Europæiske transportarbejdere: Skriv under mod social dumping

Det Europæiske Transportarbejder Forbund har iværksat et borgerinitiativ, der skal stoppe social dumping i transportbranchen. De skal samle én million europæiske underskrifter ind på et år.
230 europæiske fagforeninger er netop nu gået sammen for at få EU-Kommissionen til at bekæmpe social dumping i transportsektoren.

Under navnet "Fair Transport Europe" vil de europæiske transportfagforeninger samle én million underskrifter ind 9 kampen for fair arbejdsvilkår. Fra dansk side er eksempelvis 3F, Metal, Dansk Jernbaneforbund, Serviceforbundet og HK Trafik & Jernbane med.

Formålet er at råbe de europæiske politikere op, for med én million europæiske underskrifter i et såkaldt borgerinitiativ skal der afholdes en høring om emnet i Europa-Parlamentet, og EU-Kommissionen pålægges at overveje ny lovgivning. EU-Kommissionen er - set med fagbevægelsens øjne - desværre ikke tvunget til at stille et konkret forslag.

Det er Det Europæiske Transportarbejder Forbund (ETF), som står bag initiativet, og dermed er det fagforeninger fra hele Europa og EU - inklusiv de østeuropæiske lande

Men det er blandt transportfagforeningernes ønsker, at EU anerkender begrebet social dumping, og at man afskaffer de såkaldte postkasseselskaber, hvor vognmænd i eksempelvis Østeuropa kan undgå at betale danske afgifter, selv om de arbejder i Danmark. Samtidig bør man ændre udstationerings-direktivet, så det - modsat i dag - sikrer samme løn og arbejdsvilkår til udenlandske ansatte som andre ansatte i et land.

Fusk på vejene har rod i EU's regler
Herhjemme er det blandt andet 3F's transportgruppe, der har været med til at igangsætte initiativet.

"Europas veje myldrer med historier om chauffører fra Østeuropa, der er ofre for snyd og social dumping. Grænseløse luftfartsselskaber sender regning på regning for billig transport videre til deres ansatte, imens underbetalte søfolk bliver snydt på rustne skibe i Europas havne," siger formanden for 3F's transportgruppe, Jan Villadsen, ifølge Altinget. Jan Villadsen er også næstformand for borgerinitiativet for fair arbejdsvilkår i transportbranchen.

3F Transport slår fast, at man har gjort meget i Danmark for at dæmme op for social dumping allerede. "Men meget af det fusk, der foregår, har rod i EU's regler og i spekulation i ansættelser over grænser. Det haster med ændringer, og jeg opfordrer både medlemmer af 3F og alle andre til at skrive under for fair transport i Europa", siger Jan Villadsen til Fagbladet 3F.

Det er Det Europæiske Transportarbejder Forbund (ETF), som står bag initiativet, og dermed er det fagforeninger fra hele Europa og EU - inklusiv de østeuropæiske lande. Inden for et år skal initiativet have samlet en million underskrifter fra syv europæiske lande.

Du kan skrive under og læse mere om initiativet her: http://www.fairtransporteurope.eu/

 

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce