Annonce

Historisk uro i Dansk Folkeparti

Medlemmer af partiets folketingsgruppe kritiserer partiledelsen. Det er en ny situation, lyder det fra politisk kommentator
Det er "historisk", at medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe i Politiken kommer med åben kritik af partiets linje og ledelse.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

”DF har jo haft en intern disciplin, så uanset hvilke meldinger der kom fra ledelsen, og uanset hvor partiet placerede sig, så har der været fuldstændig ro i rækkerne,” siger Engell til Ritzau.

Hans Engell hentyder til, at flere menige medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe i Politiken åbent kritiserer partiledelsen for ikke at have vist mere kant i forhold til Lars Løkke-regeringen.

”Kritikken er også et tegn på, at Dansk Folkeparti er blevet et helt almindeligt parti. Det vil være nøjagtig samme situation i alle andre partier, hvis man står foran et mega-valgnederlag,” mener Hans Engell.

Den interne kritik kommer på et tidspunkt, hvor Dansk Folkeparti står til en stor tilbagegang

Den interne kritik kommer på et tidspunkt, hvor Dansk Folkeparti står til en stor tilbagegang i meningsmålingerne.

I tirsdagens Voxmeter er det kun 11,9 procent af vælgerne der vil stemme Liste O.  I Ritzau Index, som samler et vægtet gennemsnit af flere meningsmålinger, står DF kun 12,3 procent af stemmerne. En markant nedgang i forhold til valget i 2015, hvor partiet fik 21,1 procent af stemmerne.

Skulle have truet Løkke

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, er blandt de folketingsmedlemmer, der nu åbent kritiserer partiledelsen.

Han fremhæver den omdiskuterede FN-migrationspagt – Marrakesh-aftalen - som et eksempel på, at Dansk Folkeparti har været alt for eftergivende:

”Jeg mente, at hvis Løkke gik ned og skrev under på den erklæring, skulle han have haft at vide, at han kunne udskrive valg, når han kom hjem igen. Den går virkelig imod det, vi står for,” siger Ib Poulsen til Politiken.

”Men de er mere markante i deres udmeldinger, end vi er. Det er der, jeg mangler lidt kant,” siger Ib Poulsen med henvisning til de to nye partier ude på det yderste højre, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Det er der, jeg mangler lidt kant

Skatteordfører Dennis Flydtkjær peger på, at Dansk Folkeparti ikke har markedsført sine sejre, blandt andet på ældre- og udlændingeområdet, godt nok.

Partiets medieordfører, Morten Marinus, mener, der er flere årsager til den markante vælgernedgang, som Dansk Folkeparti står til at indkassere ved valget 5. juni. Som flere andre gruppemedlemmer peger han på konkurrencen fra det yderste højre og den socialdemokratiske højredrejning af udlændingepolitikken.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet