Annonce

Moderate ministre ikke meget for at tale om Brdr. Price-sværmeri: “Ikke i aften, ikke i aften”

Under Moderaternes valgfest forsøgte Netavisen Pio at få styr på, hvorfor partiet kissemisser med restaurantkæde, der ligger i konflikt med fagbevægelsen
Foto: Brdr. Price og Udenrigsministeriet. Grafik: Emma Inge Hansen
Brødrene Price og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen
Moderaternes ministerhold er meget lidt for at tale om, hvorfor partiet kissemisser med restaurantkæden Brdr. Price, som ligger i konflikt med fagbevægelsen.

Med virkning fra marts sidste år opsagde Brdr. Price, A Hereford Beefstouw og Dragsholm Slot, deres overenskomster med 3F. Lige siden har 3F ligget i konflikt med restauranterne for igen at få de ansatte på restauranterne dækket af en overenskomst.

Moderaterne bryster sig af at støtte Den Danske Model, men under valgkampen til europaparlamentsvalget søndag annoncerede Moderaterne med, at man 23. maj kunne ‘Spise med Price med Lars Løkke’ på Brdr. Price-restauranten i Herning i Vestjylland.

eksklusiv middag i fantastiske rammer og godt selskab med Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen

“Torsdag den 23. maj er der mulighed for at få en eksklusiv middag i fantastiske rammer og godt selskab med Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen,” hed det i opfordringen til vælgerne.

Price-menu med Løkke på slap line

Interesserede vælgere kunne til valgarrangementet vælge mellem to Brdr. Price-menuer:

“For 295 kr. serverer Brdr. Price en to-retters menu bestående af dampede hvide danske asparges med hollandaisesauce, urtemix og håndpillede rejer til forret og til hovedret møre skiver af oksekød fra Kildegården med rødvinssauce, smørsauterede forårsgrønt og kartofler. For 450 kr. fås både mad, vinmenu og vand.”

Oveni hatten kunne interesserede så også opleve partistifter, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) give sin vurdering af Europas tilstand:

“Lars Løkke Rasmussen vil før middagen give sin vurdering af Europas tilstand - og mon ikke der bliver plads til et par personlige anekdoter. Mellem de to retter er der god tid til spørgsmål og dialog.”

Annoncerne for Brdr. Price med Løkke som dessert fortalte dog ikke noget om, at Brdr. Price-restauranterne ligger i konflikt med fagbevægelsen siden 1. marts 2023, fordi restauranterne har meldt sig ud af Horesta Arbejdsgiver og samtidig deklareret, at man fremover ikke accepterer ansatte, der er medlem af 3F.

Hvad er det der med Moderaterne og Price, Løkke?

Netavisen Pio brugte Moderaternes valgfest søndag aften på Copenhagen Distillery på Amager til at få opklaret, hvorfor Moderaterne går og kissemisser med arbejdsgivere, som ligger i konflikt med fagbevægelsen. Altså hvad den nærmere ide med sværmeriet er.

Vi lagde ud med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som jo må være den af Moderaternes fem ministre, der kan svare allerbedst på spørgsmålet - efter som det er ham, der fremstår som vært ved Brdr. Price-arrangementet 23. maj.

Vi træffer udenrigsministeren uden for valgfestlokalerne i gang med at smøge den.

Vi spørger Lars Løkke, hvad det er, dét der med Moderaterne og Brdr. Price. Et splitsekund senere har et hold - anført af udenrigsministerens særlige rådgiver, Karen Clement, og Moderaternes pressechef, Ulla Østergaard - lagt en mur omkring udenrigsministeren, der evakueres ind i festlokalerne og bagud i et lokale sikret mod journalister og andet pak.

Netavisen Pio fortsætter Price-opklaringen hos partifællen, kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Igen spørger vi, hvorfor Moderaterne kissemisser med arbejdsgivere, der bryder med Den Danske Model.

Jakob Engell-Schmidts særlige rådgiver - eller hvem det nu er - fægter med arme og ben, som om spørgsmålet er helt uantageligt.

“Ikke i aften, ikke i aften. Sorry, Jan,” lyder det fra Engel-Schmidt selv.

“Jeg elsker Den Danske Model”

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er mere imødekommende. Her får vi at vide, at Moderaterne elsker Den Danske Model.

Jeg ved ikke hvorfor, vi valgte Brdr. Price til et valgarrangement

“Jeg ved ikke hvorfor, vi valgte Brdr. Price til et valgarrangement. Men vi elsker Den Danske Model. Men vi bestemmer jo ikke over private virksomheder, hvad de gør. Men jeg ved ikke noget om det. Jeg har ikke været med til at planlægge det. Men det vil overraske mig meget, hvis Lars Løkke har siddet og planlagt et arrangement. Det tror jeg, der er andre, der gør.”

Christina Egelund føjer til, at Moderaterne har foreslået, at det skal være nemmere som international arbejdskraft at komme til Danmark, hvis man ansættes i en virksomhed, som er omfattet af overenskomst:

“Det viser jo, at vi står 100 procent bag Den Danske Model.”

Men Brdr. Price har jo netop opsagt deres overenskomst med 3F og meldt sig ud af Horesta Arbejdsgiver…

“Men prøv lige at hør her: Jeg elsker Den Danske Model. Men vi som parti bestemmer jo ikke, hvordan den ene, den anden eller den tredje private virksomhed organiserer sig. Det vil jeg slet ikke blande mig i.”

