EU-koret prædiker kun for de frelste

Leder: Den jubeleuropæiske hyldestmarch for EU risikere at skubbe skeptikerne det sidste stykke udover kanten. I stedet for at udråbe skeptikerne som nationalistiske og udvidende, så skal vi gå dem i møde.
Det svarede til en klassisk udflugt med menighedsrådet, da alle de overbeviste og indspiste jubeleuropæere samledes i København i weekenden. Alle stod de der med det blå-gule EU-flag i hånden. Hovedstadens eurofile var gået på barrikaderne under initiativet ’Pulse of Europe’ for at flage deres modstand mod nationalisme og protektionisme.

Jeg er selv stor EU-tilhænger og ser et kæmpe behov for, at EU leverer løsninger på de mange grænseoverskridende udfordringer, som Europas borgere er pressede af. Men jeg tror ikke på, at det løser noget som helst at finde flaget frem eller råbe EU's navn endnu højere. Tværtimod, så frygter jeg, at den unuancerede og småradikaliserede EU-begejstring kan skræmme skeptikerne til at være endnu mere skeptiske.

Det er kun den ukritiske kærlighed, der er farlig.

Der er ellers god grund til at elske EU og de mange sejre, som det europæiske samarbejde har skabt. Men lige meget hvor højt man end måtte elske noget som EU, så må man aldrig glemme den kritiske sans. Selvom man elsker sine forældre, så bør man heller ikke undlade at stille de kritiske spørgsmål. Sådan har jeg altid selv været overfor min kære gamle moder og sådan håber jeg også, at min søn vil være overfor mig. Det er kun den ukritiske kærlighed, der er farlig.

EU er blot et simpelt redskab
Vi har derfor brug for en ny linje i EU-politikken, der ikke bare spiller videre på en Bush-inspireret retorik, hvor man enten er for eller imod, hvor EU bliver til et mål i sig selv og hvor EU misforstået udråbes som et våben mod populismen. Den slags abstrakt tågesnak skal lægges i graven sammen med modstandernes skræmmekampagner og manglende alternativer.

EU's eksistensberettigelse er afhængig af Europas borgere og dermed af de resultater som unionen skaber. Derfor bør man også betragte Europa som den politiske kampplads, det er, ligesom man bør opfatte EU som et redskab, der kan både bruges og misbruges.

En anerkendelse af disse åbenlyse forhold vil åbne de jubeleuropæiske øjne og få flere til at indse at Europas samlede centrumvenstre skal være på tæerne, når højrefløjens er totalt dominerende i alle EU's institutioner og når deres ideologi trænger stadig dybere ind i EU's fundament. Skepsis er berettiget, når det samlede EU umuliggør ekspansiv finanspolitik, når den frie bevægelighed underminerer arbejdernes rettigheder og lønniveau, samt når sparrekursen kvæler Grækenland.

Vi skal gå skeptikerne i møde
Det kan virke uskyldigt med en simpel gåtur, men jeg frygter ikke desto mindre, at det bidrager til at fjerne fokus fra de meget reelle problemer, som Europa står overfor. 'Pulse of Europe' stammer oprindeligt fra Tyskland, men har efterhånden været afholdt i de fleste større europæiske byer og i weekenden skulle op imod 20.000 europæere i 64 større europæiske byer ifølge arrangørerne havde været på gaden for at vifte flaget.

Demo-002
Billedtekst: 'Pulse of Europe' demonstrationen går fra Europahuset til Christiansborg Slotsplads.

Det grundlæggende problem er, at initiativer som ’Pulse of Europe’, der i Danmark synes at være opfostret af Europæisk Ungdom og Europabevægelsen, primært taler til de overbeviste og i EU-forstand rettroende, ligesom de alene taler for EU-begejstringen. Det skal der selvfølgelig være plads til i et demokrati. Og derfor håber jeg også, at de nød gåturen.

Jubeleuropæerne bruger grundlæggende energien på de forkerte mennesker

Men hvis der skal være et større mål og mere idé med galskaben, så handler EU's problem lige nu om manglende legitimitet og folkelig opbakning. Jubeleuropæerne bruger grundlæggende energien på de forkerte mennesker. Det er skeptikerne, som vi skal have i tale. I stedet for at skubbe dem helt udover kanten ved at afvise deres skepsis som reaktionær, nationalistisk og uvidende, så skal vi gå dem i møde.

Fremtidens Europa skal fokusere på det daglige liv
På trods af EU's indbyggede fejl, så har vi hårdt brug for et EU, der leverer konkrete løsninger til hverdagen for Europas forskellige folk. Det var hvad en hårdt presset Angela Merkel lovede i løse vendinger dagen efter Brexit’en: ”Vi må sikre, at borgerne føler, hvordan Den Europæiske Union bidrager til at forbedre deres daglige liv”. Og det var det, Mette Frederiksen konkretiserede, da hun pegede på, at EU skulle bekæmpe sin legitimitetskrise ved at satse på at bekæmpe skattely, sikre arbejdstagerrettigheder og skabe reelle løsninger på flygtningekrisen.

Jeg frygter, at den udvalgte skare af EU-troende splitter mere end den samler.

Hvis vi kan sikre et EU, der fungerer som en politisk kampplads, leverer svarene på hverdagens problemer og bygger på en folkelig opbakning, så tager jeg også gerne på EU-gåtur med flaget i hånden og synger EU-hymnen. Men lige nu frygter jeg, at den udvalgte skare af EU-troende splitter mere end den samler.

 
Jens Jonatan Steen, er chefredaktør på Netavisen Pio

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce