Erik Pedersen lægger over for DR ikke skjul på, at såfremt EU indfører et loft over landbrugsstøtten, så vil han på kreativ vis sørge for, at loftet alligevel ikke kommer til at ramme ham:

Jeg ville jo blive kreativ lige med det samme. Du vil se mig få fem-ti selskaber

“Jeg ville jo blive kreativ lige med det samme. Du vil se mig få fem-ti selskaber. Det kan være, at vi går i gang med generationsskifte. Det kan være, min kone hun skal stå som ejer af noget af det. Hun står ikke som ejer i dag. Det er jo det, man får ud af det,” siger han.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis man langt om længe i EU får indført et loft over hvor meget en enkelt landmand kan få i støtte, må man da forvente at det bliver indført på en måde så de store landbrug ikke kan snyde sig til større tilskud end de er berettiget til. Det må jo betyde at man lukker for fidusen med at opsplitte en ejendom i flere matrikler, det burde ikke være umuligt.

Jeg har altså svært ved at tro på, at gæve Venstrefolk "vil bruge løs af andre menneskers penge".
Det kan bare ikke passe.

Nej nej, det ligner da ikke Venstre-folk at misbruge lovgivningen på den måde.
Det er helt klart nogle advokater der lokker bønderne ud i denne grå sone.
Fine folk i habitter.

Er der problemer med økonomien i landbruget, og er banken og EU uvillig til at hjælpe, har vi jo heldigvis efterhånden et mylder af berigere, som gerne træder til med både advokatbistand, og narkokantanter!

Hurra for mang- og enfoldigheden!

Man kunne jo liberalisere landbruget, noget det "liberale" parti venstre jo ellers går ind for når det gælder alle andre områder end landbruget. Det vil selvfølgelig medføre stigende priser for forbrugerne ved køb af landbrugsprodukter. Hvis det blev indført i EU for alle lande, kunne man nedsætte skatten med det sparede EU-bidrag ved hæve bundfradraget for de enkelte skatteydere således at man uanset indkomst fik den samme besparelse, de rige spiser jo ikke mere brød og kartofler end de "fattige".

Før omhandlede landbruget om at fremstille fødevare. Nu handler det om kreativ bogføring bag et hæve- sænkebord.

"Den Sorte Svane" breder sig ud alle vegne i det "moderne" Nye Danmark.