Håndværkerens hus braste sammen

Lars Løkke Rasmussen må træde i karakter og stoppe med at lade sig kue af genstridige partier i sin egen blok. Herfra skal der lyde en kraftig opfordring til, at regeringen nu går efter brede aftaler.
Det var en synlig træt statsminister, der i denne uge erklærede 2025 forhandlingerne for døde. Efter en måneder lang og ikke mindst ligegyldig stirrekonkurrence mellem Anders Samuelsen, Kristian Thulesen Dahl og ham selv måtte også han se den sandhed i øjnene, vi andre har kendt længe.

Vi kommer ikke videre med 2025 forhandlingerne. Vi har spildt tiden med endeløse temamøder og et mediecirkus af dimensioner. Det store flotte hus, håndværkeren ville bygge op, er stille og roligt brast sammen om ørene på ham. Af de mange murbrokker skal vi nu prøve at finde en løsning på de mest presserende opgaver i stedet.

Statsministeren kan kun takke sig selv
Hvad skyldes dette sammenbrud så? Mange har været hurtige til at skyde skylden på Anders Samuelsens stålsatte øjne, der har blikket fast rettet mod topskattelettelser. Hvis han dog bare ville opgive sit kamikazeridt mod det totale sammenbrud, så skulle alt nok løse sig. Det er ganske givet en af grundene til, at forhandlingerne nu er blevet udskudt, men det er simpelthen ikke hele sandheden. At forhandlingerne er endt, hvor de er, kan vores statsminister først og fremmest takke sig selv for.

At forhandlingerne er endt, hvor de er, kan vores statsminister først og fremmest takke sig selv for.

Det er Lars Løkke, som ellers har nydt godt af sit ry som den dygtige politiske håndværker, der har accepteret de spilleregler, som Anders Samuelsen stillede op allerede før valget. Der er masser af partier, os selv inklusive, der har budt sig til for at få forhandlet en langsigtet strategi for Danmarks fremtid på plads. For vi vil gerne samarbejde med Venstre. Selvom der er mange delementer i regeringens 2025 plan, vi mildest talt ikke er begejstrede for, så deler vi jo analysen af, at Danmark står over for nogle udfordringer, som vi skal have fundet en løsning på.

Lad os nu arbejde sammen for at sikre Danmarks fremtid!
Vi vil gerne forhandle om en vækstreform, for erhvervslivet i Danmark har brug for, at vi skaber de optimale kår for danske virksomheder, så de også fremadrettet kan følge med udviklingen på det internationale marked og sætte skub i den danske vækst, der gerne skulle blive endnu større.

Vi vil gerne forhandle om en ny boligskat, så vi sammen kan sikre, at danske husejere kan sove trygt og godt i vished om, at de også har råd til at blive boende dagen efter. Vi vil gerne være med til at sikre, at vi også fremadrettet har et velfærdssystem i Danmark, der sikrer alle en god skolegang, gode hospitaler, hvis vi bliver syge, og en værdig ældrepleje, når vi får brug for det. Det er vigtige opgaver, som vi gerne vil være med til at finde en løsning på.

Men Lars Løkke Rasmussen har haft blikket stift rettet mod den pistol, Anders Samuelsen har viftet rund med i de seneste måneder, og nægtet at gå andre veje. Manden, der ikke ville være statsminister for enhver pris, har åbenbart været villig til at lade sin egen ”helhedsplan” kuldsejle, for at forlænge sin tid for enden af bordet. Den engang så stolte og flotte udmelding står mildest talt en smule vattet tilbage nu.

Statsministeren skal træde i karakter
På Christiansborg venter nu forhandlingerne om en finanslov for år 2017, en finansiering af fremtidens grønne omstilling og fremtidens ejendomsvurderinger. Hvis forhandlingerne skal lykkes denne gang, er det vigtigt, at statsministeren træder i karakter og stopper med at lade sig kue af genstridige partier i sin egen blok. Herfra skal der lyde en kraftig opfordring til, at regeringen nu går efter brede aftaler på alle tre områder.

Hos Socialdemokratiet er vi villige til at samarbejde for at sikre de bedste vilkår for danskerne

Hos Socialdemokratiet er vi villige til at samarbejde for at sikre de bedste vilkår for danskerne. Vi ønsker ikke et Danmark, der skal begrænses af, at dansk politik absolut skal være splittet op i blokke. Vi ønsker et Danmark, hvor de folkevalgte politikere kan forhandle på tværs af partier og henover midten. Vi kan selvfølgelig ikke være enige om alt - og heldigvis for det - men vi synes, det er hovedløst, at vi ikke kan samarbejde på de områder, hvor vi er enige.

Derfor går Socialdemokratiet til forhandlingsbordet med åbent sind og kæmper for at få forhandlet løsninger på plads, der fører til at Danmark bliver dygtigere, rigere og et mere retfærdigt sted at være. For vi vil også gerne sikre, at vi giver et dejligt, stærkt og bedre Danmark videre til de næste generationer.

 

Benny Engelbrecht er finansordordfører for Socialdemokratiet. 


placeholder

Annonce