Annonce

Et år efter 7. oktober er alt blevet værre - men håbet må vinde

Israelske gidsler og civile palæstinensere lider, konflikten eskalerer, og antisemitismen i Danmark stiger. Men selv i den mest håbløse tid, må håbet vinde! Det skriver formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
Foto: Wikimedia Commons
Ruiner i Gaza efter israelsk luftangreb 9. oktober 2023.
I dag er det præcis et år siden, at jeg holdt tale til mindehøjtideligheden på Israels Plads i København for ofrene for Hamas angreb på Israel 7. oktober 2023.

I den forbindelse får jeg lyst til at dele mine ord fra den dag.

”Jeg må indrømme, at jeg faktisk har været lidt bange for at komme i dag. For vi ved desværre, at antisemitismen lever i bedste velgående i Danmark.

Jødisk Ungdom var af sikkerhedsmæssige årsager nødt til at tage Facebookbegivenheden for i aften ned. På 10. år står kampklædte betjente foran synagogen i København.

I London bliver jødiske restauranter udsat for hærværk og i hele verden har vi set skrækkelige billeder af demonstranter, der jubler og flager i gaderne over Hamas frygtelige terrorhandlinger mod uskyldige.

Så derfor var jeg heller ikke et sekund i tvivl om, at frygten måtte tøjles og vi skulle samles her i dag. For vi er nødt til at stå op for Israel og verdens jøders ret til at leve fredeligt på jorden.

Hamas er ikke frihedskæmpere. De er ekstremister

Den 7. oktober var et utilgiveligt terrorangreb og intet andet

Det terrorangreb Hamas har begået mod den israelske befolkning er utilgiveligt. Det kan på ingen måde relativeres eller retfærdiggøres. Det er grusomme krigsforbrydelser. 364 unge mennesker likvideret én efter én.

De var til musikfestival. Hamasterrorister, der har gået fra hus til hus og dræbt forældre til nu hjælpeløse børn. Kvinder og piger kidnappet, tæsket og voldtaget. Nogle helt ned til 10 år. Lig, der bliver slæbt rundt i gaderne i Gaza til jubelråb og spyt.

Det har INTET med lovlig modstandskamp at gøre. Og jeg skammer mig over, at der er venstreorienterede i Danmark, der kan finde på at udlægge det som sådan. Hamas er ikke frihedskæmpere. De er ekstremister, der hader jøder så meget, at de er ligeglade med sin egen befolkning.

Vi ved, at Hamas ingen midler skyr. De sætter raketudstyr på toppen af lejlighedskomplekser og hospitaler. Holder sin befolkning i et undertrykkende, udemokratisk jerngreb. Derfor går mine tanker i aften også til de palæstinensere som ikke støtter Hamas, men nu er fanget i deres krig.

I må ikke være et sekund i tvivl om, at DSU altid vil slå ring om jøderne

Den israelske frygt

I 2019 besøgte jeg Israel sammen med DSUs Forretningsudvalg. Vi besøgte byen Sderot, som nu er under voldsomme angreb. Truslen som israelerne dagligt lever under blev hjerteskærende konkret og nær, da vi gik forbi en legeplads, der også er et beskyttelsesrum.

Vi besøgte også kibbutzen Nir Oz. Vi spiste aftensmad med beboerne og blev vist rundt af den flinkeste mand, der bor med sin danske kone og 3 børn.

De er så vidt jeg ved, de eneste i kibbutzen, som er sluppet fra Hamas angreb uden at miste eller få kidnappet familiemedlemmer. Kibbutz Nir Oz er nu brændt ned. Det er ubærligt. Mit hjerte bløder for dem og de tusindvis af israelere, der har mistet sine kære.

I aften mindes og sørger vi med jer. Men vigtigst så står vi her i klippefast solidaritet. Med Israel og verdens jøder. I må ikke være et sekund i tvivl om, at DSU altid vil slå ring om jøderne.

Det er vores historiske forpligtelse. Vi vil altid kæmpe for Israels ret til at eksistere.”

på nuværende tidspunkt er der desværre ingen udsigt til, at en våbenhvile eller varig fred er på vej

Vi er gået fra slemt til værre

Nu sidder jeg her et år efter og reflekterer over ordene og tiden, der er gået. Det er sørgeligt at konstatere, at det hele på mange måder kun er blevet værre.

Vi kender nu det fulde perspektiv af terrorangrebet – 1200 mennesker dræbt og 250 taget som gidsler af Hamas.

Over 40.000 palæstinensere dræbt, heraf mange tusinde civile, kvinder og børn.

Israel, der på flere punkter har bedrevet krigsførelse ude af proportioner.

Større og større spændinger i de i forvejen ulovlige bosættelser på Vestbredden. Eskalering af konflikten i alle retninger - Iran, Libanon og Yemen.

Hundredtusindvis af israelere, der demonstrerer i gaderne mod deres højreradikale regering og for gidslernes hjemkomst.

Og på nuværende tidspunkt er der desværre ingen udsigt til, at en våbenhvile eller varig fred er på vej.

mindre søskende har fået skåret hagekors ind i deres borde på skolen

Antisemitismens grimme ansigt i Danmark

I Danmark har krigen betydet mere splittelse og mere utryghed. Antisemitismen er voldsomt stigende.

Jeg har talt med flere unge jøder, der har oplevet alt fra, at deres mindre søskende har fået skåret hagekors ind i deres borde på skolen. Til unge studerende, der er mødt op til hagekors og jødestjerner tegnet på tavlen til samfundsfagsundervisning på universitetet. Til børn på vej til fodbold, der er blevet spyttet på.

