Annonce

Efter Sand Kjær-exit: Gunvor Wibroe vil gerne kaldes aktivist

Kasper Sand Kjærs suppleant i Folketinget brænder især for den sociale dagsorden.
Foto: Socialdemokratiet
Gunvor Wibroe, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.
Socialdemokratiets Kasper Sand Kjær valgte for tre uger siden overraskende at udtræde af Folketinget. Sand Kjærs plads er blevet overtaget af Gunvor Wibroe, som indtil nu har siddet i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Netavisen Pio har fanget hende til en snak om at være ny på tinge. Politik har fulgt Gunvor Wibroe siden barndommen.

”Jeg kommer fra et hjem hvor vi altid har diskuteret rigtigt meget ehiover spisebordet, og hvor vi har kunnet være uenige med hinanden. Da jeg gik i 9. klasse, var jeg i praktik i Folketinget, og det var vist lidt usædvanligt dengang, men det var simpelthen fordi jeg syntes det var sindssygt spændende,” fortæller Gunvor Wibroe, hvis arbejdsliv også har været præget af politiske spørgsmål.

”Det at komme fra et meget politisk hjem, og hvor den sociale dagsorden fyldte rigtigt meget, har helt klart præget mig. Jeg endte med at arbejde med menneskerettigheder i Amnesty International efter jeg havde færdiggjort mine studier.”

Aktivistisk politik

Da Gunvor Wibroe i 2013 blev opfordret til at stille op til kommunalvalget, havde hun lavet kampagner for Amnesty International, Socialdemokratiet og Folkekirkens Nødhjælp. Derudover havde hun i 2012 været frivillig i Barack Obamas valgkamp i Ohio.

”Jeg tror måske, at en af de ting der gjorde at de fik øje på mig, var fordi jeg havde været ovre og lave valgkamp for Barack Obama i Ohio i 2012, og det gjorde måske lidt, at de gerne ville have en lidt mere aktivistisk person ind i partiet på Frederiksberg,” siger Gunvor Wibroe og fortsætter:

”Jeg fik et rigtig godt valg og er blevet genvalgt to gange både i 2017 og i 2021. Jeg er glad for at have den kommunalpolitiske baggrund. Der har man jo virkelig hænderne nede i mulden.”

Mit store politiske forbillede er Peter Sabroe

Wibroes interesse for den sociale dagsorden flugter fuldstændig med hendes politiske forbillede:

"Mit store politiske forbillede er Peter Sabroe (socialdemokrat og børnerettighedsforkæmper, red.). Han har formet mig. Mit slogan har været ”de store skal passe på de små”, det er klart inspireret af Peter Sabroe, siger Wibroe og tilføjer:

”Og noget af det der var fantastisk med ham, var at nogle af de ting han fremlagde, var eksempelvis da han kæmpede for bedre mad til børnehjemsbørnene, så havde han noget af deres virkelig elendige mad med inde i salen, og det stank jo forfærdeligt, så den måde at gøre politik meget konkret på, det synes jeg er sindssygt inspirerende.”

Orlov

Gunvor Wibroe har ingen ordførerskaber i skrivende stund, men der er ingen tvivl om at det er den sociale dagsorden og den grønne dagsorden, som hun brænder mest for.

Wibroe var i mange år klima- og miljøordfører for Socialdemokratiet på Frederiksberg. Hun tog blandt andet initiativ til og forhandlede igennem at Frederiksberg skal være CO2- neutral i 2030.

”Nu er jeg jo ikke ordfører for noget. Jeg er jo den nye i klassen, så jeg afventer. Men det er helt klart nogle dagsordener som jeg gerne vil være med til at skubbe til. Vi skal være opmærksomme på at der findes mennesker der har det rigtigt svært.”

”De store skal jo passe på de små. Så det er jo på alle mulige måder vigtigt at have det med i rygsækken, det har jeg også haft med mig som kommunalpolitiker.”

51-årige Gunvor Wibroe bor på Frederiksberg, er gift og har tre børn. Hun har taget ulønnet orlov fra kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet