Annonce

HK samler tropperne: Tolke mødes i fagforeningen

Dårlige arbejdsforhold og strid med arbejdsgivere får HK til at samle tolke i København i et fagligt fællesskab for første gang i flere år.
Foto: Colourbox
HK Hovedstaden Service holder tolkecafé den 5. oktober 2023, hvor falske selvstændige, skatteregler og timeløn står på dagsordenen.

Ifølge HK Hovedstaden er det første gang i flere år, at det faglige miljø blandt tolke i hovedstaden har samlet sig for at diskutere løn og arbejdsforhold.

Mødet kommer i kølvandet på sammenbrudte overenskomstforhandlinger og uenigheder med arbejdsgivere om løn og arbejdsforhold.

Senest har HK Hovedstaden Service i starten af september meldt tolkevirksomheden Språkservice til Skat, fordi fagforeningen mener, at Språkservice benytter sig af falske selvstændige på nogenlunde samme måde, som Skat har afgjort at virksomheden Wolt har gjort.

Øge bevidsthed blandt alle tolke

Formålet med mødet er at aktivere og skabe bevidsthed i det faglige miljø blandt tolke, forklarer formand for HK Hovedstaden, René Knudsen, til Netavisen Pio.   

“Vi har en tolkeklub, der hedder Tolk, som jævnligt holder møder. Den 5. oktober er for alle i tolkebranchen, som kan høre, hvad der sker. Det er for at skabe bevidsthed for alle tolke,” siger René Knudsen.

Vi vil prøve at mobilisere og snakke med så mange som muligt

“Vi vil prøve at mobilisere og snakke med så mange som muligt for at gøre opmærksom på at problemerne med Skat er alvorlige - særligt for dem der risikerer at miste opholdstilladelse,” tilføjer han.

Ifølge Udlændingestyrelsen kan man miste sin opholdstilladelse, hvis man ikke betaler sin gæld til det offentlige.

Hvis Skat mener, at HK har ret i, at reglerne ikke er blevet overholdt, kan det betyde, at tolke skal betale penge tilbage i skat - dette var tilfældet for Wolt-bude. Hvis tolkene ikke kan betale skatteregningen kan de på den måde få gæld til det offentlige og derved risikere at miste deres opholdstilladelse.

Målet: En løn til at leve af 

Fra 1. september i år skal alle tolke, som arbejder for Københavns Kommune, have 302 kroner i timen ifølge kommunens regler.

Ifølge HK Hovedstaden er målet at få tolkeområdet overenskomstdækket, så tolkene får timer nok til, at de kan få en løn, som er til at leve af.

“Nu har tolkene fået en bedre løn. Men, hvis de får en overenskomst, følger timerne med. Tolkene skal have flere timer. Hvis du kun har en time om ugen til en høj løn, kan du ikke betale din husleje,” siger René Knudsen.

Mødet finder sted den 5. oktober klokken 17-21 i HK Hovedstadens lokaler. Mødet er åbent for alle tolke i hele Danmark.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hod fast, HK. Alt det med falske selvstændige er ikke bare et misfoster og en uskik, det er også et åbenlyst forsøg på at snyde sig uden om helt rimelige forpligtelser.

Hvorfor skal skatteyderne i Københavns Kommune betale for, at udlændinge ikke gider lære dansk?

Peter Jensen, hvilken type udlændinge snakke du om i din kommentar? Danmark er et multikulturelle samfund og derfor nødvendigheden og menneskernes rettigheder, mener jeg, at alle mennesker skal blive forstået og forstår hvad der bliver sagt, under et møde med statslige myndigheder. Derfor er ikke på snak hvem betaler hvad, og heller ikke snak om kun læring af det danske sprog. København Kommune kunne godt være lidt mere fornuftig med at uddelegere penge til såkaldte sprog skole, sådan som alle kan få adgang til at lære det danske sprog og ikke give adgang på sprog skole, kun til et bestemt gruppe udlændinge.