Drop symbolpolitikken, og sæt prisen op på cigaretter

Alkohol

Drop symbolpolitikken, og sæt prisen op på cigaretter

Tobak dræber og alligevel pulser ungdommen løs. Trods positive tiltag er regeringens nye forebyggelsesplan skuffende uambitiøs. Det skriver Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, i dagens leder.

Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
Billedtekst

Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen

Foto: Grafisk afdeling

Regeringens nye forebyggelsesplan, som har til formål at nedbringe forbruget af nikotin, tobak og alkohol blandt unge, fremstår desværre mere som et symbolpolitisk tiltag end en ambitiøs indsats for at skabe reelle forbedringer for danskernes sundhed.

Med 30 initiativer, der blandt andet omfatter en reduktion af alkoholprocenten i de produkter til unge på 16 og 17 år fra 16,5 procent til 6 procent, mangler planen den nødvendige slagkraft for at tackle de alvorlige problemer med unges alkohol- og nikotinforbrug.

Aftalen, der involverer SVM-regeringen, Alternativet, Danmarksdemokraterne, De Konservative og SF, synes at sidesteppe sundhedsmyndighedernes anbefalinger ved at overlade en stor del af ansvaret til skoler, elever og forældre.

I stedet for at indføre mere direkte og klare retningslinjer, nøjes aftalen med at opfordre ungdomsinstitutioner til at formulere og implementere en lokal alkoholpolitik.

For nemt at spille bolden videre til skolerne

Ifølge Ole Heinager, formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier –Ledernes bestyrelse, er mange skoler allerede godt i gang med at fremme en sund alkoholkultur, og mange aktiviteter foregår uden alkohol.

Denne udtalelse understreger, at planen, i sin nuværende form, tilføjer beskeden værdi til de eksisterende tiltag og kulturer på ungdomsuddannelserne.

Den nuværende aftale bliver derfor, med god grund, kritiseret for at være for svag

Det er bekymrende, at aftalen er væsentligt mindre vidtgående end den oprindelige plan, som regeringen fremlagde i marts 2022.

Den tidligere plan indeholdt blandt andet et forslag om at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år.

Den nuværende aftale bliver derfor, med god grund, kritiseret for at være for svag og for at ignorere evidens, internationale erfaringer og sundhedsfaglige eksperters anbefalinger.

De Radikale har ret: Regeringen mangler ambitioner 

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for De Radikale, påpeger, at aftalen går imod evidens og sundhedsfaglige anbefalinger, hvilket kun yderligere forstærker indtrykket af en aftale, der mangler ambitioner og mod til at tage de nødvendige skridt.

At skabe en sund alkoholkultur og få de unge til at droppe tobakken kræver mere end opfordringer og overfladiske tiltag.

Det kræver stærk politisk vilje og konkrete handlinger, der effektivt kan adressere de dybereliggende årsager til unges alkohol- og nikotinforbrug.

Sæt cigaretprisen op og forbyd rygning på værtshuse, der tiltrækker et ungt publikum

Denne aftale fremstår som en mistet mulighed for at gøre en reel og varig forskel i unges liv.

Det er tid til at politikerne tager ansvar og udviser det nødvendige lederskab for at beskytte vores unge mod de skadelige effekter af alkohol og nikotin.

Sæt cigaretprisen op og forbyd rygning på værtshuse, der tiltrækker et ungt publikum.

Regeringen og dens samarbejdspartnere må genoverveje deres tilgang og komme tilbage med en plan, der matcher omfanget af de udfordringer, vi står overfor.

En plan, der tør tage de svære, men nødvendige beslutninger for at sikre en sundere fremtid for vores unge.

Niels Jespersen

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.