Djøf erkender: Bureaukrati og kontrol har taget overhånd

Fagforbundet foreslår, at velfærdsmedarbejdere skal have 10 timer mere ansigt til ansigt med borgerne om måneden i 2025.
Det er gået for vidt med regler og unødvendig kontrol for kontrollens skyld i den offentlige sektor.

Det erkender fagforbundet Djøf, der organiserer de lige knap 100.000 danske akademikere, der arbejder inden for økonomi, jura og offentlig administration. Det skriver Politiken.

De offentlige medarbejdere har for lidt tid med borgerne. Og for lidt frihed til faglighed

Derfor foreslår Djøf nu, at man indfører en målsætning om, at de såkaldte ‘velfærdsmedarbejdere’ i det offentlige skal bruge 10 timer mere om måneden på direkte borgerkontakt i 2025.

“Der er for meget kontrol og for lidt tillid i den offentlige sektor. De offentlige medarbejdere har for lidt tid med borgerne. Og for lidt frihed til faglighed. Det har vi også et ansvar for,” siger Djøfs formand, Henning Thiesen, ifølge et skriftligt svar til Ritzau.

Forslaget skal ses som et indspark til regeringens planer om en nærhedsreform, og Djøf foreslår, foruden de 10 ekstra timer med borgerne, at man etablerer fem ‘nærhedspartnerskaber’ med eksperter, der blandt andet skal komme med forslag til, hvordan man får mere ansigt til ansigt-tid.

Jeg kan være bekymret for, at der vil ske en målforskydning

Forslag får blandet modtagelse

Men mens forslagets fokus på mere borgertid måske giver mening for sosu-assistenten, så er det næppe den rigtige målsætning for socialrådgiveren. Det mener Professor Lotte Bøgh Andersen, der sad med i den tidligere regerings Ledelseskommission.

“Mere ansigt til ansigt-tid kan godt være en metode til at få brugt det marginale minut bedre. Det er det bare ikke alle vegne. Jeg kan være bekymret for, at der vil ske en målforskydning, hvis man gør tiden ansigt til ansigt til det helt centrale mål,” siger hun til Politiken.

Forslaget får også en blandet modtagelse fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Hun kvitterer for, at Djøf melder sig ind i debatten, men mener samtidig, at målsætningen kan ende som en slags “minuttyranni”, som blot skaber endnu et lag af kontrol.

Hos FOA kalder forbundsformand Mona Striib idéen om 10 ekstra timer med borgerne for et “Godt forslag i den rigtige
retning”.


 

Djøferne kommer 

Forslaget om mere borgertid og mindre tid i Excel-arket, præsenteres sammen med ny Djøf-kampagne med titel “Mere til fælles”.  

Over de næste tre måneder vil fagforbundet sætte fokus på, at der er mere, som binder juristen og sosu’en sammen, end man umiddelbart skulle tro.

Kampagnen ledsages af videoen ‘Djøferne kommer’, som ifølge fagforbundet er tænkt som et selvironisk startskud på debatten, hvor man med selverkendelse lytter til kritikken af “djøfiseringen” af samfundet.Efterfølgende vil man dog lave videoer og indrykke annoncer i dagblade, hvor der vil blive svaret “igen på den kritik af djøferne, som vi oplever er usaglig,” som det hedder i en mail til medlemmerne.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Djøfferne skal i nogen omfang udskilles fra stat og kommune, dem der bliver tilbage skal have til opgave at implementere opgaver kommunen køber, de tilovers blivende kunne være ansatte i diverse tænketanke og sælge deres samfunds analyser der fra, som enhver anden ordre producerende virksomhed. Samfundet vil så kun uddanne det antal djøffere der er brug for.