Jeg væmmes ved tanken om, at det foregår i mit land, hvor vi normalt hylder mangfoldighed og tolerance. Det må og skal stoppe.

vi må insistere på håbet

Håbet må vinde - selv i en håbløs tid 

Det hele forekommer mig noget så håbløst. Men vi må insistere på håbet, som Jair Melchior så smukt formulerede det, da jeg for to dage siden sad i synagogen til mindehøjtidelighed på årsdagen for 7. oktober.

Håbet om fred. Håbet om en varig tostatsløsning, hvor jøder, kristne og muslimer kan leve side om side. Håbet for, at danske jøder kan leve uden trusler og konstant politibeskyttelse.

Indtil da må DSU’s løfte stå lysende klart og uden vaklen: Vi vil altid slå ring om jødernes ret til at leve trygt og sikkert.

Forbundsformand, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Enig.

Antisemitismen i Danmark er ene og alene baseret på, at vi danskere tillader muslimer at bo i vores land, selvom de er imod frihed, lighed og demokrati.

Prøv at læse op på Jødefejden i 1819 - Så vil du finde at jødeforfølgelser og overfald på forretninger og personer med jødisk baggrund også blev praktiseret dengang i Danmark og København -

Ja, og i 1640 brændte vi kvinder på bålet, og i 1700 tallet hængte og parterede vi mordere, og i 1800 tallet hængte vi tyveknægte.
Vi bliver aldrig klogere, vel.

Kære Nielsen
Måske kommer det som en overraskelse for dig, men jeg må meddele dig om, at årstallet i Danmark er 2024 og ikke 1640. Velkommen til vores samtid.

Jensen -
Hvor skriver jeg 1640 i mit indlæg,?
Når du skriver at antisemitismen ene og alene er baseret på at vi tillader muslimer at bosætte sig her - så tillod jeg at bringe lidt historisk fakta der viser at antisemitismen også fandt sted i en tid hvor muslimsk tilstedeværelse , må antages at have været ikke eksisterende -
Så selv velkommen i en samtid , hvor en nuanceret debat bør være mulig om ikke andet så i hvert fald målet -

Og??? Hvad er din pointe her, Nielsen? At vi har meget at skamme os over?

Helle B -
Se ovenstående svar til Jensen -

"I 2019 besøgte jeg Israel sammen med DSUs Forretningsudvalg".

Hvem betalte for det? Den israelske stat?

Hvor længe er det, du har opholdt dig i Gaza, Niels? Du vil jo gerne vide noget om forholdene, ik?

Og hvor meget betaler din muslimske grønthandler i bidrag til "gadens kække drenge", der samler ind til våben for kriminelle bander og terrororganisationer? Gulerødder bliver vekslet til guns og missiler.

Du kæmper en for en tabt sag, Helle B. Jeg ved nok om konflikten til at kunne gennemskue dine løgne.

Med Israels politik bliver der ALDRIG fred, og begge parter er lige ondskabsfulde.

Mener du Israels politik om at gengælde terroristernes angreb, når det bliver for meget? Eller synes du bare, man på pædagogisk vis skal dele sol og vind lige mellem stridende parter, når man reelt ikke kender til konflikten?

Med det synspunkt, må det så være Ukraines egen skyld, at Putin overfaldt landet og vil have det nedlagt som suveræn stat. De kunne bare have overgivet sig med det samme og ladet sig nedtrampe, sådan som du åbenbart mener, at Israel burde gøre.

Helle, nu må du svinge dig et niveau op i dine kommentarer.
Det er åbenlyst for de fleste begavede mennesker, at Israel fortrænger den oprindelige befolkning i de besatte områder. Enten tvinges de ud, eller chikaneres så de bliver nødt til at flytte. Det er internationalt vedtaget at disse ulovlige bosættelser skal stoppe, men Israel er bedøvende ligeglade.
DERFOR bliver der aldrig fred. De tvangsflyttede glemmer ikke foreløbig.

Man kan jo altid diskutere, om kulturen i Menapt-landene, har skabt fundamentet for fascistiske ideologier som islam, eller om det er islam der har skabt disse menneske-fjendske kulturer.

Altså, om hønen kom før ægget, eller omvendt.

Men i et nord-europæisk perspektiv er det altså også ligegyldigt, for islam bliver aldrig i stand til at tilpasse sig vores idéer om, hvordan samfundet bør indrettes, og det må derfor være på tide, at erkende, at nu HAR europæiske arbejdsgivere haft muligheden for at profitere stort, af den billige arbejdskraft, og at de nu må betale tilbage, ved at stå for omkostningerne ved den helt nødvendige repatriering af inkompatible mennesker.

Europæiske arbejdsgivere og deres "humanistiske" venstrefløjs-venner, HAR haft deres fest, og vestlige værdier og ægte humanistiske idéer, må vende tilbage til demokrati-idealerne fra før den store befolkningsudskiftning.

Eller er det mon allerede for sent?

Stor tak til Katrine og DSU for et fint og fuldt berettiget indlæg, som ingen med en smule indsigt kan være uenig i.

Terroristerne og deres medløbere blandt de uvidende danske venstreekstreme får ikke en fod til jorden!

Selvfølgelig kan man ikke være uenig med Katrine, men som en ægte politikker snakker hun uden om.
Hun nævner slet ikke HVEM der er hovedårsag til antisemitismen her i landet, og HVEM der har spillet en stor rolle i modtagelsen af den store og ikke integrerede befolkningsgruppe her i landet. Selv DSU kan ikke sige sig fri for gammelt ansvar.
Og pudsigt nok nævner Katrine kun hovedproblemet i Israel i én eneste linje.
At Hamas og Hizbollah er nogle terrorrister og sataner er et faktum, men hvorfor er de opstået, og hvorfor har de opbakning i deres befolkning. I det spørgsmål er Israel ikke uskyldig.