Annonce

Det Faglige Hus kunne ikke finde overenskomst – men Google er din ven

Konsulent fra Det Faglige Hus’ A-kasse skrev til 3F Vejle og spurgte efter tiltrædelsesoverenskomst. Men den ligger frit på internettet. Det Faglige Hus svarer udenom.
Foto: Det Faglige Hus
Det Faglige Hus' hovedkontor ved Esbjerg
12. februar 2024 modtog Jack Rasmussen, faglig sekretær i 3F en mail fra en konsulent i Det Faglige Hus’ A-kasse.

I mailen efterspurgte konsulenten fra Det Faglige Hus en tiltrædelsesoverenskomst mellem 3F og Dansk Byggeri (nu en del af Dansk Industri, red.).

”Jeg skriver angående en overenskomst, som vi ikke har mulighed for at tilgå nogen steder.”

Konsulenten uddybede og spurgte efter tiltrædelsesoverenskomsten med 3F Vejle, som vedrører en virksomhed, hvor en af konsulentens medlemmer arbejder.

”Jeg vil høre om du kan sende mig en kopi af overenskomsten, da jeg skal bruge det til sagsbehandlingen her i a-kassen angående et hjemsendt medlem og jeg har brug for at vide om hvorvidt der er hjemmel til hjemsendelse, om han kan påtage sig andet arbejde og så videre.”

Mailen som Jack Rasmussen modtog fra konsulent i Det Faglige Hus' A-kasse

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at en episode som ovenstående har udspillet sig. 31. januar 2024 skrev Netavisen Pio om en lignende korrespondance mellem Det Faglige Hus og 3F Esbjerg.

Jeg fortalte ham pænt, at det jo var hans medlem og ikke mit, så jeg syntes, at han selv skulle finde ud af det

I den forbindelse udtalte kommunikationskonsulent hos Det Faglige Hus, Teddy Gehrke således i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio:

“Nu oplyser Pio ikke navn på hverken medlem eller arbejdsgiver, men der er sandsynligvis tale om, at 3F er blevet kontaktet af en konsulent fra Det Faglige Hus’ A-kasse. A-kassen SKAL blandt andet kontrollere, at der i overenskomsten er hjemmel til hjemvisningen, så vi i henhold til lovgivningen kan udbetale korrekte dagpenge til medlemmet.”

Overenskomst ligger frit tilgængelig

I tilfældet i Esbjerg drejede det sig om en lokalaftale. Men i tilfældet i Vejle drejede det sig om tiltrædelsesoverenskomsten.

Jack Rasmussen fra 3F Vejle var nu ikke meget for, med egne ord, at gøre andres arbejde:

”Jeg fortalte ham pænt, at det jo var hans medlem og ikke mit, så jeg syntes, at han selv skulle finde ud af det,” siger Jack Rasmussen til Netavisen Pio.

Det er vigtigt at skelne mellem fagforening og a-kasser

Konsulenten fa Det Faglige Hus kunne dog have sparet sig for ulejligheden ved at kontakte konkurrenten hos 3F, hos hvem Det Faglige Hus ikke nyder særlig stor respekt.

En hurtig søgning på Google og vupti, så finder man den relevante tiltrædelsesoverenskomst mellem 3F og Dansk Industri for murer- og murerarbejdsmandsarbejde.

Det Faglige Hus svarer kun halvt

Netavisen Pio har henvendt sig til Det Faglige Hus for at få en kommentar. Vi har også spurgt om ikke en konsulent fra Det Faglige Hus’ A-kasse bør vide, at den nævnte overenskomst er offentlig, og hvordan man finder den?

Teddy Gehrke, kommunikationskonsulent i Det Faglige Hus, svarer dog ikke på sidstnævnte i følgende skriftlige svar.

”Det er vigtigt at skelne mellem fagforening og a-kasser. Som statsanerkendt a-kasse har man forpligtet sig til at udføre en myndighedsopgave for staten og sikre, at ledige medlemmer af en a-kasse opfylder de lovbestemte kriterier for at få udbetalt dagpenge.” 

”3F i Vejle er blevet kontaktet af en konsulent fra Det Faglige Hus A-kasse, der blandt andet SKAL kontrollere, at der i overenskomsten er hjemmel til hjemvisningen, så vi i henhold til lovgivningen kan udbetale korrekte dagpenge til medlemmet. Hvis hjemvisningen ikke er lovlig eller varslet i henhold til overenskomsten, skal arbejdsgiveren betale medarbejderen løn i varslingsperioden.”

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er mange af den slags sager. For år tilbage blev Malerforbundet hevet i Københavns Byret af den såkaldte kristelige fagforening, fordi man ikke vil hjælpe med at dokumentere at en af deres kvindelige kunder som var maler, havde ret til at få udbetalt feriepenge uden at afholde ferien. Kunden havde været sygemeldt i ferieåret. Malerforbundet tabte sagen, den kvindelige domme syntes åbenbart at det var drilleri fra Malerforbundet side. Sagen endte i Østre Landsret med en dom der sagde at Malerforbundet selvfølgelig ikke var forpligtiget til at sagsbehandle for de kristlige nassere.