Derfor konflikt

Konflikten mellem 3F og Brdr. Price-restauranterne, Dragsholm Slot og A Hereford Beefstouw-kæden skyldes, at restauranterne 1. marts sidste år opsagde deres hidtidige overenskomster med arbejdsgiverorganisationen Horesta og fagforbundet 3F.

3F og restauranterne har lige siden ligget i konflikt. 3F kæmper for at restauranterne igen bliver dækket af overenskomst.

Restauranterne har på sin side sagt, at de gerne vil tegne overenskomst, men det skal være en “moderne” overenskomst. Den “moderne” overenskomst er ikke spiselig for 3F, der mener, at restauranternes forslag til overenskomst på en lang række punkter forringer løn- og arbejdsvilkårene for de ansatte.

Konsekvenserne af den “moderne” overenskomst er, ifølge 3F København, blandt andet:

  • Lønnedgang for en ufaglært tjener, inkl. alle forringelser, ca. 11.000 kroner om måneden - svarende til cirka 68 kroner i timen

  • Startlønninger helt ned til to kroner over dagpengeniveau

  • 8 færre friweekender pr. år

  • Særligt løntillæg på 6,85 procent forsvinder (Fritvalg)

  • 5 feriefridage forsvinder

  • Mistet aften, weekend- og helligdagstillæg

  • Mistet anciennitetstillæg

  • Tillæg for overarbejde nedsættes fra 100 procent til 50 procent

  • Forringede arbejdstidsregler

  • Retten til lønforhandling fjernes

  • Hvis der er fejl i lønnen, har man 14 dage til at gøre indsigelse. Ellers mister man retten.

  • Indførelse af 0-timers kontrakter.

3F har både forsøgt at forhandle en ny landsdækkende overenskomst med restauranterne, og 3F København har forsøgt at finde en lokal løsning. Begge dele uden held.

Samtlige Brdr. Price-restauranter har - indtil opsigelsen af overenskomsterne - været  overenskomstdækket siden 2017.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor mange 3F'ere betaler hver måned 600 kroner for at blive klippet hos frisøren med dankort, moms, ansættelseskontrakt, overenskomst, feriepenge og løn under sygdom? Mit gæt er, at mange 3F'ere betaler 150 kroner "wallah dankort ikke virke" med en frisør, der ikke er ansat og officielt ikke har anden indtægt end kontanthjælp og førtidspension.

Hvirfor lufter du din fordom om 3 f’ere? Og hvad skal den til for?

Peter har 5 faste indlæg, han skifter mellem. Aldrig noget nyt derfra, så når du har læst alle 5, kan du roligt skippe hans indlæg derefter.

Lokalavisen Nyborg skriver i dag om kurderen Ghande Akkash fra Syrien, der har åbnet en frisørsalon i det befærdede kryds mellem Vindingevej/Strandvejen og Dyrehavevej i Svendborg med et billede af et facadeskilt med herreklip til 100 kroner. Det er 80 kroner før skat i 2024, hvis vi antager, at han indberetter moms. Det kan selvfølgelig være, at det er en introduktionspris, men ligemeget hvad, så er det åbenlys social dumping af frisørfaget i Danmark. Jeg har aldrig hørt om, at HK eller 3F lavede blokader med krav om overenskomst af disse kurderfrisører, som der ligger i alle byer med mere end 5.000 indbyggere.

At Socialdemokratiet er gået i regering med den slags bliver mere og mere uforståelig.

Pia H
Og hvis ikke det var lykkedes for Frederiksen at danne en regering i december 2022 - Så er det næsten så sikkert som Amen i kirken at Løkke nok skulle have udnyttet situation til egen fordel i en Borgerlig ledet regering - Så kan du jo selv tænke dig til hvad det havde ført med sig af forringelser på det organiserede arbejdsmarked -

Så uanset hvordan man vender og drejer det så var han og Moderaterne ikke til at komme uden om i regeringsforhandlingerne på Marienborg - ikke mindst fordi de radikale havde gjort det til et krav med en bred regering hvis de skulle bakke op om Frederiksen som statsminister -

Mette Frederiksen kunne jo også havde valgt at fortsætte som mindretalsregering, som de borgerlige kun havde flertal for at stemme ned i folketinget ved hjælp af de radikale som så skulle havde overvejet om de ville samarbejde med Dansk folkeparti, Nye borgerlige og Danmarksdemokraterne. Det ville måske havde udløst et nyt folketingsvalg, men heller det en den "bastardregering" som SVM regeringen er et synligt bevis på.

De behøver såmænd ikke sige så meget. Vi ved godt, hvor vi har dem.

Nu venter vi så bare på, at Lev-Mette kl, 12.15 idag på et "door step" - som det jo hedder på nydansk - proklamerer, at valget i forgårs kun kan ses som en stor sejr for regeringens videreførelse, og at når stemmerne lå som de gjorde, var det kun fordi vælgerne endnu ikke har fattet, storheden i Løkkes evindelige kejserdrømme.

Alternativt kan hun jo udskrive valg til det danske parlament, ligesom Makronen gjorde til sit ditto, men det forudsætter vist, at hun allerede har et bedre job på hånden.

Du skal passe på hvad du ønsker dig Charlie Brown - Det kan risikere at gå i opfyldelse , og så skal du ud og finde en anden sutteklud -

"Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er mere imødekommende. Her får vi at vide, at Moderaterne elsker Den Danske Model."

Så lev op til det, og tænk jer om hvor i går hen og spiser...
men dobbeltmoral er jo dobbelt så godt...:(