Annonce

Høje klimaambitioner er en forudsætning for samarbejde

Alternativet lader sig ikke spise af med mavefornemmelser, men er klar til at klimasamarbejde med Socialdemokratiet, hvis ambitionsniveauet er højt.
DSU-formand Frederik Vad Nielsen opfordrer i et debatindlæg her på Netavisen Pio. Alternativet til at slå en grøn handel af med Socialdemokratiet. Vi kunne i den handel få den gode mavefornemmelse, mens Socialdemokratiet kunne få arbejdspladserne, foreslår DSU-formanden.

Jeg kan godt lide idéen om grønt samarbejde med Socialdemokratiet

Jeg kan godt lide idéen om grønt samarbejde med Socialdemokratiet, ligesom vi i øvrigt ønsker at samarbejde med alle andre partier i Folketinget om at sikre en gennemgribende grøn omstilling af Danmark hurtigst muligt.

Men hvis man tror, at vi i Alternativet vil stille os tilfreds med en god mavefornemmelse, så undervurderer man klimakrisens alvor – og ikke mindst hvor alvorligt vi tager klimakrisen i Alternativet.

Den gode mavefornemmelse – hvad end det så er i denne sammenhæng – kommer ikke til at redde os fra klimakatastrofen

Den gode mavefornemmelse – hvad end det så er i denne sammenhæng – kommer ikke til at redde os fra klimakatastrofen. Det gør derimod tårnhøje ambitioner og stålsatte og modige handlinger. Det forstod Svend Auken og gode socialdemokrater med ham, som vi skylder stor tak for at have sikret Danmark en førerposition på det grønne område. Og det forstår vi i dag i Alternativet. Vi forstår, vi skal flytte mere end kommaer. Det er en helt ny samfundsarkitektur, vi skal bygge op, hvis vi skal sikre den grønne omstilling – og det er vi klar til.

Danmarks mest socialdemokratiske parti er Alternativet
Måske er det derfor, at mange unge – ifølge DSU-formanden – ser Alternativet som eneste mulige valg, hvis man ønsker et grønnere og mere bæredygtigt Danmark. Måske er det derfor, at unge ser Alternativet som det mest socialdemokratiske parti i Danmark, som førstegangsvælgeren Anton Lykketoft skrev for et par måneder siden.

Derfor forstår jeg heller ikke, hvad Frederik Vad Nielsen bygger det på, når han påstår, at Alternativet har reduceret den grønne dagsorden til spørgsmål om individuelle og identitetsskabende handlinger.

Det er rigtigt, at vi også snakker om kødfri dage og færre flyrejser, men vi snakker mindst lige så meget om gennemgribende strukturelle klimatiltag

Det er rigtigt, at vi også snakker om kødfri dage og færre flyrejser, men vi snakker mindst lige så meget om gennemgribende strukturelle klimatiltag, som kan indføres med det samme – eller efter næste folketingsvalg, som Frederik Vad Nielsen efterspørger. For klimakrisen kalder på handling på alle niveauer fra det personlige til det internationale.

Ambitionsniveau skal afspejle videnskaben
Vi kan eksempelvis genindføre PSO’en – eller en lignende ordning – så virksomhederne igen kommer til at bidrage til den grønne omstilling. Vi kan stoppe olie- og gasjagten ved at aflyse ottende udbudsrunde og vi kan samtidig lægge en plan for udfasning af de olie- og gasaktiviteter, der allerede eksisterer herhjemme. Vi kan fjerne alle afgifter på elbiler, vi kan forbyde salg af nye fossilbiler efter 2025, vi kan pålægge pensionskasserne at tage hensyn til de tre bundlinjer, når de investerer. Og så kan vi sætte endnu mere fart på udbygningen af vedvarende energi.

Vi har masser af idéer. Så lad os da bare komme i gang med samarbejdet.

Vi har masser af idéer. Så lad os da bare komme i gang med samarbejdet. Så må tiden vise om Folketinget har ambitioner, der matcher videnskabens anbefalinger.

 

Rasmus Nordqvist, folketingsmedlem for Alternativet og klimaordfører

Billede: Alternativet


Flere artikler om emnet