Enhedslisten vil erstatte USA med nordisk samarbejde

Kommentar: Det er både hovedløst, usolidarisk og fuldstændig ude af trit med virkeligheden, at Danmark som Enhedslisten ønsker skulle droppe samarbejdet med USA, NATO og EU for at overlade vores forsvars- og udenrigspolitiske interesser til nordisk samarbejde.
Det nordiske har på det seneste vundet stor popularitet indenfor det kulinariske, moderne design og endda er par tv-serier. Hvis det står til Enhedslisten, er turen nu kommet til det udenrigspolitiske. Og hvis det står til Enhedslisten, så betyder valget af Donald Trump som præsident i USA også at vi skal satse på Norden. Det er så populært, det der nordiske.

Enhedslisten vil gå nordisk
Enhedslistens nye sjakbajs Pernille Skipper kræver, at Danmark skal gå den nordiske vej, så vi kan vende ryggen til den amerikanske udenrigspolitik – vel at mærke inden vi rent faktisk har set, hvordan Donald Trumps udenrigspolitik kommer til at udspille sig i praksis.

Som en uddybende kommentar på DR2 Morgen, tilføjede Pernille Skipper, dagen efter det amerikanske præsidentvalg, følgende løsning: "Vi kunne begynde at bruge tiden på at begynde at opbygge vores nordiske samarbejde. Gør det tættere, så vi har samarbejde der. Hvis han faktisk gør, som han har sagt, at han vil gøre. Så skal vi jo ikke bare stå tilbage og ikke have andre samarbejdsmuligheder.

Det er en ubestridelig sandhed, at verden ser mere usikker og uhyggelig med Donald Trump for bordendenden. Og det bliver bestemt også relevante at diskutere nye strategier. Men det virker opportunistisk, at bruge det amerikanske præsidentvalg, som en undskyldning for fuldstændig at droppe nuværende samarbejdspartnere på den udenrigspolitiske scene. Særligt hasarderet virker det, når det var en konklusion, som Pernille Skipper nåede frem til allerede inden alle stemmerne var talt op.

Det virker mildt sagt også urealistisk, at Danmark i en globaliseret verden kan nøjes med at basere vores udenrigspolitik på drømmen om et nordisk samarbejde.

Kan man genoplive Kalmarunionen?
Enhedslistens komplet naive tanker om mulighederne i det nordiske samarbejde vækker minder om folkeskolens historieundervisning.

I 1397 cementerede Norden sin storhed med etableringen af Kalmarunionen, der var et forbund mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, foruden områder som Finland, Island, Grønland, Færøerne og Shetlandsøerne. Samarbejdet sikrede en fælles nordisk front frem til 1532. Og denne front vil Enhedslisten nu genoplive. Spørgsmålet til Enhedslisten er bare, om de snart 500 år, der er gået siden opløsningen af Kalmarunionen ikke har forandret verden bare en lille smule?

Dertil kommer, at man også bør indregne en betydelig forskel i tyngde, når man sammenligner magtforholdet mellem 26 millioner nordboer og en amerikansk supermagt, der tæller 318 millioner mennesker, samt en række ekstremt værdifulde partnerskaber.

Når man ser på Enhedslistens udenrigspolitiske ambitioner, så giver de kunstigt åndedræt til det, der aldrig har virket, mens de vil aflive det, der rent faktisk virker.

Når man ser på Enhedslistens udenrigspolitiske ambitioner, så giver de kunstigt åndedræt til det, der aldrig har virket, mens de vil aflive det, der rent faktisk virker. Enhedslisten vil nemlig - udover at droppe samarbejdet med USA – også ud af den stærke forsvarsalliance NATO (en tanke, som ironisk nok er nært beslægtet med Donald Trumps udtalelser) og det europæiske fællesskab i EU. Enhedslisten bliver et ekko af fortidens betonsocialister, der kun kan sige; nej, nada og niet. Det handler udelukkende om at være imod.

Selvfølgelig har USA, NATO og EU begået ufattelig mange fejl, og de udgør meget langt fra de perfekte samarbejder, men de er det, vi har i dag og de er det, som vi skal kæmpe for at gøre endnu bedre. Selvom de har skabt problemer, så er de også en del af løsningen.

En meget tynd kop udenrigspolitisk te
Når Enhedslisten har travlt med at nedlægge de eksisterende, fungerende institutioner, er det næste naturlige spørgsmål, hvad de så vil sætte i stedet?

Når Enhedslisten vil nedlægge de eksisterende, fungerende internationale institutioner, så er spørgsmålet, hvad de vil sætte i stedet?

Det korte svar er en meget tynd kop te. Enhedslisten vil, som de tilkendegav efter afstemningen om de danske EU-forbehold i december sidste år og gentog efter brexit-afstemningen tidligere på året, afvikle EU til fordel for Europarådet. Og de vil vende USA ryggen til fordel for det nordiske fælleskab.

Europarådet - der ikke har noget med EU at gøre, selvom navnet kunne tilsige det - har levet en stille tilværelse siden stiftelsen i 1949 og har primært haft til formål at forsvare menneskerettigheder, bistå udvikling af demokratiske tiltag i Østeuropa, og afholdelse af en masse konferencer. Helt tilsvarende er Nordisk Råd også et organ med en rådgivende rolle og ingen formel magt. Nordisk Råd forsøger at finde fælles løsninger på mellemstatsligt niveau, hvor det er muligt. Og for begges organer er det rimeligt at konkludere, at deres magt og indflydelse er til at overskue, selvom særligt en stærkere fælles nordisk stemme i EU kunne være interessant.

At vi skulle kunne vende ryggen til USA, NATO og EU er både hovedløst, usolidarisk og fuldstændig ude af trit med den virkelighed, som vi lever i, i dag. Vi har mere end nogensinde behov for at skabe løsninger på tværs af grænser.

Det burde være indlysende for enhver, at fortidens Kalmarunion aldrig bliver svaret på fremtidens udenrigspolitiske udfordringer. Det er ganske enkelt useriøst at påstå andet.
Jens Jonatan Steen, chefredaktør for Netavisen Pio

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce