Gerningsmænd bag tyveri identificeret på ét minut - alligevel gav politiet op

Justitsministeren beklager Fyns Politis håndtering af tyveri-sag - Pape glemte at fortælle en væsentlig deltalje på TV, understreger S-retsordfører
Foto: Pressefoto, Andreas Houmann, Det Konservative Folkeparti
Fyns Politi må indkassere hård kritik fra både Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti for sin håndtering – eller rettere manglende håndtering – af en tyverisag fra Fyn, hvor en virksomhedsejer for et år siden gav politiet videooptagelser, der tydeligt viser gerningsmændenes ansigter. Men politiet opgav i første omgang sagen på grund af manglende beviser. Og her et år efter tyveriet er politiet ingen vegne kommet.

Kim Nannestad ejer forretningen, RC Kongen, i Søndersø på Fyn. Maj sidste år stjæler tyve droner for et større beløb. Nannestad modtog hurtigt i forløbet henvendelser om, at gerningsmændene holdt til i Vollsmose-kvarteret. Ud over videooptagelserne gav Nannestad også oplysningerne om de mulige gerningsmænd videre til politiet. Men politiet konkludere et halvt år senere, at de ikke kunne komme videre i sagen på grund af manglende beviser.

TV2 har efterprøvet politiets påstand om manglende beviser og vist videooptagelserne til beboere i Vollsmose-kvarteret. I løbet af en time fandt TV 2 15 beboere, som uafhængigt af hinanden kunne identificere en eller flere af gerningsmændene ud fra overvågningsbillederne.

På den baggrund konkluderede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tirsdag aften over for TV2, at ”det her bare ikke er godt nok”:

Jeg håber, at Fyns Politi nu vil stramme ballerne og få løst den her sag

”Jeg håber, at Fyns Politi nu vil stramme ballerne og få løst den her sag. Få fanget de her folk, som tydeligvis er nemme at genkende og så må man beklage over for butiksejeren, og så må vi komme videre,” sagde han til TV2.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er enig i kritikken:

”Den behandling Kim Nannestad har fået, kan vi ikke være bekendt. En borger, der driver en forretning og henvender sig til politiet med oplysninger om kriminelle – her må den pågældende borger have en forventning om, at sådan en sag bliver håndteret, og at myndighederne sætter ind over for dem, der har brudt loven. Sådan skal det være i retssamfund. Han kan ikke som forretningsdrivende være tjent med den behandling, han har fået fra myndighedernes side,” siger Trine Bramsen til Netavisen Pio.

60 betjente færre på Fyn

Trine Bramsen understreger samtidig, at Søren Pape glemte at give TV-seerne en væsentlig oplysning:

”Jeg er nødt til at sige til Søren Pape, at der er forsvundet over 60 betjente fra Fyns Politi de seneste fire år. Det bliver justitsministeren nødt til at forholde sig til. Der er altså ikke kommet flere ressourcer til Fyns Politi – og det gør jo ikke ligefrem politiarbejdet lettere. Så det her handler også om manglende ressourcer hos politiet.”

Der er altså ikke kommet flere ressourcer til Fyns Politi – og det gør jo ikke ligefrem politiarbejdet lettere

Det kommer ikke som nogen overraskelse for Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, at en sag, hvis opklaring ellers synes ligetil, alligevel ikke er blevet opklaret. Han siger til TV2, at betjente dagligt oplever at måtte fravælge opklaring af indbrud og tyverier på grund af manglende tid:

”Jeg kan også sagtens finde sager rundt omkring i landet, hvor vi har beviser til at anholde og dømme gerningsmænd, men hvor vi bare ikke har ressourcerne. Det er frustrerende, at sager, der kunne løses med en minimal indsats, ikke bliver det. At vi må lade kriminelle gå fri. Ingen må tro, at det ikke frustrerer hele dansk politi,” siger Claus Oxfeldt.

Ingen må tro, at det ikke frustrerer hele dansk politi

Hverken Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, ellers Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, er imponerede over politiets indsats:

"Hold da kæft. Det er helt utroligt det her. Sjældent har jeg da set billeder, der er mere klare, og hvor personerne er mere genkendelige end her. Det er under al kritik, at den har fået lov at ligge så længe, siger Preben Bang Henriksen til TV2.

”Den konkrete sag skal der falde nogle svar på. Og i DF mener vi også, at vi skal have flere betjente,” siger Peter Kofod til TV2.

Fakta: Sagens forløb

  • Tyveriet finder sted 24. maj 2018. En gruppe kriminelle stjæler seks droner til en værdi af godt 31.500 kroner.
  • 8. november 2018 meddeler Fyns Politi at sagen er henlagt på grund af manglende beviser.
  • Kim Nannastad klager 19. november 2018 over afgørelsen.
  • 22. november 2018 får Nannestad medhold i sin klage, hvorefter Fyns Politi genoptager sagen.
  • Fyns Politi beklager tirsdag "det skete" i en skrivelse - ikke til Kim Nannestad - men til TV2.
  • I TV2 tirsdag undrer justitsministeren sig over, at Fyns Politi tilsyneladende ikke har vist videooptagelserne til de politifolk, der til daglig arbejder i Vollsmose. Trine Bramsen er helt enig: "Jeg tror også at politiet i Vollsmose lynhurtigt kunne have identificeret de her personer."

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Der må gøres noget.

Ikke sært at kriminaliteten falder i teorien, for hvem gider anmelde sagerne når vi ved der ikker sker noget.

Annonce